PMB recunoaște că trece printr-o perioada financiară extrem de dificilă, în care a făcut toate eforturile posibile pentru a achita cât mai mult din cheltuielile aferente serviciului de termoficare din București.
„În acest an, Primăria Capitalei dispune de un buget insuficient, având în vedere faptul că majoritatea cheltuielilor din ultimele luni au fost direcționate în domeniul medical – pentru echiparea spitalelor, pentru aplicarea măsurilor de combatere și prevenție a răspândirii noului coronavirus, dar și pentru programele de sprijin al populației, pentru adaptarea la noile reguli de distanțare, în special în domeniile social, transport, educație”, se menționează în comunicat.
Primăria Capitalei explică faptul că bugetul sau este dependent de alocările de la bugetul de stat și consideră că acesta a fost construit total inechitabil, după o formulă veche, stabilită în anul 2006. În aceste condiții, Primăria Capitalei primește sub 1% din PIB, deşi Bucureștiul contribuie cu aproximativ 25% la Produsul Intern Brut al României.
„În acest context, Primăria Capitalei reînnoiește solicitările făcute încă de la începutul acestui an către Guvernul României – de acordă sprijin pentru activitatea de termoficare din București, așa cum a făcut și în anii precedenți. Astfel, PMB a solicitat în mod repetat acordarea din partea Guvernului a unui împrumut sau a unui ajutor de stat pentru susținerea sectorului termoficare, așa cum s-a întâmplat și în anii trecuți. În anul 2019 au fost alocați în acest scop 100 de milioane de lei din Fondul de rezervă al Guvernului și 438 de milioane de lei sub formă de împrumut”, se mai precizează în comunicat.
PMB susține că este singură primărie din țară care nu are un buget format prin încasarea de taxe şi impozite. Bugetul PMB provine preponderent din cote defalcate de la bugetul de stat, așadar depinde în proporţie de peste 90% de alocările de la bugetul de stat. Instituția imputa Guvernului că nu-i permite nici să realizeze împrumuturi și să crească gradul de îndatorare. În prezent, acesta este situat la numai la 8%, așadar mult sub limita maximă de îndatorare, stabilită la 30%.
În finalul comunicatului, bucureștenii sunt asigurați că toate aceste greutăți pe care le întâmpină PMB nu vor afecta livrarea agentului termic în Capitală.