”Reintroducem restricţiile în ceea ce priveşte contactele, la fel ca în martie. Este o măsură preventivă”, a declarat Laschet într-o conferinţă de presă. ”Reintroducem carantina în întregul district Guetersloh”, cu o populaţie de circa 360.000 de locuitori, potrivit Agerpres.
În zonă a apărut recent un nou focar de coronavirus într-un abator situat în apropiere de Guetersloh, fiind confirmate până în prezent peste 1.500 de cazuri de infectare cu COVID-19.
Este pentru prima dată când o regiune germană reintroduce măsuri de carantină după ce în ultimele săptămâni autorităţile au relaxat gradual măsurile de izolare, notează dpa.
Focarul de la Guetersloh este până în prezent cel mai mare din land şi din întreaga Germanie, a declarat Laschet. Totuşi, el a remarcat că marea majoritate a cazurilor se înregistrează în rândul lucrătorilor de la abatorul Toennies şi la fabrica de ambalare a cărnii. Doar 24 de cazuri au fost confirmate la persoane care nu lucrează acolo.
Reimpunerea carantinei presupune reînchiderea sălilor de fitness, a sălilor de cinema şi a barurilor, precum şi anularea a numeroase evenimente culturale.
Laschet a promis totodată să desfăşoare agenţi de poliţie care să asigure respectarea măsurilor de izolare la domiciliu de către miile de angajaţi ai Toennies şi a adăugat că, dacă va fi nevoie, va fi folosită forţa.
De altfel, 300 de agenţi de poliţie urmează să fie trimişi în districtul Guetersloh pentru a pune în aplicare noile măsuri de izolare. Totodată, poliţiştii vor oferi asistenţă umanitară, a declarat Laschet, care a anunţat totodată trimiterea de interpreţi bulgari, polonezi şi români, în contextul în care mulţi angajaţi ai abatorului Toennies provin din Europa de Est.
Toţi angajaţii abatorului sunt în prezent în diferite forme de carantină. Este posibil ca ei să fi transmis virusul prietenilor sau familiilor, care să îl fi răspândit la scară mai mare. Circa 7000 de oameni au primit instrucţiuni de a se izola, însă există dificultăţi de comunicare cu unii lucrători care nu cunosc suficient de bine limba germană.
Landul Renania de Nord – Westphalia a fost unul din primele afectate grav de epidemia de COVID-19, dar Laschet a fost unul din liderii din Germania care a insistat pentru măsuri mai puţin stricte de combatere a virusului. Întrebat săptămâna trecută ce spune focarul epidemic de la abatorul Toennies despre relaxarea de până acum în landul pe care îl conduce, el a răspuns că ”nu spune absolut nimic, pentru că în ţară au intrat români şi bulgari şi virusul vine de acolo”. Tot săptămâna trecută, responsabilul grupului Toennies pentru criza coronavirusului afirmase că virusul ar fi putut fi adus de muncitori întorşi dintr-un weekend prelungit petrecut acasă, în România şi Bulgaria.