Update Euroins trăiește visul asigurătorilor RCA: Înțelegeri pentru reparații mai ieftine. Unele service-uri au acceptat,altele îi cer falimentul

Euroins, unul dintre cei doi mari jucători de pe piața RCA, care gestionează anual peste 100.000 de dosare de daună, anunță că a încheiat un parteneriat cu membrii ACODAREN, asociația care adună service-urile de brand ale Dacia, Renault și Nissan. Parteneriatul presupune, în afară de "reparații de calitate", stabilirea unor tarife de referință (ulterior Euroins a revenit spunând că este vorba doar de "o colaborare"), astfel încât păgubitul să poată beneficia de o reparație mai rapidă. Mai multe service-uri din țară, unele tot de marcă, altele independente, au cerut falimentul Euroins tocmai în baza faptului că asigurătorul a plătit doar parțial facturile, la o valoare pe care a considerat-o corectă.
Şerban Buşcu - mie, 15 iul. 2020, 17:18
Update Euroins trăiește visul asigurătorilor RCA: Înțelegeri pentru reparații mai ieftine. Unele service-uri au acceptat,altele îi cer falimentul

UPDATE. La câteva ore după transmiterea comunicatului inițial, Euroins a revenit asupra formulării „tarife de referință” care să permită repararea mai rapidă a mașinii, arătând că este vorba doar despre o „colaborare”, care să permită livrarea mai rapidă a mașinilor către posesorii lor. Menționăm și că reprezentanții ACODAREN nu au putut fi contactați pentru lămuriri.

 Amintim, printre altele, și că membrii ACODAREN sunt implicați într-o investigație a Consiliului Concurenței care vizează tocmai înțelegeri în ceea ce privește stabilirea prețurilor pentru ora de manoperă. Investigația, care durează deja de trei ani și se află pe final, este, însă în sens invers intențiilor Euroins, potrivit surselor ECONOMICA.NET.

Mai precis, cei aproximativ 120 de membri ACODAREN au fost acuzați de un asigurător că au stabilit, de comun acord, tarife prea mari. De la sesizarea respectivului asigurător a pornit investigația. De această dată intențiile Euroins sunt, în mod evident, de a obține tarife cât mai mici, cel mult medii,  după cum și explică într-un comunicat de presă.

„Euroins Romania rămâne deschisă acordurilor reciproc avantajoase cu toate societăţile comerciale specializate în reparaţii auto cu condiţia ca toate tarifele să poată fi agreate în concordanţă cu statisticile oficiale existente până la acest moment”, transmite asigurătorul bulgar.

Această ultimă frază exprimă, practic, dorința întregii piețe a asigurătorilor RCA, care încearcă de aproximativ un an, pe toate căile, să impună dacă nu un plafon, măcar un preț de referință pentru reparațiile din service, al căror preț a crescut constant în ultima perioadă. Astfel de propuneri au luat forma unui proiect de lege și ulterior, a unor amendamente la un alt proiect de lege, votat deja de Senat.

AICI despre încercările repetate ale reprezentanților firmelor de asigurare în sensul impunerii unui tarif de referință.

 

Euroins: Parteneriatul cu ACODAREN presupune și plata unor creanțe. Mai multe service-uri i-au cerut falimentul din cauza unor plăți parțiale. Euroins ar fi plătit, însă, și aceste datorii, după declanșarea procesului

O altă componentă a înțelegerii cu ACODAREN este plata „unor creanțe”, așa cum precizează comunicatul de presă. Este vorba datorii pe care Euroins le avea către service-urile membre.

De altfel, anunțul Euroins privind parteneriatul cu membri ACODAREN, vine într-un moment nu foarte prielnic pentru companie. Firma aplică încă un plan de măsuri conceput de ASF și a fost sancționată anul acesta pentru nereguli în ceea ce privește gestionarea și plata dosarelor de daună, în timp ce conducerea executivă a Euroins a fost amendată. Directorul Mihnea Tobescu a primit o sancțiune de 100.000 de lei, în timp ce Milena Guentcheva, director adjunct, a fost amendată cu 50.000 de lei. Sancțiunile vin tocmai din nerespectarea planului de măsuri impus de ASF.

Pe de altă parte, Euroins se judecă cu mai multe service-uri, unele de brand altele independente. Motivul este tocmai plata parțială a facturilor emise, în condițiile în care compania are inclusiv justificări de tipul celei din comunicat, anume că a plătit „la prețul pieței”.

Despre procesele cu reprezentanțele BMW, Mercedes și MAN, ECONOMICA.NET a scris pe larg și puteți citi AICI.

Recent și un grup de service-uri independente, controlat de Florin Pandele, vicepreședintele asociației de transportatori COTAR, a făcut cerere de intervenție în același dosar. Datoria invocată este de 6 milioane de lei.

Pe de altă parte, sursele ECONOMICA.NET spun că Euroins este aproape de a ajunge la o înțelegere cu toate firmele din dosarul inițial, pe unele plătindu-le deja. Aceleași surse afirmă că, de altfel, Euroins a făcut un obicei din a plăti dosarele cu sume relativ mari doar după epuizarea tuturor căilor amiabile și după începerea proceselor.

 

Te-ar mai putea interesa și
Importurile de lapte brut, în urcare cu aproape 43%, în primele 3 trimestre. Producţia cea mai mare, la unt
Importurile de lapte brut, în urcare cu aproape 43%, în primele 3 trimestre. Producţia cea mai mare, la unt
Unităţile de procesare din România au colectat, în primele nouă luni ale anului, o cantitate de 960.594 tone de lapte de vacă, în creştere cu 3,5% faţă de aceeaşi perioadă a anului......
MedLife are afaceri de peste 2 miliarde lei în primele nouă luni, cu 24% mai mari decât anul trecut
MedLife are afaceri de peste 2 miliarde lei în primele nouă luni, cu 24% mai mari decât anul trecut
MedLife, cea mai mare rețea de servicii medicale private din România, are o cifră de afaceri consolidată pro-forma de ...
Jose Munoz, unul dintre primii non-asiatici numiți în conducerea Hyundai Motors
Jose Munoz, unul dintre primii non-asiatici numiți în conducerea Hyundai Motors
Constructorul auto sud-coreean Hyundai Motors l-a desemnat vineri pe Jose Munoz, responsabil pentru operaţiunile sale din ...
„Sfatul” lui Viktor Orban pentru Europa cu privire la sancțiunile impuse Rusiei
„Sfatul” lui Viktor Orban pentru Europa cu privire la sancțiunile impuse Rusiei
Uniunea Europeană trebuie să îşi regândească sancţiunile impuse Rusiei, pentru că aceste sancţiuni menţin preţurile ...