Strămoșii sălbatici ai pisicii domestice sunt cunoscuți ca fiind carnivori, consumând în cea ai mare parte vânat. Astfel, consumul unei diete compuse din țesut animal de-a lungul evoluției sale a dus la reducerea și modificarea enzimelor sale digestive.
Experții în evoluție consideră că astfel de schimbări au reprezentat, la momentul respectiv, avantaje în ceea ce privește economisirea consumului de energie.
În prezent, în afara mediilor academice, există o lipsă de informații despre profilul nutrițional precis al alimentației care răspunde acestor adaptări fiziologice și metabolice ale pisicii domestice.
Există o varietate de studii publicate care au investigat obiceiurile alimentare ale pisicilor în sălbăticie. Datorită lor, s-au făcut progrese în înțelegerea dietei alese în mod natural de pisici. Aportul zilnic de energie în dieta nativă a unei pisici este de aproximativ 52% proteine brute, 46% grăsimi și doar 2% extract fără azot (ELN). Acest ELN este fracția care conține carbohidrați precum zaharuri și amidon.
Dintr-o listă de studii s-a stabilit că principalele componente ale conținutului gastric al pisicilor sălbatice sunt mamiferele (78%, în primul rând rozătoare și iepuri), urmate de păsări (16%), reptile și amfibieni (3,7%) și nevertebrate (1,2%).
Pisicile sunt carnivore prin natura lor, așa că au nevoie de carne pentru a supraviețui. Sunt „create” pentru a vâna și au nevoie de taurină, arginină, acid arahidonic, acizi grași și vitamine care se găsesc doar în cantități suficiente și în formă adecvată în carne. Necesarul ridicat de proteine din dietă se datorează pisicilor care au capacitatea limitată de a reduce activitatea enzimelor de a digera proteinele.
Alte animale carnivore, inclusiv pești și păsări prezintă aceleași adaptări în privința metabolismului proteinelor. Acest fapt este un indiciu al unui avantaj pentru speciile carnivore în general.
Deși multe animale pot sintetiza taurina în corpul lor, sinteza endogenă nu are loc la pisică la un nivel suficient. Acest lucru se datorează faptului că ruta de sinteză are o activitate foarte scăzută.
Astfel, taurina constituie un nutrient dietetic esențial pentru pisici. Trebuie menționat că pisicile și câinii folosesc taurina aproape exclusiv ca sursă de conjugare a acidului biliar. Din acest motiv, taurina este cheia absorbției grăsimilor alimentare și a vitaminelor solubile în grăsimi.
În plus, taurina ajută la dezvoltarea neurologică și reglează nivelul de apă și săruri minerale din sânge. O dietă deficitară în taurină produce la pisici o degenerare de fotoreceptori, componentele celulare din retină care recunosc și reacționează la lumină. În cele din urmă, deficiența de taurină este, de asemenea, asociată cu insuficiență de reproducere și probleme de dezvoltare sau cardiace, inclusiv cardiomiopatie fetală. Este important de reținut că taurina nu se găsește în legume. Surse bogate de taurină sunt carnea și sângele, deoarece este al doilea aminoacid cel mai abundent în țesutul muscular și în trombocite.
Carbohidrații sunt metabolizați prin acțiunea enzimei amilaza. Pisicile prezintă diverse adaptări ale metabolismului amidonului și glucozei. Aceasta include lipsa de activitate a amilazei salivare și activitatea foarte scăzută a amilazelor pancreatice și intestinale. De asemenea, acestea arată un nivel scăzut de alte enzime necesare pentru metabolizarea zaharurilor simple. Mai mult, pisicile sunt incapabile să simtă gustul zahărului, deoarece receptorul implicat, numit Tas1R2, nu este funcțional la această specie. Țesutul animal care constituie dieta carnivorelor în sine conține cantități mici de glucoză, glicogen, glicoproteine, glicolipide și pentoză, dar nu conține amidon. Cu toate acestea, atunci când consumă o pradă întreagă, mușchii prăzii pot conține amidon. Aceste surse mici de carbohidrați pot fi motivul pentru care pisicile și-au menținut o capacitate limitată de a digera amidonul. Pisicile nu numai că nu pot metaboliza cantități mari de carbohidrați, nici nu le pot absorbi la nivel intestinal.
În prezent, una dintre cele mai bune alegeri pentru pisica ta o reprezintă hrana naturală super-premium de la Lenda. Lenda oferă iubitorilor de pisici șansa să achiziționeze o hrană produsă din ingrediente naturale de înaltă calitate, completă și echilibrată.
Acum ai posibilitatea să alegi dintr-o gamă variată și originală de produse pe placul pisicilor, produsă în Spania, cu ingrediente de înaltă calitate de la fermele din Galicia.
De ce produse Lenda? Fiindcă aceste produse îi vor influența în mod pozitiv procesul de creștere, felul cum de simte și tonusul muscular. Ajută-ți pisica să aibă parte de o viață frumoasă, oferindu-i hrană naturală de calitate superioară.