Câte apartamente vor finaliza marii dezvoltatori în 2020 în București

În primul trimestru al anului 2020, piața rezidențială și-a urmat tendința ascendentă consolidată în ultimii 5 ani, cu rezultate pozitive pentru fiecare parametru până la 16 martie, când starea de urgență a fost declarată oficial și dinamica pieței rezidențiale a fost semnificativ decelerată, cu dezvoltatorii care își desfășoară activitățile de construcții și vânzări încetinite din cauza măsurărilor de carantină. Și dacă în primul trimestru s-au livrat 2.400 de locuințe noi, întrebarea e cum se va mișca piața până la sfârșitul anului, devreme ce șantierele pot lucra la maximum acum, după ce o mare parte dintre restricții au fost îndepărtate.
Economica.net - mar, 16 iun. 2020, 18:27
Câte apartamente vor finaliza marii dezvoltatori în 2020 în București

„Numărul de apartamente nou-livrate ar putea scădea cu aproximativ 20% în 2021 la aproximativ 11.000 de unități noi și vor continua tendința descendentă în următorii 2 ani. Cu toate acestea, efectele crizei vor fi mai clare pe termen lung, când vom putea evalua impactul acesteia asupra proiectelor care se află în prezent în faza de planificare”, spun consultanții JLL. 

Economica.net a făcut o trecere în revistă a situației proiectelor câtorva mari dezvoltatori pentru a vedea cum se va prezenta oferta de a sfârșitul acestui an, marcat de pandemia de coronavirus.

Astfel, pe segmentul premium al pieței, One United Properties, dezvoltator controlat de antreprenorii Victor Căpitanu și Andrei Diaconescu, va finaliza în acest an, mai exact, în decembrie 2020, One Herăstrău Towers, care include 148 de apartamente și 5.000 mp de stații comerciale și One Floreasca City, cu 247 de apartamente și 24.000 mp de birouri.  

De asemenea, Forty Management, controlat de antreprenorul Lucian Azoiței, va finaliza în trimestrul III al acestui an, conform programării de la startul lucrărilor, Central District 4 Elemente, din Titan, proiect rezidențial care include 204 apartamente și 1.400 mp de spații comerciale.

Pe segmentul middle class, Onix Park, dezvoltat de o firmă controlată de omul de afaceri Muhammad Murad, va livra până la sfârșitul acestui ani 550 de apartamente. În total, Onix Park va include aproximativ 2.000 de locuințe, acesta urmând să fie cel mai mare ansamblu rezidențial din zona Aviației – Șoseaua Pipera.

De asemenea, anul acesta ar putea fi livrate și cele 94 de apartamente din faza a treia a proiectului Citta Residential Park, dezvoltat de Nusco Imobiliara, în zona de est a Capitalei. Până în prezent, au fost dezvoltate, în două etape, 380 de apartamente livrate până în 2019, iar investiția pentru a treia fază se ridică la 5,6 milioane de euro.

Aflat în zona mass market – middle class, Cosmopolis, proiect dezvoltat de Opus Land Management, companie controlată de familia turcă Buyukhanli, cu Ahmet Buyukhanli în postura de CEO, va livra până la finalul lui 2020 peste 450 de apartamente. 

De asemenea, potrivit lui Bogdan Ivan, director de vânzări în cadrul Sud Rezidențial, proiectul rezidențial gigant Metalurgiei Park din segmentul mass market, amplasat în sudul Bucureștiului, a finalizat în trecut 4.100 de apartamente, are în lucru alte 1.300 și va finaliza, până la sfârșitul acestui an, circa 1.000 de apartamente.

În 2019, dezvoltatorii au livrat peste 12.000 de locuințe în zona București-Ilfov și au depășit recordul de 11.272 înregistrat în 2018, iar la nivel naţional au depăşit 62.000, faţă de 57.600 în 2018.

Te-ar mai putea interesa și
Poate România să fie competitivă fără inovaţie?
Poate România să fie competitivă fără inovaţie?
Criza energeticӑ din Europa și creșterea protecționismului la nivel mondial a readus ȋn discuție aspecte legate de competitivitatea Europei. Sunt decenii de când Europa se aflӑ ȋn urma SUA,......
Utilizarea gazelor naturale va atinge un nivel record anul viitor – IEA
Utilizarea gazelor naturale va atinge un nivel record anul viitor – IEA
Cererea de gaze naturale pe plan mondial va atinge un nivel record anul viitor, în condiţiile în care se intensifică ...
Ministerul Finanţelor a împrumutat, joi, peste 1,4 miliarde de lei de la bănci
Ministerul Finanţelor a împrumutat, joi, peste 1,4 miliarde de lei de la bănci
Ministerul Finanţelor (MF) a împrumutat, joi, peste 1,420 miliarde de lei de la bănci, prin două emisiuni de obligaţiuni ...
„Legea e bună!” – Campanie anticontrabandă în România și Republica Moldova
„Legea e bună!” – Campanie anticontrabandă în România și Republica Moldova
Astăzi, 1 octombrie a fost lansată o nouă campanie publică anticontrabandă cu mesajul „Legea e bună!”, derulată ...