Afacerile în comerţul cu amănuntul au scăzut cu 25,1%, în aprilie – INS

Cifra de afaceri din comerţul cu ridicata (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete), în termeni nominali, a scăzut, în luna aprilie 2020, faţă de luna precedentă, atât ca serie brută cu 25,1%, cât şi ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, cu 16,9%, informează Institutul Naţional de Statistică (INS), potrivit Agerpres.
Economica.net - mie, 17 iun. 2020, 06:04
Afacerile în comerţul cu amănuntul au scăzut cu 25,1%, în aprilie - INS

Datele INS arată că afacerile din comerţul cu ridicata (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete), ca serie brută, s-au diminuat cu 25,1% în aprilie faţă de martie, ca urmare a activităţilor derulate în: comerţul cu ridicata specializat al altor produse (-38%), comerţul cu ridicata al produselor agricole brute şi al animalelor vii (-31,3%), comerţul cu ridicata al echipamentului informatic şi de telecomunicaţii (-25,2%), activităţile de intermediere în comerţul cu ridicata (-22,8%), comerţul cu ridicata al bunurilor de consum, altele decât cele alimentare (-22,3%), comerţul cu ridicata nespecializat (-19,9%), comerţul cu ridicata al produselor alimentare, al băuturilor şi al tutunului (-14,9%) şi comerţul cu ridicata al altor maşini, echipamente şi furnituri (-11,4%), scrie Agerpres. 

În acelaşi timp, cifra de afaceri din acelaşi sector de activitate, ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, a scăzut cu 16,9% raportat la perioada de referinţă.

Potrivit INS, la nivel comparativ aprilie 2020 vs aprilie 2019, cifra de afaceri din comerţul cu ridicata (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete), ca serie brută, a scăzut pe ansamblu cu 8,7% pe fondul rezultatelor înregistrate în: activităţile de intermediere în comerţul cu ridicata (-21,9%), comerţul cu ridicata specializat al altor produse (-20%), comerţul cu ridicata al produselor alimentare, al băuturilor şi al tutunului (-13,6%), comerţul cu ridicata al echipamentului informatic şi de telecomunicaţii (-12%), comerţul cu ridicata al altor maşini, echipamente şi furnituri (-6,4%), comerţul cu ridicata nespecializat (-5%) şi din comerţul cu ridicata al bunurilor de consum, altele decât cele alimentare (-3,9%).

Pe de altă parte, comerţul cu ridicata al produselor agricole brute şi al animalelor vii a crescut cu 31,6%, în aprilie anul curent, comparativ cu aceeaşi lună din 2019.

Datele oficiale relevă, totodată, că, în primele cinci luni ale anului, cifra de afaceri din comerţul cu ridicata (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete), serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, a scăzut cu 8,7%, faţă de intervalul ianuarie – aprilie din anul precedent, însă s-a majorat în termeni nominali, cu 4,6%, ca serie ajustată. 

Te-ar mai putea interesa și
Poate România să fie competitivă fără inovaţie?
Poate România să fie competitivă fără inovaţie?
Criza energeticӑ din Europa și creșterea protecționismului la nivel mondial a readus ȋn discuție aspecte legate de competitivitatea Europei. Sunt decenii de când Europa se aflӑ ȋn urma SUA,......
Utilizarea gazelor naturale va atinge un nivel record anul viitor – IEA
Utilizarea gazelor naturale va atinge un nivel record anul viitor – IEA
Cererea de gaze naturale pe plan mondial va atinge un nivel record anul viitor, în condiţiile în care se intensifică ...
Ministerul Finanţelor a împrumutat, joi, peste 1,4 miliarde de lei de la bănci
Ministerul Finanţelor a împrumutat, joi, peste 1,4 miliarde de lei de la bănci
Ministerul Finanţelor (MF) a împrumutat, joi, peste 1,420 miliarde de lei de la bănci, prin două emisiuni de obligaţiuni ...
„Legea e bună!” – Campanie anticontrabandă în România și Republica Moldova
„Legea e bună!” – Campanie anticontrabandă în România și Republica Moldova
Astăzi, 1 octombrie a fost lansată o nouă campanie publică anticontrabandă cu mesajul „Legea e bună!”, derulată ...