CEZ a prezentat public cât așteaptă din vânzarea afacerii din România: cel puțin un miliard de euro

Valoarea capitalurilor proprii ale companiilor CEZ din România care sunt scoase la vânzare este de circa 1,07 miliarde de euro, la active de circa 1,5 miliarde, deci putem considera că un preț minim al tranzacției nu va putea fi sub un miliard de euro, cel puțin pe baza evaluării companiei cehe. CEZ a prezentat, defalcat, ce are și cât ar valora fiecare companie din România
Mihai Nicuţ - lun, 08 iun. 2020, 18:23
CEZ a prezentat public cât așteaptă din vânzarea afacerii din România: cel puțin un miliard de euro

În condițiile în care grupul ceh CEZ continua demersurile de vânzare activelor sale din România, compania de la Praga a arătat, public, investitorilor, într-o prezentare întocmită în această lună, situația acestor active, rezultatele financiare defalcate și evaluarea companiilor (equity) pe care le deține la firmele care dețin activele care sunt pe cale de a fi vândute.

După cum se știe, CEZ vinde în România distribuția de electricitate din zona Oltenia (Distribuție Oltenia), parcul eolian din Dobrogea, din zona Fântânele-Cogealac, de 600 MW, cel mai mare parc eolian de uscat din Europa, operat de două firme, firma de furnizare și un ansamblu de microhidrocentrale pe care îl operează în sud-vestul țării.

În total, în anul 2019, business-ul CEZ din România a generat un profit operațional EBITDA de 3,3 miliarde de coroane cehe (CZK), adică circa 124 de milioane de euro (am socotit la cursul de acum, 1 CZK=0,038 EUR, folosit de altfel pentru toate conversiile de mai jos) și un profit net de un miliard CZK, adică 37,6 milioane de euro.

Iată evaluarea CEZ a.s. pentru fiecare dintre aceste active, cu mențiunea că grupul ceh este acționar 100% la firmele care le operează, după cum scrie în raport. După cum se poate vedea, evaluarea făcută de CEZ este sub valoarea activelor, în fiecare caz.

Am folosit noțiunea de “evaluare” pentru ceea ce CEZ denumește “equity”, care în industria financiară însemană capitaluri proprii, adică active minus datorii.

Distribuție Oltenia

Cu o lungime a rețelei de 79.200 km, 1,5 milioane de locuri de consum și 6,8 TWh de energie distribuită (date 2018), Distribuție Oltenia ar administra o bază de active reglementate de 490 de milioane de euro. Anul trecut, compania de distribuție a raportat active de 14,3 miliarde CZK (539 milioane de euro) și o EBITDA de 1,35 miliarde CZK (50,8 milioane de euro).

Evaluarea Distribuție Oltenia (equity) este de 10,22 miliarde CZK – 385 de milioane de euro

CEZ Vânzare

Firma de furnizare avea, în 2018, 1,39 milioane de clienți, cărora le-a vândut 3,7 TWh de energie electrică (cotă de piață de 7,5% la nivel național) și 1,17 TWh de gaze. Pentru anul trecut CEZ a prezentat o valoare a activelor de 2,41 miliarde CZK (91 de milioane de euro) și un profit operațional EBITDA de 101 milioane CZK, adică 3,8 milioane de euro

Evaluarea CEZ Vânzare (equity) este de 494 milioane CZK – 18,6 milioane de euro.

Tomis Team & M.W. Team Invest

Una dintre firmele care operează partea din Fântânele a parcului eolian, 347,5 MW instalați (678 GWh produși în 2018), are o valoare estimată a activelor de 11,14 miliarde CZK, adică 420 de miloane de euro și un rezultat EBITDA pentru 2019 de 840 milioane CZK adică 31,6 milioane euro.

Evaluarea Tomis Team (equity) este de 10,24 miliarde CZK – 386 de milioane de euro

Ovidiu Development

A doua firmă care operează parcul eolian, adică turbinele de 252,5 MW instalate în localitatea Cogealac, care au produs 507 GWh de electricitate în 2018 are o valoare estimată a activelor de aproape 7,59 miliarde CZK (circa 286 milioane de euro), la un profit EBITDA raportat pentru anul trecut de 701 milioane CZK, adică 26,4 milioane de euro.  

Evaluarea Ovidiu Development (equity) este de 7,1 miliarde CZK, adică 268 de milioane de euro.

TMK Hydroenergy Power

Compania administrează 22 MW instalați în microhidrocentrale, care au generat 66 GWh de energie electrică în 2018. Valoarea estimată a activelor este de 676 milioane CZK, adică 25,4 milioane de euro, iar profitul operational în 2019 a fost de 103 milioane CZK, adică 3,9 milioane de euro.

Evaluarea TMK Hydroenergy Power (equity) este de 254 milioane CZK, adică 9,5 milioane de euro.

CEZ România

Pe lista de active este și CEZ România, practic firma-mamă care oferă servicii de support companiilor din grup. Și ea a obținut anul trecut un profit operational de 196 milioane CZK, adică aproape 7,4 milioane euro și are o valoare a activelor de 3,48 miliarde CZK, adică 131 milioane de euro.

Evaluarea CEZ România este de 219 milioane CZK, adică 8,25 milioane de euro.

Așadar, potrivit acestor informații detaliate, valoarea totală a activelor CEZ scoase la vânzare ar fi, însumat, de 39,6 miliarde CZK, adică aproape 1,5 miliarde de euro. Valoarea equity, adică a acelor capitaluri proprii, a fost estimate, în total, de CEZ, la 28,5 miliarde CZK, adică la circa 1,07 miliarde de euro.

Evident, nu putem ști pe ce baze se va face tranzacția, ce se va lua în calcul și cum se va ajunge la preț, dar, așa cum am discutat și cu specialiști din piața de fuziuni și achiziții, nu este greșit să afirmăm că evaluarea CEZ  pentru afacerea pe care o vinde în România pleacă de la un miliard de euro (valoarea capitalurilor proprii” la care s-ar mai adăuga ceea ce se numește “fond comercial”.

Deci am putea vorbi despre un preț așteptat de cel puțin un miliard de euro.

Ce spun cehii despre derularea procedurii

Iată ce scrie în prezentare:

“Procesul de vânzare a activelor românești ale Grupului CEZ a fost lansat oficial pe 9 septembrie 2019. Obiectul vânzării include, dar nu se limitează, la companiile de distribuție și vânzări și parcurile eoliene Fântânele și Cogealac. Prima etapă a fost încheiată cu primirea a 19 oferte neangajante.

Din cauza pandemiei COVID-19, a fost declarată o stare de urgență în țară (valabilă până în 15 mai). În timpul stării de urgență, guvernul român a suspendat transferul pachetelor majoritare în companii ale sistemului energetic național. Procesul de vânzare și negocierile cu ofertanții individuali continuă. Calendarul, inclusiv termenul limită pentru ofertele finale, va fi stabilit în funcție de evoluția situației din țară”.

Recent, Electrica SA, una dintre cele mai mari firme de distribuție și furnizare din România, a anunţat acţionarii şi investitorii că „este în curs de a explora posibilitatea participării sale, in cadrul unui potential consortiu format impreuna cu Societatea de Administrare a Participatiilor in Energie S.A. (S.A.P.E. S.A.) si Societatea de Producere a Energiei Electrice in Hidrocentrale Hidroelectrica S.A., la procedura competitiva organizata de CEZ a.s. pentru vânzarea filialelor sale din România”.

Te-ar mai putea interesa și
După anunțul victoriei lui Călin Georgescu în Turul I al prezidențialelor, BVB a trecut pe roșu
După anunțul victoriei lui Călin Georgescu în Turul I al prezidențialelor, BVB a trecut pe roșu
După ce andidatul independent Călin Georgescu a obţinut 22,38% din voturi și a câștigat primul tur de scrutin al alegerilor prezidenţiale, Bursa de la București s-a înroșit, toți......
UPDATED Lasconi a trecut în fața lui Ciolacu pe poziția a doua în bătălia pentru turul 2. Avansul crește
UPDATED Lasconi a trecut în fața lui Ciolacu pe poziția a doua în bătălia pentru turul 2. Avansul crește
Elena Lasconi a trecut pe poziția a doua în clasamentul rezultatelor primului tur al alegerilor prezidențiale din România
Presa internațională pare șocată de victoria din turul I a lui Călin Georgescu în alegerile prezidențiale
Presa internațională pare șocată de victoria din turul I a lui Călin Georgescu în alegerile prezidențiale
Cum vede presa internațională victoria neașteptată a lui Călin Georgescu în fața rivalilor săi.
Dragoș Anastasiu: Privatul nu este egalul statului, nici măcar privații nu sunt egali între ei
Dragoș Anastasiu: Privatul nu este egalul statului, nici măcar privații nu sunt egali între ei
Privatul nu este egalul Statului, susține Dragoș Anastasiu, președintele Rethink, un think tank dedicat transformării ...