Sorin Lazăr (PSD): Relansarea economiei se bazează în primul rând pe pornirea investițiilor

Comisia de Buget-Finanțe din Camera Deputaților poate fi un partener pentru mediul de afaceri, în încercarea de repornire a economiei post-pandemie, a explicat deputatul PSD Sorin Lazăr în cadrul celei de-a doua ediții a dezbaterii intitulate Stabilitatea Economică și Financiară (STEFI), cu tema ”Restartarea economiei, după criza covid-19”, organizate de Oameni și Companii, în format digital, informează site-ul administratie.ro.
Economica.net - sâm, 13 iun. 2020, 07:13
Sorin Lazăr (PSD): Relansarea economiei se bazează în primul rând pe pornirea investițiilor

Deputatul consideră ca esențială este lansarea investițiilor.

”Vă asigur că aveți un partener în Comisia de Buget din Camera Deputaților, eu sunt total de acord că economia trebuie repornită în forță, o să sprijinim orice fel de măsură care are ca deziderat acest lucru. Primul lucru pe care trebuie să-l facem cu toții, indiferent de partid, culoare politică, este demararea investițiilor. Avem proiecte care au fost, la un moment dat, într-o dezbatere politică (spre exemplu, FDIL), care sunt măsurabile, verificabile, poate nu erau alocările cele mai potrivite, dar proiecte mature există, ar putea fi pornite, fără niciun fel de problemă, puse într-un program. Deci prioritare sunt investițiile, mai ales cele cu efect multiplicator în economie, acestea trebuie încurajate și pornite”, a declarat Lazăr.
 
Susținere pentru mediul privat ca motor al economiei

Mediul privat trebuie să beneficieze în toată această perioada de susținere prioritară din partea partidelor politice.

”Trebuie să sprijinim cu prioritate maximă mediul privat, este motorul economiei românești, trebuie ca toate partidele să aibă un aport masiv pentru sprijinirea economiei reale. Mediul privat este, până la urmă, și cel care finanțează salariile de la stat”, a precizat deputatul social-democratul.

”La fel de important este și setul de legi cărora noi le-am dat raport de adoptare în Comisia de Buget-Finanțe, în sprijinul mediului economic. Spre exemplu, inițiativa trecută recent de noi, privind suspendarea executărilor silite până în septembrie sau cea promulgată deja de șeful statului, referitor la chirii, prin care statul intervine și plătește chiria pentru companiile aflate în dificultate, urmând să-și recupereze ulterior  banii, prin organul teritorial fiscal. Am stabilit pentru chiria maximă ce poate fi plătită de stat, în locul companiei aflată în dificultate, o sumă maximă de 10.000 de lei. Am înțeles că au fost reacții în piață, care considerau prea mic acest prag, iar companiilor care aveau chirii mai mari de atât, nu le-a fost de ajutor… Statul nu poate însă interveni pentru chirii exorbitante. A fost accelerat în Senat și vine în Cameră alt proiect de lege, care restructurează datoriile companiilor, înregistrate până la 31 iulie, în loc de 31 martie, potrivit unui amendament, cu obligativitatea pentru companie a depunerii documentelor justificative, până la sfârșitul anului. Alte proiecte vizează debirocratizarea unor proceduri privind înființarea societăților comerciale sau eliminarea interacțiunilor inutile ale firmelor cu aparatul de stat”, a exemplificat președintele Comisiei de Buget.

Context

Problematica stabilității economice și financiare este una dintre principalele provocări cu care se confruntă orice administrație publică. Contextul din România este unul cu atât mai provocator, postpandemie, având în vedere necesitatea ca țara noastră să se alinieze economic și financiar la tendințele europene și mondiale, asigurând, totodată, un climat social sigur pentru cetățeni. Astfel,  obiectivul programului de comunicare Stabilitate Economică și Financiară, lansat anul trecut de Oameni și Companii, este abordarea unor teme de actualitate: politici fiscale, politici economice, oportunitati si prioritati pentru mediul de afaceri. Tematicile sunt abordate într-un cadru profesional, iar scopul este înțelegerea contextului general și identificarea principalelor soluții și resurse pe care autoritățile din domeniu le au la dispoziție pentru asigurarea  stabilității, predictibilității și a unui echilibru socio-economic.

Te-ar mai putea interesa și
llie Bolojan, intervenție publică rară. Apel către Ciucă, Geoană și Lasconi, pentru „o soluție în al 11-lea ceas”
llie Bolojan, intervenție publică rară. Apel către Ciucă, Geoană și Lasconi, pentru „o soluție în al 11-lea ceas”
Preşedintele Consiliului Judeţean Bihor, liberalul Ilie, Bolojan, nominalizat de trei candidaţi la preşedinţie drept posibil prim-ministru, face un apel către Nicolae Ciucă, Mircea Geoană şi......
Citroen țintește din nou succesul Dacia. Viitorul C4 va concura cu Dacia Duster
Citroen țintește din nou succesul Dacia. Viitorul C4 va concura cu Dacia Duster
Marca Citroen a grupului Stellantis devine tot mai clar, de la un an la altul, un concurent pentru Dacia. Viitorul model ...
Alexandru Rafila: Descentralizarea rezidenţiatului continuă, universităţile se vor ocupa direct de organizarea sa
Alexandru Rafila: Descentralizarea rezidenţiatului continuă, universităţile se vor ocupa direct de organizarea sa
Descentralizarea rezidenţiatului demarată în urmă cu un an va continua, universităţile urmând să se ocupe direct ...
Piața suplimentelor alimentare din România va ajunge la la peste 670 de milioane de euro, în 2024
Piața suplimentelor alimentare din România va ajunge la la peste 670 de milioane de euro, în 2024
Un român cheltuiește, în medie, 35,42 euro pe suplimente alimentare față de 89 de euro cât este consumul pe cap de ...