Proiectul privind amânarea plăţii până la 25 iulie 2020 a contribuţiilor fiscale ale firmelor, adoptat de Senat

Senatul a adoptat, miercuri, în şedinţa de plen, propunerea legislativă a deputatului Victor Ponta privind modificarea şi completarea Codului fiscal, prin care se amână, până la 25 iulie 2020 sau până la o dată ulterioară stabilită prin HG, plata contribuţiilor fiscale ale firmelor afectate de măsurile luate în contextul epidemiei de coronavirus, scrie Agerpres.
Economica.net - mie, 03 iun. 2020, 11:48
Proiectul privind amânarea plăţii până la 25 iulie 2020 a contribuţiilor fiscale ale firmelor, adoptat de Senat

Ponta propune prelungirea termenelor de plată scadente în prima parte a anului 2020 pentru anumite obligaţii fiscale prevăzute de Codul fiscal şi de Legea 107/2016 privind impozitul specific unor activităţi în contextul actual al pandemiei COVID-19. Ponta explică în expunerea de motive a proiectului că „este necesară asigurarea unui tampon financiar care să le permită companiilor să facă faţă provocărilor din lanţul de plăţi”.

Proiectul vizează, printre altele, prelungirea termenului de plată, până la 25 iulie 2020 sau până la o dată ulterioară stabilită prin HG, pentru impozitul pe profit aferent anului fiscal 2019 şi pentru semestrul întâi al anului 2020 pentru impozitul pe veniturile microîntreprinderilor, pentru impozitul pe veniturile din salarii realizate în perioada februarie-aprilie 2020, pentru contribuţia de asigurări sociale şi asigurări sociale de sănătate aferente veniturilor din salarii realizate în perioada februarie-aprilie 2020, pentru taxa pe valoarea adaugată datorată pentru aceeaşi perioadă.

De asemenea, este prelungit termenul de plată până la 31 iulie 2020 pentru impozitul pe clădiri datorat de persoanele juridice.

„Beneficiază de aceste facilităţi persoanele juridice române care la data de 31 decembrie a anului precedent nu se aflau în lichidare şi aveau înscrisă în actele constitutive ca activitate principală sau secundară una dintre activităţile corespunzătoare codurilor CAEN menţionate în proiect şi au obţinut venituri din aceste activităţi în cursul anului fiscal 2019”, mai prevede proiectul.

Plenul şi-a însuşit amendamentele Comisiei de buget a Senatului, care a adăugat proiectului de lege alte coduri CAEN cu domenii de activitate ale firmelor ce pot beneficia de aceste amânări.

Senatorul PNL Romulus Bulacu a explicat votul negativ al senatorilor liberali.

„Aş fi avut pretenţii de la iniţiator, deoarece a exercitat funcţia de premier şi speram la maturitate în tratarea problemelor economico-fiscale (…) Solicitarea de prelungire a termenelor de plată pentru diverse taxe şi impozite fără a avea o analiză a impactului bugetar denotă superficialitate şi doar interes electoral, fapt ce poate avea efecte nocive în contextul dat”, a spus Bulacu.

Propunerea legislativă va fi dezbătută de Camera Deputaţilor, for decizional în acest caz.

Şedinţa plenului Senatului de miercuri s-a desfăşurat cu o prezenţă restrânsă în sală, de aproximativ 30 parlamentari, majoritatea lucrând de la distanţă.

 

Te-ar mai putea interesa și
Iran anunţă discuţii cu Franţa, Germania şi Regatul Unit asupra programului său nuclear
Iran anunţă discuţii cu Franţa, Germania şi Regatul Unit asupra programului său nuclear
Iranul va purta vineri discuţii asupra programului său nuclear cu Franţa, Germania şi Regatul Unit, trei ţări care au co-semnat un text ce condamnă presupusa lipsă de cooperare a Teheranului......
Ciprian Ciucu: Am votat pentru cel mai bun candidat la preşedinţie
Ciprian Ciucu: Am votat pentru cel mai bun candidat la preşedinţie
Primarul Sectorului 6, Ciprian Ciucu, spune că a votat pentru cel mai bun candidat la preşedinţie, care are o experienţă ...
Boloş: Am votat pentru principii clare, pentru o direcţie în care cred
Boloş: Am votat pentru principii clare, pentru o direcţie în care cred
Ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, a declarat că a votat pentru principii clare, pentru o direcţie în care crede, pentru ...
Burnout-ul devine tot mai prezent în rândul angajaților români
Burnout-ul devine tot mai prezent în rândul angajaților români
Patru din zece angajaţii români (40%) care lucrează în ture se simt mereu epuizaţi, în timp ce aproape două treimi ...