România s-a conectat la zona euro. Cu ajutorul rezervei BNR, împrumuturile de la BCE vor avea dobândă 0%

Memorandumul, nesemnat încă, dintre BNR și Banca Centrală Europeană (BCE) înseamnă de fapt o conectare a pieței valutare românești la piața valutară a Uniunii Europene, în speță la zona euro, fapt care va asigura și un plus de stabilitate leului. Deschiderea liniei de finanțare REPO îi va permite României să se împrumute în euro la dobândă 0%. Singura condiție este ca Banca Națională a României să aducă în contragaranția împrumutului temporar titluri de valoare high quality din componența rezervei valutare a BNR.
Gabriela Ţinteanu - lun, 08 iun. 2020, 18:25
România s-a conectat la zona euro. Cu ajutorul rezervei BNR, împrumuturile de la BCE vor avea dobândă 0%
BCE și BNR au agreat implementarea unei linii repo, iar memorandumul urmează să fie semnat, potrivit unor surse oficiale din mediul bancar. Linia repo va fi în vigoare până la sfârșitul anului 2020, și poate fi prelungită atât timp cât va fi necesar.
Chiar dacă nu se va grăbi să se împrumute, decât în caz de necesitate, mișcarea băncii centrale este „în linie cu comunicatul BNR ulterior ultimei decizii de politică monetară, comunicat în care au subliniat că intenționează păstrarea nivelului rezervelor internaționale la un nivel adecvat. Deși nu ar duce la o creștere permanentă a rezervelor, utilizarea acestei linii este evident potrivită să atenueze eventualele îngrijorări privind gradul de adecvare a rezervelor valutare”, după cum ne-a declarat Valentin Tătaru, analist ING Bank.
 
Alți analiști economici spun că, prin această mișcare, „piața valutară românească s-a conectat la piața valutară europeană din zona euro, unde există o piață valutară mai stabilă. Practic, BNR va putea asigura oricând lichiditate suficientă pe piața monetară românească, iar un atac speculativ asupra leului, cum se întâmplă în perioade de criză, va fi acum imposibil”.
 
Surse din sistemul bancar au declarat pentru ECONOMICA.NET că în România operațiunile REPO se fac la nivelul dobânzii de referință stabilită de BNR, iar agreementul cu Banca Central Europeană (BCE) prevede un nivel de dobândă similar cu dobânda de referință din zona euro.
 
Dobânda de referință a BCE este 0.00% în acest moment. Facilitatea de depozit este -0.50% iar cea de creditare 0.25%. De asemenea, tragerile REPO vor fi garantate cu garanții titluri de valoare high quality din componența rezervei valutare a BNR, după cum ne-au declarat aceleași surse. Este vorba despre titluri de stat emise numai în valută, cu rating AAA. La finalul împrumutului REPO, BNR își recapătă titlurile de valoare aduse în garanție, titluri care au în genere dobândă negativă.
 
Este pentru prima dată când Banca Națională a României încheie un astfel de agreement cu BCE, deschiderea unei linii REPO de 4,5 miliarde de euro. Linia REPO a fost gândită ca o plasă de siguranță, fiind negociată în perioada de început a pandemiei, când efectele erau necunoscute. Chiar dacă nici acum efectele Covid 19 asupra economiei românești nu sunt încă certe, nu se știe dacă BNR va accesa sau nu această linie sau când o va face, după cum a declarat Dan Suciu, purtătorul de cuvânt al BNR.
 
În baza liniei repo, BNR va putea împrumuta până la 4,5 miliarde euro de la BCE. Scadența maximă a fiecărei trageri va fi de 3 luni. Linia repo va rămâne în vigoare până la data de 31 decembrie 2020, cu posibilitate de prelungire pe termen nedeterminat. Conform informării BNR, în cadrul unei linii repo, BCE furnizează lichiditate în euro unei bănci centrale străine în schimbul unor garanții de înaltă calitate denominate în euro.
 
BNR nu a dat detalii despre ce înseamnă aceste garanții de înaltă calitate care se află de obicei în componența rezervei valutare a unei bănci centrale, nici detalii despre dobândala care se realizează o astfel de operațiune.
 

Te-ar mai putea interesa și
CEC Bank a încheiat cu succes o nouă emisiune de obligaţiuni în valoare de 300 de milioane de euro pe pieţele internaţionale
CEC Bank a încheiat cu succes o nouă emisiune de obligaţiuni în valoare de 300 de milioane de euro pe pieţele internaţionale
CEC Bank a încheiat cu succes o nouă emisiune de obligaţiuni în valoare 300 de milioane de euro printr-o nouă emisiune de Titluri Eligibile Senior Nepreferenţiale, destinate încadrării ca......
Sebastian Burduja, ministrul Energiei: Proiectul Neptun Deep îşi continuă parcursul fără impedimente
Sebastian Burduja, ministrul Energiei: Proiectul Neptun Deep îşi continuă parcursul fără impedimente
Proiectul Neptun Deep îşi continuă parcursul fără impedimente, în ritm accelerat, iar activităţile de foraj pentru ...
Aquatique este desemnată, din nou, Cea mai bună apă minerală plată pentru copii și Cea mai bună apă minerală plată pentru sugari
Aquatique este desemnată, din nou, Cea mai bună apă minerală plată pentru copii și Cea mai bună apă minerală plată ...
Forbes Kids și D&D Research au realizat un studiu amplu privind opinia mamelor despre cele mai de încredere produse pentru ...
ALUMIL: Angajament pentru un viitor sustenabil, dedicat oamenilor și naturii
ALUMIL: Angajament pentru un viitor sustenabil, dedicat oamenilor și naturii
Transparența și comunicarea activă cu toți partenerii sunt esențiale în strategia de dezvoltare durabilă a ALUMIL, ...