Cum s-a împărţit pentru populaţie energia ieftină de la Hidroelectrica

Afacere de stat: cea mai mare parte a energiei hidro pentru piaţa reglementată, aproape jumătate, merge la Electrica, singurul furnizor la care statul român este cel mai mare acţionar.
Economica.net - sâm, 04 iul. 2020, 14:49
Cum s-a împărţit pentru populaţie energia ieftină de la Hidroelectrica

Hidroelectrica, cel mai mare dar şi cel mai ieftin producător de energie electrică din România are obligaţia de a livra pieţei reglementate 1,31 TWh de energie electrică în al doilea trimestru al acestui an, potrivit alocărilor stabilite de Autoritatea de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE).

Cea mai mare cantitate, de 571,7 GWh, adică circa 44% din toată energia hidro pusă la dispoziţia pieţei reglementate, merge către Electrica Furnizare, compania de furnizare a energiei electrice care are cei mai mulţi clienţi în zona reglementată.

Enel, care este şi el furnizor de ultimă instanţă în trei zone de distribuţie dintre cele opt al ţării, la fel ca şi Electrica, şi care are un număr de clienţi casnici comparabil, a primit însă de la Hidroelectrica, pentru ultimele şase luni ale anului, doar circa 268 GWh, printre explicaţii fiind şi faptul că Enel a trecut mulţi dintre clienţii săi în zona concurenţială.

CEZ a primit de la Hidroelectrica 142 GWh de energie electrică, iar E.On 322 GWh. Ficare dintre companii este furnizor de ultimă instanţă pentru o zonă de reţea, Oltenia şi, respectiv, Moldova.

Hidroelectrica va primi, în acest al doilea semestru al anului, 116 lei/MWh, pentu energia electrică livrată consumatorilor casnici reglementaţi.

Producătorii de energie electrică ce vor livra energie electrică pieţei reglementate în acest al doilea semestru al anului sunt Complexul Energetic Oltenia, cu1,39 Twh, Hidroelectrica, cu 1,31 TWh, Nuclearelectrica, cu 1,09 TWh, și Petrom, care va livra o cantitate mică de energie prin centrala de la Brazi (0,18 TWh)

Producătorii vor livra această energie pentru furnizorii de ultimă instanță care vor asigura consumul populației aflată în regim reglementat în a doua jumătate a acestui an. Este ultima perioadă în care statul mai stabilește prețuri pentru producători și pentru populație – de la 1 ianuarie 2021 piața de electricitate se re-liberalizează complet.

De la 1 iulie, prețul reglementat al energiei electrice a scăzut, în medie cu 1,9% la nivel national.

 

Te-ar mai putea interesa și
O ambarcațiune turistică egipteană s-a scufundat în Marea Roșie. 28 de persoane au fost salvate și 17 sunt dispărute
O ambarcațiune turistică egipteană s-a scufundat în Marea Roșie. 28 de persoane au fost salvate și 17 sunt dispărute
Autorităţile egiptene au anunţat luni că 28 de persoane au fost salvate după ce o ambarcaţiune turistică s-a scufundat în Marea Roşie, precizând că sunt în curs de desfăşurare......
Călin Georgescu propune impozitare zero, timp de 10 ani, pentru IT-işti, tineri care se mută în sate depopulate. Scutiri de taxe pentru diaspora care se întoarce în ţară
Călin Georgescu propune impozitare zero, timp de 10 ani, pentru IT-işti, tineri care se mută în sate depopulate. Scutiri ...
Candidatul independent Călin Georgescu a obţinut cele mai multe voturi la primul tur de scrutin al alegerilor prezidenţiale ...
Nicolae Ciucă a demisionat din funcția de președinte al Partidului Național Liberal
Nicolae Ciucă a demisionat din funcția de președinte al Partidului Național Liberal
Candidatul PNL la alegerile prezidenţiale, Nicolae Ciucă, a demisionat, luni, din funcţia de preşedinte al Partidului ...
BYD pregătește lansarea unor baterii de tip „blade” mai performante
BYD pregătește lansarea unor baterii de tip „blade” mai performante
Gigantul chinez al vehiculelor electrice BYD a anunțat că va lansa o nouă generație de baterii „blade” în 2025.