Trump a propus și în trecut mai multe măsuri cu privire la scăderea prețurilor la medicamente, dar este prima dată când semnează niște ordine executive care să le includă.
Unul dintre aceste prevede permiterea importurilor de medicamente prescrise mai ieftine din țări precum Canada, în timp ce altul prevede solicitarea de discounturi din partea companiilor farmaceutice, prin eliminarea intermediarilor care se află între ele și pacienți, a declarat Trump.
O altă măsură prevede ieftinirea prețului insulinei, iar ultima, care nu va fi implementată dacă negocierile cu producătorii de medicamente vor avea succes, ar urma să impune Medicare să cumpere medicamente la același preț pe care-l plătesc și alte state, a mai declarat Trump.
Președintele american a spus că șefii marilor companii producătoare de medicamente au solicitat o întâlnire în care să se discute ieftinirea acestora.
“Vom vedea unde vor duce aceste discuții, dar agenția este pregătită să meargă mai departe”, a declarat Seema Verma, șefa Medicare.
Aceste ordine semnate de Trump au fost criticate vehement de reprezentanții industriei farmaceutice. Aceste acte reprezintă “niște acțiuni nesăbuite care ne distrag și ne îngreunează abilitatea de a lua măsurile necesare în timpul actualei pandemii și a acelor care vor mai apărea în viitor”, a declarat Asociația Cercetătorilor și Producătorilor de Produse Farmaceutice din America.
De-a lungul timpului, Trump a cerut în mod repetat scăderea prețurilor medicamentelor prescrise, dar Congresul încă nu a validat nicio o lege care să schimbe piața medicamentelor, în sensul ieftinirii acestora. Multe dintre eforturile administrației americane de a scădea prețul medicamentelor, inclusiv printr-un plan prin care ar forța firmele de asigurări să treacă scăderile de costuri în conturile pacienților, au fost respinse de către industria pharma.