În prezent, aproximativ 40% dintre produsele finite la nivel global sunt produse în China, iar India doreşte să „devină noul partener al economiei globale” şi să preia o parte din această producţie. Pentru a-şi atinge acest scop, guvernul local are şi un plan.
India dispune de resursele de care are nevoie pentru a deveni un hub global de producție electronică și un partener competitiv pentru economia mondială, a spus în acestă spătămână ministrul Tehnologiei al țarii.
Guvernul Indiei a introdus, marți, o schemă de stimulare de 6,6 miliarde de dolari pentru companiile internaționale care doresc să îşi intensifice producția de electronice în India.
„Întreaga schemă este specifică industriei, pentru a face India un hub important al producției electronice”, a declarat pentru CNBC, Ravi Shankar Prasad, ministrul Comunicațiilor, Electronicelor și Tehnologia Informației.
Producţia de electronice – în special producția și asamblarea de smartphone-uri – este o piatră de temelie a campaniei „Make In India” a actualului premier Narendra Modi. În ultimii ani, acestea au devenit mai importante, pe măsură ce companiile de tehnologie la nivel mondial se mută din China pentru a-și diversifica lanțul de aprovizionare, ajungând în locuri precum Vietnam sau India.
Dar nu numai producţia de smartphone-uri ar putea fi mutată în India. Luna trecută, CNBC a scris că firmele americane, printre care se numără Apple, Microsoft şi Google, plănuiesc să îşi mute producţia de hardware din China, în contextul războiului comercial de anul trecut şi al epidemiei de coronavirus care continuă se răspândească.
Producţia de smartphone-uri
India este una dintre piețele de smartphone-uri cu cea mai rapidă creștere, iar guvernul Modi a oferit stimulente companiilor de smartphone-uri pentru a deschide fabrici în țară. Producătorii de smartphone-uri de top, inclusiv Samsung, Apple și Xiaomi, au centre de producție și linii de asamblare în India pentru unele dintre modelele de telefoane.
Guvernul ţării spune că India a avut două fabrici de telefoane mobile în 2014 – anul în care Guvernul Modi a venit la putere – iar acum este al doilea cel mai mare producător de telefoane mobile din lume.
Potrivit Prasad, producătorii pot apela la un portofoliu întreg al puterii IT-ului în India „puterea de soft, puterea de startup-uri, resursa umană” disponibilă din abundență. Acest lucru include ușurința relativă de a face afaceri în țară – care s-a îmbunătățit în ultimii ani – o rată de impozitare corporativă competitivă și o bază de talente „imensă”, a adăugat el.
Discursul este asemănător cu cel al politicienilor din România. De ani de zile pe agenda publică din România se vorbeşte de startup-uri, cum să ajutăm antreprenorii, despre Startup Nation, internetul de mare viteză, despre talentele din IT, şi despre resursa umană în general. Doar că, în România, milioane de oameni au fost obligaţi să-şi părăsească ţara din lipsa locurilor de muncă. O parte dintre ei s-au întors odată ce pandemia a cuprins Europa şi ar putea fi o oportunitate pentru a îi ţine acasă dacă ar avea ce să muncească.
Între timp, una dintre inițiativele anunțate marți de guvernul din India prevede stimulente în numerar pentru companii, în valoare de 4% până la 6% din vânzările incrementale pe cinci ani, pentru mărfuri fabricate local. Până la cinci producători internaționali de smartphone-uri ar fi selectați pentru acestă schemă de ajutor. Restul schemelor vizau intensificarea producției de componente electronice și îmbunătățirea infrastructurii disponibile companiilor.
Desigur, România nu are PIB-ul Indiei pentru a oferi scheme de ajutor de stat atât de mari, însă de prea multe ori producătorii mondiali de bunuri au ales să deschisă unităţi de producţie în regiune fără ca România să fie luată în vedere.