Șefii de Direcții și de Servicii din ASF, șefii de cabinete precum și toți angajații care au atribuții de control vor avea iar salariile publice, în declarația de avere. Acesta este unul dintre dezideratele noului președinte ASF, Nicu Marcu, iar primele mișcări în acest sens au început deja. Informația ne-a fost confirmată din mai multe surse din cadrul instituției.
La finalul lunii ianuarie, ASF a primit avizul Autorității Naționale pentru Integritate(ANI) pentru a secretiza salariile șefilor și a persoanelor cu atribuții de control, cu excepția membrilor Consiliului ASF. Așa cum ECONOMICA.NET anunța atunci în exclusivitate, demersurile în acest sens au fost inițiate de către fostul președinte Leonardo Badea și susținute ulterior de către actualul prim-vicepreședinte Doina Dascălu. De altfel, modelul și explicațiile oficiale pentru această măsură sunt preluate de la Banca Națională a României, acolo unde Leonardo Badea a ajuns, până la urmă, pe post de viceguvernator. Și alte instituții ale statului și-au secretizat salariile șefilor cu aceleași explicații. Două dintre ele: Jandarmeria Română și Poliția.
Profesioniști cu responsabilități uriașe, dar și multă clientelă politică inflitrată până la nivel executiv
De precizat că responsabilitatea angajaților ASF este una importantă. De acțiunile, deciziile și măsurile luate de ei depind circa 11 milioane de asigurați, peste 7 milioane de cotizanți la fondurile private de pensii și zeci de mii de investitori în Bursă și fonduri de investiții. Majoritatea celor aflați pe posturi de conducere și în zona de control au fost aduși în instituție într-o perioadă în care selecția era mai dură decât în prezent, iar condițiile impuse vizau inclusiv minimum 7 ani de experiență în domeniul financiar și cinci ani de experiență în post de conducere, pentru șefii de direcții și de servicii. Prin urmare și salariile sunt mari. În ASF, salariul mediu merge spre 10.000 de lei net, iar un director de Direcție sare lejer de 25.000-30.000 de lei lunar.