De menționat că instanța nu s-a pronunțat asupra fondului deciziilor, motiv pentru care hotărârea face referire doar la punerea în executare a măsurilor, nu la măsuri în sine
Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a decis, la începutul acestui an, să impună un plan de măsuri societății City Insurance, cu scopul de regla situația dosarelor de daună și de a ajunge la zi cu plățile. ASF nu a oferit detalii în mod oficial, folosindu-se de faptul că astfel de decizii nu sunt publice, însă surse apropiate situației au arătat că echipele de control ale Autorității au găsit nereguli în ceea ce privește procedurile de constituire a rezervei de daună, dar și altele.
Mai mult, City Insurance acumulase și datorii atât interne cât și față de partenerii externi (societăți specializate în regularizarea daunelor, care lucrează pentru City dosarele rezultate în urma accidentelor comise în afara țării de șoferi asigurați RCA la City). În acest context, Consiliul ASF a decis să impună societății un plan de măsuri. ” Scopul principal al acestui plan este ca ei să vină la zi cu toate datoriile. Mai sunt și alte aspecte, dar acesta este cel principal. În plus, trebuie să reanalizeze dosarele de daună și să se uite mai atent la felul în care sunt constituite rezervele”, spun surse apropiate situației. Mai multe detalii despre măsuri impuse City, puteți citi în continuarea materialului.
DESPRE PROCESELE CARE VIZEAZĂ DATORIILE CITY AICI
În plus față de acest plan de măsuri, ASF a impus City Insurance și o majorare de capital, necesară pentru a sta în parametrii de solvabilitate impuși de sistemul Solvency II. Nici valoarea acestei majorări nu a fost făcută publică, însă potrivit surselor noastre s-ar ridica la circa 16,5 milioane de euro.De menționat că la calculul acestei nevoi de capital, ASF a luat în considerare și împrumutul de 25 de milioane de euro contractat de City și despre care ECONOMICA.NET a scris în premieră
AICI DETALII DESPRE ÎMPRUMUTUL CONTRACTAT DE CITY INSURANCE
Un al treilea aspect a cărui aplicare a fost comntestată cu succes de către City Insurance a fost amenda de 100.000 de lei dată de ASF în principal pentru nereguli în ceea ce privește constituirea rezervelor de daună.
De precizat că, potrivit unor surse prezente în sala de judecată, avocații City Insurance au arătat că nu amenda constituie o problemă pentru societate ci pachetul de măsuri, care, potrivit lor, ar presupune reanalizarea a circa 100.000 de dosare de daună.
Aplicarea tuturor acestor măsuri a fost anulată de către judecătorii Curții de Apel. ” Respinge ca nefondată excepţia inadmisibilităţii cererii. Admite cererea.În baza art. 15 din Legea nr. 554/2004 dispune suspendarea executării deciziilor nr. 455/06.04.2020 şi nr. 457/06.04.2020 emise de ASF, până la soluţionarea definitivă a acţiunii privind anularea deciziilor antemenţionate, ce face obiectul dosarului nr. 2008/2/2020 aflat pe rolul Curţii de Apel Bucureşti. Respinge ca nefondată cererea de intervenţie accesorie. Cu recurs în termen de 5 zile de la comunicare.Recursul se depune la Curtea de Apel Bucureşti. Pronunţată azi, 04.06.2020 prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor prin intermediul grefei instanţei. „, arată instanța.
Amintim că City Insurance a mai trecut printr-o perioadă în care a fost supusă unui plan de măsuri, cu mult mai strict decât cel prezent, iar acea perioadă s-a dovedit a fi cea mai prolifică din istoria sa și momentul lansării către poziția de lider. De menționat și că City nu a respectat atunci decât o mică parte dintre impunerile ASF.
Ce ar fi trebuit să facă City, dacă instanța nu decidea altfel