Europa nu mai cumpără grâu românesc. Rămânem pe locul secund pe piețele terțe, după Franța

În primele șase luni ale acestui an de marketing, grâul românesc nu și-a mai făcut loc pe piața intracomunitară. Germania a cumpărat doar 10% din cât a preluat anul trecut, iar livrările către Olanda s-au prăbușit cu 86%. În schimb, au crescut exporturile pe piețele terțe cu peste 50%, ceea ce face ca prognoza pentru întreg anul să fie oarecum optimistă- minus 3%.
Alina Stanciu - mie, 03 iun. 2020, 18:28
Europa nu mai cumpără grâu românesc. Rămânem pe locul secund pe piețele terțe, după Franța

România se pregătește de un an agricul slab, urmare a secetei din această primăvară, dar încă ne putem evidenția pe piața de export cu producția anului trecut. Anul de marketing pentru grâu nu s-a finalizat încă, dar se pot trage deja câteva concluzii. Față 2018/2019, spre exemplu, când calitatea slabă a dus la menținerea grâului autohton în blocul comunitar, anul acesta am vândut mai mult pe piețele terțe. 

Conform datelor Departamentului pentru Agricultură al SUA (USDA), în perioada iulie 2019-ianuarie 2020, statele membre au cumpărat cu aproximativ 54% mai puțin grâu românesc decât în perioada similară a anului trecut. Este vorba despre peste 790.500 de tone care au fost livrate în Spania, Italia, Germania,Olanda, Grecia, Franța și UK. Spre exemplu, livrările către Germania s-au prăbușit cu 90%, către Olanda a plecat o cantitate cu 86% mai mică, iar către Marea Britanie s-au vândut cu 56% mai puțin. Dacă trendul se menține, doar 20% din producția destinată exportului ar putea ajunge anul acesta în UE, față de aproximativ 34% cu un an în urmă.

În 2019, România a vândut o cantitate record de grâu către Germania (430.000 de tone), al doilea cel mai mare producător european, urmare a producției slabe din acest stat. Grâul livrat către statele membre este de obicei de slabă calitate ( grâu pentru hrana animalelor nu pentru panificație), iar explicația acestei preferințe este legată și de prețurile mai bune oferite de europeni.

Per total, exporturile ar putea scădea cu doar 3%

În ceea ce privește exportul extracomunitar, acesta a totalizat 3,3 milioane de tone, față de 2,5 milioane de tone cu un an în urmă (plus 32%). Per total, România a vândut peste granițe (intra și extra-comunitar) în prima jumătate a acestui an aproximativ 4 milioane de tone, cu 3% mai puțin decât în aceeași perioadă a anului de marketing trecut.

Din datele Comisie Europene, în perioada iulie 2019-martie 2020, România a vândut către piețele terțe, în special în Egipt, Iordania și Sudan, 4,5 milioane de tone, cu 55% mai mult decât în aceeași perioadă a anului trecut. Rămânem astfel pe poziția secundă în topul exportatorilor europeni, după Franța, care a trimis deja peste granie 9,6 milioane de tone. Urmează Germania cu 3,4 milioane de tone, până în luna martie.

Totodată, până la 31 mai 2020, exporturile se cifrau la 5,1 milioane de tone.

Exporturi neobișnuit de mari la începutul pandemiei

În ceea ce privește datele aferente lui martie, lună ce a precedat deciziei ministerului de resort de a interzice exporturile de cereale, datele Comisie Eurropene relevă un volum de 714.000 de tone, a doua cea mai mare din acest an de marketing (în august s-au exportat aproximativ 1.000 de tone) și cu 21% mai mult decât luna naterioară. În luna martie 2019, exporturile de grâu au totalizat 327.000 de tone.

Conform estimărilor USDA, producția totală de grâu va fi cu 3,5% sub cea a anului trecut, adică 8,3 milioane de tone, urmare a creșterii suprafeței cultivate la aproximativ 2,2 milioane de hectare. „Suprafața mare cultivată cu grâu este atribuită parțial declinului culturii de rapiță. Randamentele sunt mai scăzute din cauza vremii secetoase continue în majoritatea României și în special în județe productive din regiunile de sud-est și de est. Creșterea potențială a producției în alte regiuni nu va compensa aceste reduceri. Se estimează că randamentele medii ale grâului vor scădea cu 8%”, se arată într-un raport USDA.

Te-ar mai putea interesa și
Iran anunţă discuţii cu Franţa, Germania şi Regatul Unit asupra programului său nuclear
Iran anunţă discuţii cu Franţa, Germania şi Regatul Unit asupra programului său nuclear
Iranul va purta vineri discuţii asupra programului său nuclear cu Franţa, Germania şi Regatul Unit, trei ţări care au co-semnat un text ce condamnă presupusa lipsă de cooperare a Teheranului......
Ciprian Ciucu: Am votat pentru cel mai bun candidat la preşedinţie
Ciprian Ciucu: Am votat pentru cel mai bun candidat la preşedinţie
Primarul Sectorului 6, Ciprian Ciucu, spune că a votat pentru cel mai bun candidat la preşedinţie, care are o experienţă ...
Boloş: Am votat pentru principii clare, pentru o direcţie în care cred
Boloş: Am votat pentru principii clare, pentru o direcţie în care cred
Ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, a declarat că a votat pentru principii clare, pentru o direcţie în care crede, pentru ...
Burnout-ul devine tot mai prezent în rândul angajaților români
Burnout-ul devine tot mai prezent în rândul angajaților români
Patru din zece angajaţii români (40%) care lucrează în ture se simt mereu epuizaţi, în timp ce aproape două treimi ...