„Toate aceste proceduri vor fi curând, în 10 zile maxim, ele vor fi parte din acte normative, se va face training-ul, inspectorii, training cu directorii de şcoli. De asemenea, urmărim programe de creştere a abilităţilor de transmitere a cunoştinţelor, pentru cadrele didactice, online, astfel încât să creştem performanţa în organizarea lecţiilor online. Avem linii pe care le urmărim, vor fi pregătiţi, vor şti ce au de făcut. Oricum, ca procedură va fi, probabil, o procedură, la propunerea şcolii cu avizul DSP şi al Inspectoratului Şcolar. Deciziile, altele decât decizia efectivă de deschidere normală a şcolii, vor fi luate de comitetele judeţene pentru situaţii de urgenţă”, a spus Ludovic Orban.
El a explicat că decizia guvernamentală este aceea de a nu impune aceeaşi măsură la nivel naţional, ci de a trata diferenţiat începerea şcolilor, în funcţie de contextul epidemiologic din fiecare comunitate.
„Cu siguranţă, datele precise le vor avea, să spun, cu două săptămâni, o săptămână înainte de începerea şcolii, pe baza datelor epidemiologice pe care le avem la zi şi informaţiile sunt publice şi sunt făcute de INSP. Pe de altă parte, ei vor şti că e posibil să nu se ducă toţi copiii la şcoală, acolo unde este un nivel relativ crescut de răspândire a virusului şi că va exista posibilitatea şi învăţământului, să spun, intermediar, adică o parte, jumate, în clasă, jumate online şi schimbarea lor, rotirea pe rând. (…) Cert este că fiecare şcoală va trebui să aibă o platformă de organizare a lecţiilor online. Asta este obligatoriu”, a afirmat Orban, întrebat când vor şti părinţii în ce scenariu se încadrează fiecare şcoală.
Premierul a explicat, totodată, că autorităţile centrale vor face tot ce depinde de ele să asigure accesul la internet pentru cele aproximativ 18% dintre şcolile care în momentul de faţă nu au această posibilitate.
„Încercăm cu ANCOM-ul, cu furnizorii de servicii de telefonie mobilă privaţi, cu marile companii din domeniul online-ului să găsim soluţii pentru acces. De asemenea, obiectivul nostru e să finalizăm licitaţia pe tablete, astfel încât fiecare copil să aibă posibilitatea să aibă acces, prin intermediul tabletelor cu legătură la internet, la cursurile care se efectuează, dacă va fi situaţia în care cursurile vor fi efectuate online integral sau doar jumătate în clasă, jumătate online. Sigur că obiectivul nostru e să reducem răspândirea virusului şi în cât mai multe localităţi copiii să înceapă şcoala în clase”, a arătat şeful Guvernului.
Ministrul Educaţiei, Monica Anisie, a declarat, miercuri, în legătură cu scenariile privind începerea şcolii, că dacă situaţia epidemiologică va fi una foarte dificilă, atunci se stabileşte ca pentru 14 zile să fie suspendate cursurile şi să continue şcoala în sistem online, decizia fiind luată de unitatea de învăţământ, inspectoratul şcolar, direcţia de sănătate publică şi comitetul pentru situaţii de urgenţă.
Cele trei scenarii
Criteriul de care se ține cont în stabilirea acestor scenarii este numărul de cazuri noi din ultimele 14 zile la mia de locuitori. Astfel:
Scenariul verde – în localitatea respectivă e mai puţin de o persoană detectată cu COVID-19, în ultimele 14 zile;
Scenariul galben (risc mediu) – între 1 şi 3 persoane detectate cu noul coronavirus;
Scenariul roşu – se aplică unde au apărut mai mult de trei bolnavi noi în localitatea respectivă, în ultimele 14 zile, la mia de locuitori. În acest scenariu, școala se închide de tot.
Aceste scenarii nu vor fi valabile tot anul școlar, ci se vor actualiza permanent, în funcție de situația epidemiologică locală. Pentru fiecare judeţ Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă va lua decizia privind scenariul. „Decizia dacă elevii merg la şcoală sau învaţă online se ia pentru fiecare şcoală în parte la nivel de judeţ, sigur, la propunerea şcolii și a Inspectoratului Școlar”, a declarat preşedintele Iohannis.
Anisie: Ora de curs va dura ca şi până acum – 45 sau 50 de minute; programul este normal
Ministrul Educaţiei, Monica Anisie, a declarat, miercuri, că programul elevilor la şcoală va fi unul normal, cu ora de curs de 45 sau 50 de minute, menţionând că se ia în calcul realizarea circuitelor în cadrul unităţilor de învăţământ la venirea copiilor, după modelul aplicat la examenele naţionale.
„Ora va dura ca şi până acum, fie 45 de minute, fie 50 de minute. Programul este normal, însă luăm în calcul ca venirea copiilor la şcoală să se facă în aşa fel încât să nu se întâlnească unii cu ceilalţi, exact aşa cum am făcut şi la examenele naţionale, să se realizeze şi acele circuite în cadrul unităţilor de învăţământ. Deci, ne preocupă sănătate şi siguranţa copiilor şi a cadrelor didactice”, a afirmat Anisie la Antena 3.
Ea a spus că activităţile sportive se vor desfăşura în aer liber, precum şi unele ore de curs.
„Activităţile sportive se vor desfăşura în aer liber, pentru activităţile de învăţare decizia este la nivelul unităţii de învăţământ. Ei se pot organiza, de exemplu: o lecţie de muzică sau de pictură să o facă şi în aer liber atâta vreme cât vremea o permite”, a explicat ministrul.
Anisie a precizat, întrebată dacă la revenirea la cursuri elevii ar putea purta, în afară de măşti, şi viziere sau vor fi instalate paravane pentru bănci, că decizia trebuie să fie şi la nivel local.
„Din punctul meu de vedere decizia ar trebui să fie şi la nivel local. Noi ar trebui să dăm cadrul după care să lăsăm posibilitatea unităţilor de învăţământ, direcţiilor de sănătate publică, împreună cu autorităţile publice locale să găsească o soluţie, ca elevii să poate mască, să aibă vizieră sau băncuţa să fie dotată cu pexliglas”, a adăugat ministrul Educaţiei.
Anisie a fost întrebată şi dacă părinţii ar putea decide să nu-şi aducă copii în clasă, având o situaţie riscantă.
„Vă amintiţi că am lăsat decizia la latitudinea părinţilor dacă copiii participă la cursurile de pregătire, acum însă trebuie să luăm o decizie în acest sens şi să ne gândim bine dacă lăsăm tot la latitudinea părintelui să analizeze, să facă o evaluare a situaţiei din familie şi dacă decide să-l aducă la şcoală, dacă îl lasă să stea acasă trebuie să urmărească în sistem online cursurile. Până la urmă trebuie să participe, educaţia trebuie să continue şi este obligatoriu să mergem la şcoală până în clasa a XII-a”, a menţionat ministrul.
Monica Anisie a mai precizat că în Ministerul Educaţiei se lucrează la ghiduri pentru fiecare nivel de învăţământ, tip de învăţământ, inclusiv pentru cel vocaţional, iar data limită pentru finalizarea acestora este 15 august.
Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat, miercuri, că noul an de învăţământ preuniversitar va începe pe 14 septembrie, iar majoritatea elevilor vor merge efectiv la şcoală, urmând să existe trei scenarii privind modul de organizare a cursurilor.
Anisie, despre purtarea măştii de către elevi: Masca, prin lege, obligatoriu de purtat
Ministrul Educaţiei, Monica Anisie, a declarat miercuri că Ministerul Sănătăţii va decide dacă la revenirea la cursuri elevii vor purta măşti, amintind că prin lege este stabilită obligativitatea purtării măştii.
„Masca, la momentul acesta, prin lege este stabilit că este obligatoriu de purtat. Dacă vă amintiţi, nu de foarte mult timp, am încheiat examenele naţionale. Copiii au purtat mască la examen”, a spus Anisie.
În cazul copiilor din clasele primare şi de la grădiniţă, decizia va fi a Ministerului Sănătăţii, a adăugat ministrul.
„Aici trebuie să decidă Ministerul Sănătăţii. Nu putem noi să decidem în locul lor. (…) Copiii sub 5 ani nu poartă mască”, a mai spus ea.
Ea a arătat că există preocupare şi pentru sănătatea cadrelor didactice.
„Ne preocupă sănătatea copiilor, dar şi sănătatea cadrelor didactice. S-a vorbit foarte mult în spaţiul public, au fost foarte mulţi specialişti din Ministerul Sănătăţii sau medici care s-au pronunţat asupra faptului că sunt asimptomatici copiii, dar, în acelaşi timp, transmit foarte repede virusul către adulţi. Prin urmare, trebuie să ne gândim şi la sănătatea şi siguranţa cadrelor didactice, a personalului din unitatea de învăţământ”, a adăugat ministrul Educaţiei.
Întrebată în legătură cu desfăşurarea cursurilor în unităţile de învăţământ, având în vedere că într-o clasă sunt şi 30 de elevi, Anisie a spus că toate aceste aspecte trebuie analizate la nivelul fiecărei unităţi de învăţământ.
„În acelaşi timp, atât în scenariul 1, cât şi în scenariul 2, trebuie respectate normele de igienă şi normele de sănătate publică. (…) Ultimele precizări de la OMS prevăd o distanţare de un metru. La momentul acesta, fiecare inspectorat şcolar face o analiză. Am solicitat-o încă de la videoconferinţa pe care am avut-o luni. Vor realiza pentru fiecare unitate de învăţământ, inclusiv acea oglindă a clasei, ca să vedem care sunt problemele şi să găsim soluţiile până la momentul 14 septembrie”, a subliniat Anisie.
Ea a spus că termenul pentru această analiză este 12 august. „Analiza este în curs şi termenul este 12 august tocmai pentru că trebuie să luăm decizii foarte rapid atât la Ministerul Educaţiei, cât şi la Ministerul Sănătăţii şi autorităţile publice locale. (…) Trebuie să ne asumăm cu toţii această revenire la cursuri”, a punctat Anisie.
Despre faptul că părintele este obligat să-şi ducă copilul la şcoală, Anisie a spus: „Bineînţeles”.
„Atât timp cât nu există un pericol, nu văd de ce nu trebuie să îşi trimită părintele copilul la şcoală. Decizia Comitetului judeţean pentru situaţii de urgenţă este luată împreună cu Direcţia de sănătate publică. Deci, dacă acolo se spune că nu există nici un pericol, nu văd de ce nu ar participa la cursuri elevii. (…) Dacă ne uităm în ultimul timp, foarte mulţi elevi şi părinţi îşi doresc să revină la şcoală şi în spaţiul public s-au manifestat astfel de dorinţe”, a mai afirmat Anisie.
Bucureştiul intră în scenariul verde
Preşedintele Klaus Iohannis a precizat miercuri că modul de desfăşurare a cursurilor pentru fiecare unitate de învăţământ se va stabili în preajma începerii anului şcolar, dar că, în prezent, majoritatea oraşelor, inclusiv Bucureşti, s-ar încadra în scenariul ‘verde’, iar aproximativ 50 de localităţi în scenariul ‘roşu’.
„Bucureştiul se încadrează în scenariul ‘verde’ fiindcă şi dacă este un număr relativ mai mare de cazuri, la o populaţie foarte mare a Bucureştiului, după acest criteriu, acceptat de Organizaţia Mondială a Sănătăţii, de Ministerul Sănătăţii, Bucureştiul intră în categoria ‘verde’. Ca să fim foarte bine înţeleşi: majoritatea localităţilor din România intră pe scenariul ‘verde’: foarte puţine sau zero cazuri. (…) Măsurătoarea se va face atunci când e să înceapă şcoala. La momentul acesta, ca şi exemplu, sunt câteva sute de localităţi din România care intră în scenariul ‘galben’ şi sunt numai 50 de localităţi în România care astăzi s-ar încadra în scenariul ‘roşu’. De asta am spus: şcoala va începe pentru majoritatea elevilor. Iar dacă într-o localitate numărul de cazuri creşte, atunci şcoala se închide pentru acea localitate sau pentru acel cartier. Nu se poate face o închidere per ansamblu, fiindcă nu este motivată epidemiologic”, a arătat preşedintele în cadrul unei conferinţe de presă susţinute la Palatul Cotroceni.
El a explicat că încadrarea într-unul dintre cele trei scenarii va fi făcută în funcţie de numărul cazurilor noi de COVID-19 din media ultimelor 14 zile per mia de locuitori. Preşedintele a menţionat că datele vor fi actualizate permanent.
„Aceste analize vor fi foarte detaliate, se vor face permanent şi se vor actualiza permanent. Important este ca aceste date să fie obiective şi criteriile să fie aplicabile de către comandamentele judeţene. Şi da, vom avea situaţia când în unele localităţi şcoala se va face online, fiindcă sunt multe cazuri, iar în alte localităţi şcoala se va face absolut normal, cu prezenţa fizică a elevilor, fiindcă în acea localitate sunt puţine cazuri. De aceea, această împărţire pe scenarii, care este acceptată de foarte multe ţări, este folosită şi la noi”, a spus Iohannis.
Anterior, preşedintele a anunţat că noul an de învăţământ preuniversitar va începe pe 14 septembrie, iar majoritatea elevilor vor merge efectiv la şcoală, urmând să existe trei scenarii privind modul de organizare a cursurilor.
„Pentru fiecare şcoală în parte, Comandamentul judeţean pentru Situaţii de Urgenţă va lua decizia dacă se merge pe scenariul ‘verde’, asta însemnând că toţi elevii merg fizic la şcoală, se ţin cursuri normale; sau, dacă se merge pe scenariul trei – ‘roşu’, când nimeni nu merge la şcoală şi totul se desfăşoară online; sau scenariul ‘galben’, scenariul doi, de risc mediu, care înseamnă că o parte din activităţi se ţin în şcoală şi o parte se ţine în online”, a explicat Iohannis.
Anisie: Termenul de livrare a 250.000 de tablete pentru copii – 10 septembrie; se pregăteşte şi achiziţia a 74.000 de laptopuri
Ministrul Educaţiei, Monica Anisie, a declarat, miercuri, că termenul de livrare pentru cele 250.000 de tablete care vor fi achiziţionate pentru copiii din familii defavorizate este 10 septembrie, fiind solicitată şi asigurarea conexiunii la internet.
Anisie a precizat că Ministerul Educaţiei pregăteşte şi achiziţia a 74.000 de laptopuri pentru 1.100 de licee.
„La momentul acesta Guvernul a alocat banii necesari pentru achiziţionarea a 250.000 de tablete pentru acei copii din mediile defavorizate. Sunt copii care au nevoie de aceste echipamente electronice. Prin urmare, aşteptăm ca achiziţia să fie definitivată de Oficiul naţional de achiziţii. (…) Deja, înţeleg că au fost realizate oferte, termenul din caietul de sarcini este 10 septembrie, termen de livrare, prin urmare ar trebui să se întâmple. În acelaşi timp trebuie să ne uităm şi la faptul că în această perioadă foarte mulţi primari s-au organizat şi au achiziţionat echipamente electronice pentru copii. De exemplu, la Cluj au fost achiziţionate tablete pentru toţi elevii. În acelaşi timp, Ministerul Educaţiei pregăteşte (…) achiziţia a 74.000 de laptopuri pentru peste 1.100 de licee. Prin urmare, achiziţie pentru liceu – 74.000 laptopuri, achiziţie pentru copiii din familiile defavorizate – 250.000 de tablete. Ne preocupă ca în septembrie să începem şcoala, noi ne dorim în sala de curs, dar dacă situaţia epidemiologică o va impune, să putem folosi ca alternativă învăţământul online”, a precizat Anisie la Antena 3.
Ea a adăugat că Ministerul Educaţiei a prevăzut în caietul de sarcini achiziţionarea acestor echipamente şi conexiune la internet. „Deci operatorii care vor câştiga acea achiziţie vor trebui să-şi asume că şi conexiunea la internet este asigurată”, a mai spus Anisie.