Plaza România era deja un mall sub presiunea concurenţei AFI Cotroceni, de aceea suprafaţa sa închiriabilă a fost modificată şi acum, este de 38.500 de metri pătrați dedicați zonei comerciale, iar partea care a fost transformată în birouri, Plaza România Offices, ocupă 10.600 de metri pătrați.
Evident, chiar şi în această situaţie, dat fiind şi suprafaţa totală, sub jumătate din cea a AFI Cotroceni, Plaza România părea egal cu sine de dinainte de pandemie.
La AFI Cotroceni, însă, fără aglomeraţia infernală spre şi din mall, lucrurile par mai rele, deşi sunt aproximativ la fel. La ambele funcţionau, conform legii cafenelele/restaurantele cu ieșire direct în exterior, dar fluxul publicului nu era grozav, deși mai mare în AFI Cotroceni, dimensiunea mallului, 90.000 mp, făcea traficul destul de redus să pară meschin, iar direcția clienților era către hipermarket, farmacii și celelalte magazine rămase deschise inclusiv în perioada de restricții maxime.
Cert e că obișnuiții mall-urilor au fost prezenți, dar foarte puțini dintre vizitatorii săptămânali ai mall-urilor din perioada ante-pandemie. Poate și ora și ziua au fost mai nepotrivite, dar având în vedere faptul că piețele agroalimentare sunt pline, nu e neapărat o explicație.
Probabil, cea mai valabilă constă în faptul că majoritatea celor 45 de restaurante din AFI Cotroceni și 21 din Plaza România au rămas închise, ca și cinematografele, considerate încă primejdioase din cauza aglomerației create, mai ales că în ultimele zile numărul de îmbolnăviri raportate de autorități a crescut.
Plaza România e al doilea mall dezvoltat în România, inaugurat în 2004, la un an după București Mall, ambele aparținând companiei Anchor Group. Cotroceni Mall a fost inaugurat în 2009, și extins de la 76.000 mp, la 90.000 mp în 2017. Mall-ul e deținut de compania israeliană AFI Europe, care a ratat în această primăvară tranzacția de circa 300 de milioane de euro prin care cumpăra portofoliul de birouri deținut de NEPI Rockcastle în România, și mai are în portofoliu mall-ul AFI Ploiești și va livra anul acesta AFI Brașov.
De asemenea, AFI Europe, mai controlează proiectele de birouri AFI Park (care va fi extins) și AFI Tech Park din București și AFI Park din Brașov, dar și proiectul rezidențial AFI City din Capitală, care include 190 de apartamente în prima fază.