Poșta Română va primi 4,25 milioane lei drept compensare pentru costul net pentru serviciul universal poștal din 2017

Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM) a adoptat decizia de compensare a costului net aferent furnizării serviciilor din sfera serviciului universal în anul 2017 de către Poșta Română, cu suma de 4,25 milioane lei.
Lidia Neagu - mie, 29 iul. 2020, 08:54
Poșta Română va primi 4,25 milioane lei drept compensare pentru costul net pentru serviciul universal poștal din 2017

Costul net al furnizarii serviciilor din sfera serviciului universal reprezinta diferenta dintre costul net suportat de furnizorul de serviciu universal ca urmare a indeplinirii obligatiilor de serviciu universal si costul net al furnizorului in cazul in care si-ar desfasura activitatea fara a avea obligatiile de serviciu universal.

Conform legislatiei in vigoare, costul net constituie o sarcina injusta daca sunt indeplinite in mod cumulativ urmatoarele conditii: nivelul rentabilitatii capitalului mediu angajat inregistrat din furnizarea serviciilor din sfera serviciului universal ca urmare a indeplinirii obligatiilor legale se afla sub valoarea costului mediu ponderat al capitalului stabilit de ANCOM, iar valoarea costului net stabilit de Autoritate depaseste pragul de materialitate de 3% din valoarea veniturilor inregistrate de furnizorul desemnat de serviciu universal din furnizarea serviciilor din sfera serviciului universal.

Indeplinirea acestor doua criterii a fost analizata de Autoritate pentru evaluarea caracterului de sarcina injusta a costului net inregistrat de CNPR din furnizarea serviciilor din sfera serviciului universal in anul 2017.

Compensarea costului net

ANCOM a analizat in detaliu datele si ipotezele utilizate de CNPR in procesul de intocmire a cererii de cost net, precum si metodologia si calculul efectiv al costului net, precum si informatiile suplimentare puse la dispozitie de CNPR, iar acolo unde a fost necesar au fost efectuate ajustari asupra datelor, si calculului efectiv al valorii costului net. Astfel, a rezultat ca obligatiile furnizorului ce decurg din calitatea de furnizor de serviciu universal au constituit o sarcina injusta pentru acesta in anul 2017.

Astfel, valoarea costului net inregistrat de furnizor in anul 2017, inclusiv beneficiile intangibile, a fost de 12.473.069 lei, iar suma maxima ce poate fi compensata este de 4.252.328 lei, reprezentand valoarea costului net ce ar putea fi compensat pana la atingerea nivelului rezonabil al rentabilitatii capitalului mediu angajat inregistrat din furnizarea serviciilor din sfera serviciului universal.

Finantarea costului net

Mecanismul de compensare a costului net va fi stabilit prin hotarare a Guvernului, existand doua posibilitati de finantare: din fonduri de la bugetul de stat prin bugetul Ministerului Transporturilor, Infrastructurii si Comunicatiilor, cu respectarea cadrului legal national si european din domeniul ajutorului de stat sau prin partajarea costului net intre furnizorii de servicii postale si/sau utilizatori, cu respectarea cadrului legal national si european din domeniul ajutorului de stat.

Serviciul universal postal

Accesul la serviciul universal postal reprezinta dreptul oricarei persoane de a beneficia de furnizarea permanenta a unor servicii postale (serviciile incluse in sfera serviciului universal), la un anumit nivel de calitate, in orice punct de pe teritoriul Romaniei, la tarife accesibile.

 

Te-ar mai putea interesa și
CEC Bank a încheiat cu succes o nouă emisiune de obligaţiuni în valoare de 300 de milioane de euro pe pieţele internaţionale
CEC Bank a încheiat cu succes o nouă emisiune de obligaţiuni în valoare de 300 de milioane de euro pe pieţele internaţionale
CEC Bank a încheiat cu succes o nouă emisiune de obligaţiuni în valoare 300 de milioane de euro printr-o nouă emisiune de Titluri Eligibile Senior Nepreferenţiale, destinate încadrării ca......
Sebastian Burduja, ministrul Energiei: Proiectul Neptun Deep îşi continuă parcursul fără impedimente
Sebastian Burduja, ministrul Energiei: Proiectul Neptun Deep îşi continuă parcursul fără impedimente
Proiectul Neptun Deep îşi continuă parcursul fără impedimente, în ritm accelerat, iar activităţile de foraj pentru ...
Aquatique este desemnată, din nou, Cea mai bună apă minerală plată pentru copii și Cea mai bună apă minerală plată pentru sugari
Aquatique este desemnată, din nou, Cea mai bună apă minerală plată pentru copii și Cea mai bună apă minerală plată ...
Forbes Kids și D&D Research au realizat un studiu amplu privind opinia mamelor despre cele mai de încredere produse pentru ...
ALUMIL: Angajament pentru un viitor sustenabil, dedicat oamenilor și naturii
ALUMIL: Angajament pentru un viitor sustenabil, dedicat oamenilor și naturii
Transparența și comunicarea activă cu toți partenerii sunt esențiale în strategia de dezvoltare durabilă a ALUMIL, ...