Războiul economic SUA-China sperie întreaga lume. Oficialii britanici recomandă companiilor să facă stocuri de echipamente Huawei

Oficialii din Marea Britanie recomandă companiilor din zona de telecomunicații să facă stocuri de echipamente Huawei, având în vedere probabilitatea ridicată ca Statele Unite să impună noi restricții Chinei, în războiul economic ce se desfășoară deja de un an și jumătate.
Economica.net - Dum, 21 iun. 2020, 06:54
Războiul economic SUA-China sperie întreaga lume. Oficialii britanici recomandă companiilor să facă stocuri de echipamente Huawei

Marea Britanie a anunţat în ianuarie că va permite Huawei o implicare limitată în construcţia reţelelor 5G, dar premierul Boris Johnson a fost supus între timp unor noi presiuni din partea Washingtonului şi a unor parlamentari din propriul său partid, care afirmă că echipamentele companiei chineze reprezintă  un risc de securitate, notează News.ro, care citează Reuters. Huawei a negat în repetate rânduri acuzaţiile.

Oficiali ai National Cyber Security Centre (NCSC) analizează impactul măsurilor anunţate de Statele Unite în luna mai, care au rolul să restricţioneze capacitatea Huawei de a se aproviziona cu  microcipurile avansate necesare pentru producerea echipamentelor 5G şi de smartphone-uri flagship.

Oficialii au scris săptămâna trecută unor operatori de telecomunicaţii precum BT Group şi Vodafone, recomandându-le să menţină un nivel adecvat de stocuri de piese de schimb de la toţi producătorii, au declarat trei persoane apropiate situaţiei.

Scrisoarea a subliniat însă riscul crescut implicat de echipamentele Huawei şi capacitatea viitoare a acestei companii de a asigura actualizări pentru produsele respective, în faţa presiunilor Statelor Unite.

”NCSC a recomandat operatorilor să ia o serie de măsuri de precauţie, în timp ce analizăm cu atenţie impactul acestor sancţiuni asupra reţelelor britanice”, a declarat  un purtător de cuvânt al NCSC.

Vicepreşedintele Huawei, Victor Zhang, a spus: ” Clienţii noştri sunt prioritatea noastră numărul 1 şi colaborăm cu ei pentru a asigura continuitatea afacerilor. Ne opunem cu tărie acţiunilor americane motivate politic, care au rolul să ne afecteze afacerile şi care nu sunt bazate pe dovezi”.

BT şi Vodafone au refuzat să comenteze.

În luna ianuarie, Marea Britanie a descris  Huawei drept ”furnizor de mare risc”, limitând implicarea acestei companii în construcţia reţelelor 5G la 35% din cota de piaţă şi excluzând-o de la accesul la datele reţelei.

Oficialii britanici afirmă acum că evaluează recomandările actuale despre modul în care trebuie desfăşurate echipamentele Huawei, pentru a asigura cea mai bună securitate a reţelelor britanice, şi analizează diverse opţiuni. O decizie va fi luată în următoarele săptămâni.

Orice măsură a Londrei de a restricţiona sau de a interzice în totalitate echipamentele Huawei ar înrăutăţi relaţiile cu China, care s-au tensionat în  ultimele luni din cauza modului în care Beijingul gestionează situaţia din Hong Kong şi a pandemiei de coronavirus.

Te-ar mai putea interesa și
Ungurii de la MVM CEEnergy negociază cu turcii de la Botas un nou acord de import de gaze
Ungurii de la MVM CEEnergy negociază cu turcii de la Botas un nou acord de import de gaze
Firma ungară MVM CEEnergy este în negocieri cu compania turcă de gaze Botas pentru un nou acord de import de gaze, a anunţat Laszlo Fritsch, directorul general al grupului din Ungaria, transmite......
AI la bugetari. Program de guvernare PSD privind digitalizarea – Ivan: Vorbim inclusiv de folosirea inteligenţei artificiale în administraţia publică
AI la bugetari. Program de guvernare PSD privind digitalizarea – Ivan: Vorbim inclusiv de folosirea inteligenţei artificiale ...
Inteligenţa artificială va fi folosită în administraţia publică din România, iar cel mai important proiect pregătit ...
UPDATE – România intră deplin în Schengen în ianuarie 2025, anunţă Ungaria. Primele reacţii
UPDATE – România intră deplin în Schengen în ianuarie 2025, anunţă Ungaria. Primele reacţii
România şi Bulgaria se pot alătura pe deplin spaţiului Schengen de liberă circulaţie din ianuarie 2025, a declarat ...
43% dintre companiile germane active în România estimează degradarea mediului economic în următoarele 12 luni
43% dintre companiile germane active în România estimează degradarea mediului economic în următoarele 12 luni
Aproximativ 43% dintre companiile germane din România estimează o înrăutăţire a situaţiei economice în următoarele ...