Polonezii de la CIECH Soda fac singuri o centrală nouă pe gaze în cogenerare, la Vâlcea. Au depus proiectul la Mediu

Compania poloneză CIECH Soda România, care deține fabrica de sodă de la Vâlcea, a obţinut autorizația de urbanism și a depus avizul de mediu la Agenția pentru Protecția Mediului Vâlcea pentru construcția unei centrale termoelectrice, în ciclu combinat, în cogenere, potrivit oficialilor companiei poloneze.
Mihai Nicuţ - joi, 25 iun. 2020, 05:51
Polonezii de la CIECH Soda fac singuri o centrală nouă pe gaze în cogenerare, la Vâlcea. Au depus proiectul la Mediu

Polonezii derulează singuri investiția, în condițiile în care, în trecut, au încercat acest lucru în parteneriat cu Consiliul Județean și/sau CET Govora, producătorul de energie electrică și termică din zonă.

Potrivit datelor din proiect, investiția este în două etape, și presupune instalarea, pe amplasamentul fabricii de sodă de la Vâlcea, a două instalații de cogenerare în ciclu combinat, cu o putere electrică instalată totală de 230 MW și cu 200 MW instalați termici, sub formă de abur industrial.

După cum au declarat în trecut oficialii companiei, în primul rând de interes pentru producătorul de sodă este energia termică produsă pentru necesarul fabricii, și apoi energia electrică ce va fi vândută în rețea. Turbinele care vor fi instalate au și priză de termoficare, ceea ce înseamnă că polonezii ar putea să livreze energie termică și orașului Râmnicu Vâlcea, nu doar propriei fabricii.

Iată cum arată proiectul, mai jos:

Prima etapă: grup de cogenerare constând în: 2xTG (turbină cu gaz) +2xCRab (cazan recuperator) + 1xTA (turbină cu abur).
Grupul de cogenerare din prima etapă, însumând o putere instalată de 155 MWe (putere termică nominală 330 MWt) și are următoarea echipare: 2 turbine cu gaze identice, cu puterea unitară la generator de 60 MWe; 2 cazane recuperatoare (HRSG) de 115 t/h, cu ardere suplimentară pentru producerea aburului supraîncălzit necesar turbinei cu abur cu prize de termoficare; 1 turbină cu abur cu contrapresiune, cu puterea unitară la generator de 35 MWe.

A doua etapă: un grup de cogenerare constând în: 1xTG +1xCRab + 1xTA.
Grupul de cogenerare din a doua etapă, însumând o putere instalată de 75 MWe (putere termică nominală 146 MWt) și are următoarea echipare: 1 turbină cu gaze, cu puterea unitară la generator de 60 MWe; 1 cazan recuperator (HRSG) de 100 t/h, cu ardere suplimentară pentru producerea aburului supraîncălzit necesar turbinei cu abur cu prize de termoficare; 1 turbină cu abur cu contrapresiune, cu puterea unitară la generator de 15 MWe.

“În configurația noii centrale de cogenerare este prevăzut un cazan de abur auxiliar care, în cazurile de oprire totală a noii centrale, va asigura atât aburul necesar pornirii grupurilor din orice stare termică, aburul pentru producerea energiei termice pentru încălzirea noii centrale cu ciclu combinat (spațiile administrative aferente), cât și aburul pentru protejarea/menținerea în stare caldă a echipamentelor. Cazanul de abur auxiliar va funcționa cu gaze naturale și se va monta, complet echipat și automatizat, în Sala Cazan Abur Auxiliar” se mai arată în proiect.

Dacă va fi realizată, centrala va fi prima unitate de generare de energie electrică și termică de capacitate mare ce va fi construită de un consumator industrial din România.

Amintim că, în toamna anului trecut, CIECH Soda România (fostele Uzine Sodice Govora) a fost nevoită să oprească activitatea și să intre în stand-by, după ce alimentarea cu abur industrial a fabricii a fost suspendată în urma denunțării unilaterale a contractului de către unicul său furnizor, CET Govora. Polonezii au sous atunci că noile condiții de preț solicitate de CET fac imposibilă continuarea activității la unitatea locală a CIECH.

Fabrica de sodă este unul dintre cei mai mari consumatori de abur industrial din zonă, în condițiile în care, înainte de a intra în stand-by, achiziționa aproape 60% din energia termică (abur) produsă de CET Govora. Polonezii au anunțat mai demult că intenționează să construiască o unutate nouă, în partemeriat fie cu CJ, fie cu CET, fie cu Chimcomplex, care a cumpărat o parte din activele Oltchim, dar sr pare că a decis să meargă în final singură mai departe.

“Centrala în cogenerare are mai multe avantaje, printre care eficiența energetică, un impact redus asupra mediului și nu în ultimul rând faptul că poate răspunde nevoilor mai multor jucători industriali. Înainte de toate, ea trebuie să asigure livrarea de abur la un nivel optim, ceea ce înseamnă să îndeplinească anumite condiții. În acest moment luăm în calcul diferite opțiuni. Desigur, în varianta unui parteneriat cu autoritățile și ceilalți actori economici ar putea fi rezolvată și problema înlocuirii vechiului CET Govora, care este neperformant, însă acest lucru nu mai depinde de noi. Aburul de care are nevoie fabrica noastră este totodată un capital important în businessul cu energie în cogenerare de înaltă eficiență și putem constata că există interes și din partea altor investitori care au început să ne bată la ușă”, ne declara în octombrie 2019 Witold Urbanowski, directorul general al CIECH Soda România.

Compania are experiență în managementul centralelor termice, având unități proprii sau în colaborare cu parteneri locali în alte țări ale grupului, precum Polonia sau Germania.

Unul dintre cei mai mari investitori polonezi din România, CIECH a înregistrat deja pierderi totale de peste 500 milioane lei în România, de când a preluat Uzinele Sodice Govora în 2006, potrivit propriilor declarații.

Singurul producător de sodă calcinată din țară, CIECH Soda România este a doua cea mai mare companie privată în ceea ce privește veniturile și al 5-lea cel mai mare angajator privat din Vâlcea. Potrivit unui raport EY lansat în 16 septembrie 2019 , operațiunile companiei susțineau, în total, la nivelul anului 2018, peste 4.400 de locuri de muncă. De asemenea, contribuia cu 445 milioane lei valoare adăugată la PIB-ul României.

Grupul CIECH, acționarul majoritar al CSR, este un holding internațional din industria chimică cu o prezență în peste 100 de țări și venituri în 2018 echivalente cu 1 miliard dolari. În 2014, majoritatea acțiunilor CIECH au fost achiziționate de KI Chemistry, societate care aparține de cea mai mare firmă de investiții private poloneză, Kulczyk Investments.

 

Te-ar mai putea interesa și
O navă chineză e suspectată în ancheta privind secționarea a două cabluri de telecomuncații din Marea Baltică
O navă chineză e suspectată în ancheta privind secționarea a două cabluri de telecomuncații din Marea Baltică
O navă chineză imobilizată de trei zile în apropierea coastelor Danemarcei se află în centrul suspiciunilor şi demersurilor diplomatice în investigaţiile care caută să elucideze......
Ucraina va primi un nou ajutor de la Banca Mondială, în scopuri sociale și umanitare
Ucraina va primi un nou ajutor de la Banca Mondială, în scopuri sociale și umanitare
Ucraina va primi în curând 4,8 miliarde de dolari de la Banca Mondială în scopuri sociale şi umanitare, a anunţat vineri ...
TikTok anunță că a luat măsuri pentru protejarea integrității alegerilor în România. Platforma colaborează cu ONG-ul Funky Citizens în acest demers
TikTok anunță că a luat măsuri pentru protejarea integrității alegerilor în România. Platforma colaborează cu ONG-ul ...
TikTok anunță că își reafirmă angajamentul, în contextul alegerilor prezidențiale și parlamentare din România, ...
Pentru Germania e greu de imaginat că-l va aresta pe Benjamin Netanyahu dacă va intra în țară, în ciuda mandatului CPI
Pentru Germania e greu de imaginat că-l va aresta pe Benjamin Netanyahu dacă va intra în țară, în ciuda mandatului CPI
Guvernul de la Berlin a dat vineri de înţeles că Germania nu-l va aresta pe premierul israelian Benjamin Netanyahu dacă ...