Oficial: Electrica anunţă că vrea să cumpere activele CEZ, în consorțiu cu Hidroelectrica și SAPE

Compania Electrica anunţă acţionarii şi investitorii că "este în curs de a explora posibilitatea participării sale, in cadrul unui potential consortiu format impreuna cu Societatea de Administrare a Participatiilor in Energie S.A. (S.A.P.E. S.A.) si Societatea de Producere a Energiei Electrice in Hidrocentrale Hidroelectrica S.A., la procedura competitiva organizata de CEZ a.s. pentru vânzarea filialelor sale din România", conform unui comunicat al companiei.
Economica.net - mie, 03 iun. 2020, 05:28
Oficial: Electrica anunţă că vrea să cumpere activele CEZ, în consorțiu cu Hidroelectrica și SAPE

Electrica va informa in mod prompt actionarii si investitorii in legatura cu orice aspecte privind potentiala participare in cadrul proiectului descris mai sus, ce vor trebui raportate in conformitate cu prevederile legale aplicabile.

CEZ a anunțat că scoate la vânzare distribuția de energie electrică din Oltenia, parcul eolian din Dobrogea (circa 600 MW, cel mai mare parc eolian de uscat din Europa), firma de furnizare, care are 1,4 milioane de clienți, și microhidrocentralele din zona Reșița (patru la număr, 22 MW putere instalată). CEZ a.s. a publicat anunțul de vânzare în data de 9 septembrie. Compania estimează să finalizeze procesul până în 2022. Peste 30 de potenţiali cumpărători şi-au manifestat interesul pentru a cumpăra activele de la noi, a anunţat grupul ceh pe 12 noiembrie, într-un comunicat.

Directorul financiar al grupului ceh de utilităţi CEZ, Martin Novak, a declarat luna trecută că grupul îşi continuă strategia de vânzare a unor operaţiuni pentru a ieşi de pe majoritatea pieţelor străine şi, în continuare, intenţionează să finalizeze vânzarea activelor din România până la sfârşitul acestui an, chiar dacă declararea stării de urgenţă a provocat unele întârzieri, transmitea Reuters.

Martin Novak a mai spus că grupul CEZ va decide ce va face cu sumele rezultate în urma acestor vânzări după ce va primi banii. Anul trecut, compania a informat că fondurile ar putea merge spre reducerea datoriei, investiţii pe piaţa din Cehia sau un dividend suplimentar pentru acţionari. „Acest dividend extraordinar este una dintre opţiuni, dar avem multe alte opţiuni”, a spus Novak.

CEZ a anunţat încă din vara anului trecut că vrea să-şi vândă operaţiunile din România şi din alte ţări, pentru a se concentra pe activitatea din ţara-mamă, Cehia.

„Procesul de vânzare şi negocierile cu ofertanţi continuă. Calendarul final inclusiv termenul limită pentru depunerea de oferte angajante va fi fixat în funcţie de evoluţia situaţiei din România”, preciza grupul CEZ în raportul financiar publicat pe pagina de Internet a companiei.

CEZ a inclus în testarea de piaţă şapte companii româneşti (Distribuţie Energie Oltenia, Ovidiu Development, Tomis Team, MW Team Invest, CEZ Vânzare, TMK Hydroenergy Power şi CEZ România). Testarea interesului de piaţă este realizată în mod exclusiv pentru CEZ de banca de investiţii Societe Generale.

Declararea stării de urgenţă în România a suspendat deja fuziunile şi achiziţiile în sectorul energetic. „Nu cred că este înţelept pentru nicio parte să ia în considerare tranzacţii pentru că preţurile sunt distorsionate. Sunt sigur că CEZ va putea relua procesul. Am vrut să fim siguri că nu vom fi luaţi prin surprindere”, a declarat la finele lunii aprilie ministrul Economiei, Virgil Popescu, într-un interviu pentru Bloomberg.

Grupul CEZ în România este reprezentat prin companiile Distribuţie Energie Oltenia, CEZ Romania, CEZ Vânzare, CEZ Trade, CEZ ESCO Romania, Tomis Team, MW Invest, Ovidiu Development şi TMK Hydroenergy Power.

Grupul CEZ este prezent pe piaţa românească încă din anul 2005, odată cu preluarea companiei de distribuţie a energiei electrice Electrica Oltenia SA.

Te-ar mai putea interesa și
Aurul bate un nou record și ajunge la 415,32 lei gramul
Aurul bate un nou record și ajunge la 415,32 lei gramul
Gramul de aur s-a scumpit vineri cu 9,4105 lei (2,32%), ajungând la o cotaţie de 415,3204 lei, de la 405,9099 lei, cât anunţase joi Banca Naţională a României (BNR), înregistrând din nou o......
Electrica și compania emirateză Esyasoft înființează o companie dedicată tehnologiilor de stocare a energiei și digitalizării rețelelor
Electrica și compania emirateză Esyasoft înființează o companie dedicată tehnologiilor de stocare a energiei și digitalizării ...
Astăzi, la sediul Ministerului Energiei, a avut loc semnarea oficială a documentelor de constituire a noii companii din ...
Ungurii de la MVM CEEnergy negociază cu turcii de la Botas un nou acord de import de gaze
Ungurii de la MVM CEEnergy negociază cu turcii de la Botas un nou acord de import de gaze
Firma ungară MVM CEEnergy este în negocieri cu compania turcă de gaze Botas pentru un nou acord de import de gaze, a anunţat ...
AI la bugetari. Program de guvernare PSD privind digitalizarea – Ivan: Vorbim inclusiv de folosirea inteligenţei artificiale în administraţia publică
AI la bugetari. Program de guvernare PSD privind digitalizarea – Ivan: Vorbim inclusiv de folosirea inteligenţei artificiale ...
Inteligenţa artificială va fi folosită în administraţia publică din România, iar cel mai important proiect pregătit ...