După ce au analizat 19 state europene care nu sunt membre ale zonei euro, analiştii de la Standard & Poor’s au ajuns la concluzia că Turcia este cea mai vulnerabilă la posibile perturbări ale intrărilor de capital din zona euro şi la riscurile de refinanţare externă.
Turcia, cu un scor EESI (Emerging Europe Sensitivity Index) de 2,94, este urmată de Ungaria (2,09), care este a doua în topul celor mai vulnerabile state la posibilele şocuri din zona euro. Potrivit analiştilor S&P, vulnerabilitatea Ungariei se datorează mai mult şocurilor la adresa datoriei externe, în condiţiile în care în 2011 balanţa de cont curent a înregistrat un uşor surplus.
La cealalt capăt al scalei se află Rusia (-0,07), Kazahstanul (-0,45) şi Azerbaidjanul (-2,19), aceste state fiind cele mai puţin sensibile la posibilele şocuri din zona euro. Deşi cele trei state depind puternic de preţurile materiilor prime, faptul că au înregistrat în mod constant surplusuri de cont curent, precum şi nivelul ridicat al rezervelor lor valutare şi nivelul relativ scăzut al creditului în valută sunt motivele pentru care au scoruri EESI atât de scăzute.
Potrivit Standard & Poor’s, România este inclusă în penultima categorie, cea a ţărilor cu o vulnerabilitate moderat scăzută la şocurile din zona euro, alături de Ucraina, Albania, Croaţia, Bulgaria şi Macedonia.