Transelectrica reia lucrările de execuţie a tronsonului Oradea – Nadab

Compania Naţională de Transport al Energiei Electrice Transelectrica SA anunţă semnarea contractului de execuţie a lucrărilor pentru finalizarea tronsonului Oradea Sud - Nădab, parte a Liniei Electrice Aeriene (LEA) 400 kV Oradea - Bekescsaba, o investiţie de peste patru milioane de lei, potrivit Agerpres.
Economica.net - mie, 29 iul. 2020, 07:57
Transelectrica reia lucrările de execuţie a tronsonului Oradea - Nadab

Potrivit unui comunicat al companiei, transmis miercuri AGERPRES, lucrările vor fi realizate în termen de 12 luni de către Electromontaj SA.

Proiectul Liniei Electrice Aeriene 400 kV Oradea-Bekescsaba, o investiţie totală de peste 83 de milioane de lei, a fost blocat din anul 2008 din cauza unor dificultăţi întâmpinate în procesul de expropriere pe tronsonul Oradea Sud – Nădab. Astfel, LEA 400 kV Oradea-Bekescsaba a fost dată în folosinţă doar parţial, şi anume tronsonul de dublu circuit, LEA 400 kV Nădab (RO) – Bekescsaba (HU): 60 de kilometri, din care pe teritoriul României 22 de kilometri, simultan cu LEA 400 kV Arad-Nădab.

Tronsonul LEA 400 kV Oradea Sud – Nădab are o lungime totală de 72 km, simplu circuit A şi este realizat parţial.

„Punerea în funcţiune a tronsonului Oradea Sud – Nădab şi astfel finalizarea LEA 400 kV Oradea – Bekescsaba contribuie la completarea inelului de 400 kV în zona de Vest, obiectiv prioritar al României, cu impact semnificativ asupra creşterii siguranţei în funcţionare şi asupra minimizării riscurilor în alimentarea cu energie electrică a consumatorilor din zona de nord – vest a ţării. De asemenea, în ceea ce priveşte siguranţa în funcţionare, este de precizat că LEA 400 kV Oradea-Bekescsaba are o fiabilitate superioară liniilor existente, fiind proiectată în baza unor noi standarde, ce ţin cont de creşterea impactului fenomenelor meteorologice. Totodată, finalizarea acestei linii va conduce la eliminarea unor costuri privind congestiile în zona de nord-vest, cu impact atât asupra preţului la consumatorului final de energie electrică, cât şi asupra bugetului de venituri şi de cheltuieli al CNTEE Transelectrica SA. La nivelul anului 2019, costurile privind congestiile în zona de nord-vest s-au ridicat la circa 1,6 milioane de lei”, precizează Transelectrica.

Totodată, prin finalizarea tronsonului Oradea Sud – Nădab, va creşte capacitatea de transfer în interconexiune pe direcţia export cu 100 MW, iar pe direcţia import cu 300 MW, ceea ce contribuie la conformarea României la obligaţiile care îi revin din implementarea Regulamentelor UE. În plus, investiţia va avea un rol semnificativ pentru realizarea obiectivului Uniunii Europene (UE) de realizare a Pieţei Unice de Energie Electrică Europeană, care are ca scop reducerea preţului energiei electrice la consumatorul final prin creşterea concurenţei şi competitivităţii.

Compania Naţională de Transport al Energiei Transelectrica SA este operatorul de transport şi de sistem din România, care gestionează, operează, întreţine, modernizează şi dezvoltă reţeaua de transport care cuprinde 81 staţii electrice de transformare şi 8.834,3 km de linii electrice aeriene de 110/220 kV, 400 kV şi 750 kV, aflate în gestiunea a opt unităţi teritoriale de transport.

Te-ar mai putea interesa și
Turcia – Erdogan va discuta cu secretarul general al NATO, Mark Rutte, despre războiul din Ucraina
Turcia – Erdogan va discuta cu secretarul general al NATO, Mark Rutte, despre războiul din Ucraina
Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan va discuta luni despre cele mai recente evoluţii din războiul Rusia-Ucraina cu secretarul general al NATO, Mark Rutte, în cadrul vizitei acestuia la Ankara,......
Cristian Buşoi, despre conducerea PNL: Există argumente extrem de puternice în favoarea lui Ilie Bolojan
Cristian Buşoi, despre conducerea PNL: Există argumente extrem de puternice în favoarea lui Ilie Bolojan
Liberalul Cristian Buşoi a declarat luni că există argumente "extrem de puternice" în favoarea lui Ilie Bolojan pentru ...
ROBOR a urcat la 5,81% pe an
ROBOR a urcat la 5,81% pe an
Indicele ROBOR la trei luni, în funcţie de care se calculează costul creditelor de consum în lei cu dobândă variabilă, ...
Utilizarea Inteligenței Artificiale începe să fie reglementată
Utilizarea Inteligenței Artificiale începe să fie reglementată
Companiile care achiziţionează şi utilizează sisteme de Inteligenţă Artificială (IA) cu grad ridicat de risc la locul ...