Demersul ASF a venit după ce senatorul Daniel Zamfir a convocat conducerea Autorității, reprezentanții firmelor de asigurare și pe cei ai transportatorilor și ai unor asociații de consumatori, la comisia Economică, Industrii și Servicii.
Împreună cu colegii săi din comisie, Zamfir, care și-a anunțat și intenția de a candida pentru poziția de președinte ASF din partea PSD, a cerut atunci arbitrului pieței să vină cu soluții pentru detensionarea situației. Aceste soluții vizează patru direcții de discuție: introducerea unui tarif de referință pentru reparațiile în service (în măsura în care acest lucru este legal posibil), introducerea unui sistem prin care firmele care întârzie cu plata daunelor să fie sancționate automat prin ridicarea temporară a licenței pentru RCA, decontare directă obligatorie și schimbarea sistemului de raportare a dosarelor de daună prin introducerea unor cerințe suplimentare. Această din urmă cerință, oricum mai degrabă tehnică, ar putea fi introdusă prin normă, fără a mai fi nevoie de modificarea legii RCA cu un nou articol.
Se așteaptă ca prin aceste modificări ale legii RCA, cărora li se adaugă și cele impuse de Comisia Europeană, să fie stins conflictul dintre firmele de asigurare și service-uri. În acest moment, firmele de asigurare acuză service-urile că profită de legea favorabilă și pun valori prea mari pentru ora de manoperă, piese și mașina la schimb oferită păgubitului, conform legii, pe perioada reparației. De partea cealaltă, service-urile, susținute și de una dintre asociațiile transportatorilor (COTAR), dar și de mai multe asociații și federații de consumatori, susțin că cele două mari firme de asigurare RCA (Euroins și City Insurance) nu achită la timp și integral daunele. De altfel, cele două au adunat mii de reclamații la ASF, în acest sens și sunt implicate și în peste 15.000 de procese.
Discuții de principiu, deocamdată. Referință pentru costul reparațiilor, la nivelul service-urilor de reprezentanță
ASF a ales să discute separat cu cele două părți, astfel că marți, pe 2 iunie, au avut loc două întâlniri ale conducerii și specialiștilor din ASF cu cei de pe circuitul RCA. Una dintre ele a fost cu COTAR și PRBAR (Patronatul Brokerilor de Asigurare), iar cealaltă cu Uniunea Națională a Societăților de Asigurare și Reasigurare (UNSAR) și Biroul Asigurătorilor de Autovehicule din România (BAAR).
COTAR a respins ferm introducerea unei referințe pentru costul reparațiilor argumentând cu articole din Constituție, din Legea Concurenței și din dreptul internațional.
De partea cealaltă, firmele de asigurare susțin necesitatea impunerii unei referințe, în condițiile în care și pentru prețul RCA există un tarif de referință calculat de ASF. Mai mult, au argumentat firmele de asigurare, având în vedere creșterea continuă a costurilor cu reparațiile a devenit iminent riscul ca prețul RCA să crească și el substanțial, dacă nu se iau măsuri.
AICI puteți consulta tariful de referință pentru RCA precum și modalitatea de calcul a acestuia
AICI puteți consulta analiza asigurătorilor privind creșterea costurilor cu reparația
ASF ia în calcul găsirea unei formule pentru introduce o referință care să se lege direct de tarifele practicate de service-urile de brand, adică reprezentanțele marilor mărci auto.
În prezent există o dispută la nivel de piață în ceea ce privește tarifele aceste service-uri de marcă. Inclusiv în discuțiile din Senat s-au adus exemple extreme de ambele părți, asigurând vorbind despre 125 de lei pe ora de manoperă, iar service-urile independente și transportatorii de 450 de lei. Din datele ECONOMICA.NET, la majoritatea brandurilor mari ora de manoperă este facturată între 250 și 400 de lei, fără diferențe între persoanele fizice și mașinile care vin pe asigurare. Diferența față de service-urile independente este că cele de brand lucrează pe contracte cu asigurătorii. Nu există date clare în ceea ce privește tarifele practicate de service-uri multibrand, însă extremele ajung și la 700 de lei pe oră, acolo unde nu sunt contracte. Unde sunt contracte, tariful este în jurul a 150-200 de lei pe ora, semnificativ mai mic decât cel de la reprezentanțe. Mai există în piață și service-uri foarte mici, care lucrează, de nevoie, la tarife de 80 de lei sau chiar mai puțin, având contracte impuse de firmele de asigurare la niveluri similare cu cele pentru CASCO.
Ridicarea automată a licenței pentru asigurătorii care nu plătesc, compensație pentru un Consiliu ASF „prea blând”
O a doua temă mare de discuție a fost înăsprirea sancțiunilor pentru firmele de asigurare care nu plătesc la timp și integral daunele. Aici, discuția s-a născut din ultimele sancțiuni aplicate City Insurance și Euroins, considerate de service-uri și transportatori mult prea blânde. City Insurance se află sub un plan de măsuri menit să îl readucă în prametrii normali atât în ceea ce privește plățile rfestante cât și în ceea ce privește indicatorii de solvabilitate. Euroins a stat o scurtă perioadă în administrare comună cu FGA și a primit o amendă de 500.000 de lei, măsuri pe cre le-a și contestat în instanță. Consiliul ASF a ezitat să aplice sancțiuni mai mari deși avea argumente legale.
ASF ia în calcul , o propunere de modificare a legii în așa fel încât, la împlinirea unei anumite perioade de întârziere la plată pentru dosarele de daună să fie suspendată automat licența de RCA, fără a mai fi nevoie de discuții în Consiliu și propuneri pentru alte variante de sancționare. Această propunere venit dinspre transportatori și, potrivit informațiilor noastre, nu a fost contestată de către asigurătorii prezenți marți la discuții.
O a treia temă de discuție a fost introducerea decontării directe obligatorii, propunere care a mai fost vehiculată inclusiv de la nivelul conducerii ASF. Ar însemna ca în tariful standard al RCA să intre automat și costul clauzei decontare directă (în prezent opțională), dar și ca despăgubirea în caz de accident să fie plătită utomat de firma de asigurare de unde a luat RCA șoferul păgubit, pe principiul CASCO. Ulterior, asigurătorul șoferului păgubit se decontează cu cel al șoferului vinovat. Această schimbare este susținută de transportatori și service-uri, însă asigurătorii consideră că ar fi inutilă, în contextul în care oricum piața este dominată de doar două firme(Euroins și City Insurance) care ar avea în continuare cele mai mici tarife.