Bulgaria se aşteaptă la un surplus bugetar de 1,5% din PIB

Bulgaria se aşteaptă să înregistreze un excedent fiscal de 1,5% din PIB în primele şapte luni din acest an, faţă de un surplus de 2,8% în perioada similară din 2019, a informat Ministerul de Finanţe de la Sofia, transmite Reuters, preluată de Agerpres.
Economica.net - Dum, 02 aug. 2020, 15:04
Bulgaria se aşteaptă la un surplus bugetar de 1,5% din PIB

Statul balcanic încă raportează excedente bugetare, chiar dacă economia sa este afectată de pandemia de coronavirus (COVID-19).

În primul semestru din 2020, autorităţile de la Sofia au anunţat un excedent fiscal de 1,4% din PIB, sau 1,6 miliarde de leva (967.00 milioane de dolari).

La finalul acestui an, Bulgaria ar urma să înregistreze un deficit fiscal de 3% din PIB, în urma majorării cheltuielilor pentru sprijinirea angajaţilor şi a companiilor afectate de pandemie.

Veniturile guvernamentale se situau la 21,4 miliarde de leva la 30 iunie 2020, în scădere cu 855 milioane de leva faţă de 30 iunie 2019, în timp ce cheltuielile au urcat la 19,8 miliarde de leva, în urma majorării pensiilor şi a altor cheltuieli sociale, a informat Ministerul de Finanţe.

În 27 iulie, autorităţile din Bulgaria au anunţat că vor aloca noi fonduri de 1,16 miliarde de leva (aproape 600 milioane de euro) pentru redresarea economiei, susţinerea medicilor din „prima linie” şi protejarea categoriilor vulnerabile. Guvernul de la Sofia va aloca totodată 430 de milioane de leva pentru sprijinirea afacerilor din domeniul turismului, transporturilor şi construcţiilor. Bulgaria a introdus deja în martie un pachet de circa 4,5 miliarde de leva sub formă de granturi şi credite în condiţii preferenţiale.

Guvernul se aşteaptă la un declin al economiei bulgare de 3% în acest an, în timp ce Comisia Europeană previzionează o scădere de 7,2% în 2020.

Luna trecută, Banca Centrală Europeană a anunţat că Bulgaria şi Croaţia au fost acceptate să se alăture ERM-2 (mecanismul ratelor de schimb – n.r.), o perioadă obligatorie de doi ani înainte de adoptarea monedei euro, în ceea ce ar urma să fie prima expansiune a zonei euro de după 2015.

Te-ar mai putea interesa și
Kazahstanul vrea să-și crească masiv exportuirle de petrol ocolind Rusia
Kazahstanul vrea să-și crească masiv exportuirle de petrol ocolind Rusia
Kazahstanul şi-ar putea majora semnificativ exporturile de ţiţei de la portul turcesc Ceyhan, a declarat luni ministrul Energiei, Almasadam Satkaliyev, o decizie care ar reduce ponderea de peste......
Elon Musk consideră că SUA ar trebui să renunțe la avioanele de vănâtoare în favoarea dronelor
Elon Musk consideră că SUA ar trebui să renunțe la avioanele de vănâtoare în favoarea dronelor
Miliardarul american Elon Musk, desemnat de preşedintele ales al SUA, Donald Trump, să conducă un departament care va ...
Olaf Scholz se opune amenzilor impuse de UE companiilor auto care nu respectă limitele impuse emisiilor de carbon
Olaf Scholz se opune amenzilor impuse de UE companiilor auto care nu respectă limitele impuse emisiilor de carbon
Cancelarul german Olaf Scholz a declarat luni că nu ar trebui să existe amenzi în Uniunea Europeană pentru companiile ...
Romanian Business Leaders cere partidelor pro-occidentale să strângă rândurile în fața lui Călin Georgescu pentru a apăra libertatea și democrația
Romanian Business Leaders cere partidelor pro-occidentale să strângă rândurile în fața lui Călin Georgescu pentru ...
În urma desfășurării ieri a turului I al alegerilor prezidențiale, Fundația Romanian Business Leaders a transmis un ...