Pandemia coronavirus a dublat, dacă nu chiar a triplat, gradul de utilizare al Internet Bankingului, plățile cu cardul și tranzacțiile online. Și tot mai mulți români au fost nevoiți, sau au preferat să-și achite ratele online.
La o singură rată lunară de 3-400 de euro pe care trebuie să-i schimbi din lei, pot apărea diferențe și de 20-30 de lei, în funcție de banca cu care lucrezi sau dacă apelezi la numerar sau la canalele online.
În mod normal, băncile pot practica până la trei tipuri de curs de schimb valutar şi implicit trei valori diferite ale leului în contrapartidă cu euro. Cursul valutar pentru tranzacţiile în cont (între conturile clientului) este diferit de cursul de schimb de la casa de schimb valutar a băncii sau de cursul de schimb utilizat la plata tranzacţiilor cu cardul pentru cumpărăturile efectuate în străinătate sau în mediul online, unde plăţile sunt făcute în altă valută decât cea în care a fost emis cardul.
În ceea ce privește cursurile de schimb de la ghișeul băncilor din top 10 pe sistem bancar vom constata că CEC Bank oferă cel mai bun curs de schimb la cumpărare pentru un euro: 4,87 lei/euro dacă vreți să cumpărați euri de la bancă. La polul opus, cel mai scump euro la cumpărare este dat de ING Bank, de 4,9296 lei. Majoritatea băncilor din top zece sistem bancar din punct de vedere al activelor vând astăzi euro la valori de peste 4,90 lei.
Pentru varianta schimburilor valutare din conturi bancare, fără numerar (adică atunci când schimbi leii pe care îi încasezi în contul de salariu în euro, valuta în care plătești rata creditului, fără să te deplasezi la bancă) situația este ușor diferită: cel mai bun curs de schimb pentru tranzacțiile între conturi îl oferă AlphaBank cu 4,8565 lei, urmată la o diferență foarte mică de CEC Bank, cu 4,8569 lei pentru un euro, la cumpărare. Pentru tranzacțiile în cont, cel mai scump euro în acest caz îl oferă BCR – 4,9060 lei.
Dacă vorbim de schimburile valutare realizate online, prin aplicații de Interent sau Mobile Banking, fără a apela la funcționarii de la ghiseu, apare un al treilea curs valutar. Astfel, CEC Bank oferă o reducere de la 4,87 lei/euro la ghiseu, la 4,8569 lei/euro pentru schimburile efectuate online, iar la Alpha Bank, cursul este de 4,8565 lei. Atenție însă la comisioane: dacă pentru schimburile valutare între conturile proprii, băncile în general nu percep comisioane, dacă vreți să transferați euro de la o bancă la alta, veți fi taxați. Despre comisioanele la plăți vom vorbi însă într-un alt articol.
Dacă este să calculăm spread-ul, diferența dintre cursul de vânzare și cel de cumpărare pentru un euro, CEC Bank, ING Bank și AlphaBank practică cele mai reduse spreaduri, între 0,9% și 1,2%. Celelalte bănci au spreed-ul cuprins între 2.05 și 3,05% (BCR).