Asigurarea retroactivă la pensie revine într-o formă nouă – proiect de OUG

Ministerul Muncii lansează în dezbatere publică un proiect de act normativ care reglementează asigurarea retroactivă la pensie. Economica.net vă aminteşte că legea nu le-a mai permis oamenilor să se asigure retroactiv la pensie începând din anul 2019. Ministerul Muncii propune acum o formă diferită a asigurării retroactive la pensie de cea reglementată până la finalul anului 2018. Concret, oamenii îşi vor putea cumpăra vechime pentru o perioadă cumulată de maximum şase ani, cuprinsă între data împlinirii vârstei de 18 ani şi data încheierii contractului prin care se asigură retroactiv la pensie, dacă actul normativ intră în vigoare în forma anunţată de Ministerul de resort. Condiţiile pe care trebuie să le îndeplinească oamenii ca să-şi poată cumpăra retroactiv vechime sunt enumerate de Economica.net în continuare. 
Cristina Şomănescu - mie, 12 aug. 2020, 11:04
Asigurarea retroactivă la pensie revine într-o formă nouă - proiect de OUG

Update 28 septembrie 2020: asigurarea retroactivă la pensie a intrat în vigoare azi, odată cu publicarea OUG 163 din 2020 în Monitorul Oficial. 

Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 163/2020, prin care este reglementată asigurarea retroactivă, în baza unui contract de asigurare socială, pentru o perioadă de cel mult şase ani, a intrat în vigoare la 28 septembrie 2020, data publicării actului normativ în Monitorul Oficial.

În temeiul acestui act normativ, contractul de asigurare socială poate fi încheiat de orice persoană, indiferent de cetăţenie, care îndeplineşte, cumulativ, următoarele condiţii:

  • nu are calitatea de pensionar la data încheierii contractului de asigurare socială;
  • nu a realizat stagiu de cotizare sau stagiu asimilat stagiului de cotizare în sistemul public de pensii sau într-un sistem de asigurări sociale neintegrat acestuia, în țară, în statele membre UE sau în alte state cu care România aplică instrumente juridice internaționale în domeniul securității sociale, în perioada pentru care solicită asigurarea;
  • nu a avut obligaţia asigurării în sistemul public de pensii în perioada pentru care solicită asigurarea retroactivă la pensie.

Contractul de asigurare socială se încheie doar în scopul obţinerii pensiei pentru limită de vârstă și numai pentru perioade anterioare. Perioadele de timp pentru care se poate încheia contract sunt perioadele cuprinse între data împlinirii vârstei de 18 ani și data împlinirii vârstei standard de pensionare.

Contractul de asigurare socială se încheie între persoana interesată sau, după caz, mandatarul acesteia, desemnat prin procură specială şi Casa Teritorială de Pensii competentă, în funcţie de domiciliul sau reşedinţa persoanei interesate ori, după caz, a mandatarului.

Baza de calcul a contribuției de asigurări sociale, respectiv venitul asigurat la care se achită contribuţia de asigurări sociale, înscris în contractul de asigurare socială, este ales de persoana care încheie contractul şi nu poate fi mai mic decât salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată, în vigoare la data încheierii contractului de asigurare socială.

  • Pentru anul 2020, valoarea salariului minim brut pe țară garantat în plată utilizat la calculul contribuției de asigurări sociale datorate, este de 2.230 lei.

Cota contribuției de asigurări sociale prevăzute la art. III alin. (2) din OUG nr. 163/2020 pentru anul 2020 este de 25%, drept care suma minimă lunară de plată este de 558 lei.
Suma cu titlu de contribuţie de asigurări sociale datorată în baza contractului de asigurare socială poate fi plătită în una sau mai multe tranşe lunare, până la 31 august 2021.

Ştirea iniţială din 12 august 2020

Asigurarea retroactivă la pensie revine în prim-plan

Oamenii care nu s-au pensionat încă se vor putea asigura retroactiv la sistemul public de pensii pentru cel mult şase cumulaţi, cuprinşi, la alegere, între data împlinirii vârstei de 18 ani şi data încheierii contractului de asigurare socială, dacă în perioadele pentru care vor să se asigure retroactiv nu au realizat stagiu de cotizare sau stagiu asimilat stagiului de cotizare în sistemul public de pensii sau într-un sistem de asigurări sociale neintegrat acestuia, în ţară, în statele membre UE ori în alte state cu care România aplică instrumente juridice internaționale în domeniul securității sociale, se arată într-un proiect de Ordonanţă de urgenţă privind unele măsuri din domeniul pensiilor publice, lansat în dezbatere publică de Ministerul Muncii.

Vă amintim că legea le-a permis oamenilor să se asigure retroactiv la pensie din 27 octombrie 2016 până la sfârşitul anului 2018. În acea perioadă, aproape 43.000 de oameni şi-au cumpărat retroactiv vechime la pensie. În medie, au 54 de ani şi au plătit Casei de Pensii peste 5.000 de lei ca să-şi asigure aproape doi ani vechime la pensie, au spus în exclusivitate pentru Economica.net oficialii Casei Naţionale de Pensii (CNPP).

Citeşte o analiză exclusivă Economica.net despre asigurarea retroactivă la pensie la acest link:
Asigurarea retroactivă la pensie, la bilanţ: circa 43.000 de oameni şi-au cumpărat vechime la pensie şi au plătit, în medie, peste 5.000 de lei

Asigurare retroactivă la pensie, într-o formă diferită de cea reglementată până la finalul anului 2018. 

La mai bine de un an şi jumătate de când legea nu le mai permite oamenilor să cumpere retroactiv vechime la pensie, Ministerul Muncii pune în dezbatere publică un proiect de OUG care reglementează, într-o formă nouă, asigurarea retroactivă la pensie.
Economica.net vă spune ce prevede proiectul de act normativ.

Condiţiile pe care trebuie să le îndeplinească cei care vor dori să se asigure retroactiv la sistemul public de pensii:

În perioada pentru care vor să se asigure retroactiv, specificată în contractul de asigurare socială:
– nu au avut calitatea de asigurat în sistemul public de pensii sau într-un sistem de asigurări sociale neintegrat acestuia;
– nu au avut obligaţia asigurării în sistemul public de pensii ca urmare a realizării de venituri din activităţi independente;
– nu au beneficiat de indemnizaţie de şomaj;
– nu au beneficiat de pensie de invaliditate;
– nu au urmat cursurile de zi ale învăţământului universitar, organizat potrivit legii, pe durata normală a studiilor respective;
– nu au satisfăcut serviciul militar ca militar în termen sau militar cu termen redus;
– nu au beneficiat, în perioada 1 aprilie 2001 – 1 ianuarie 2006, de indemnizaţii de asigurări sociale, acordate potrivit legii;
– nu au beneficiat, începând cu data de 1 ianuarie 2005, de concediu pentru incapacitate temporară de muncă cauzată de accident de muncă şi boli profesionale;
– nu au beneficiat, începând cu data de 1 ianuarie 2006, de concediu pentru creşterea copilului în vârstă de până la doi ani sau, în cazul copilului cu handicap, de până la trei ani.

Dacă îndeplinesc toate condiţiile enumerate de Economica.net mai sus, oamenii vor putea încheia un contract de asigurare socială cu Casa Teritorială de Pensii Publice, până la 1 septembrie 2021, potrivit modelului prevăzut în anexa nr. 1 pe care o puteţi consulta la acest link.

Perioadele de timp pentru care oamenii se vor putea asigura retroactiv şi plăti contribuţia de asigurări sociale trebuie să fie cuprinse între data împlinirii vârstei de 18 ani şi data încheierii contractului de asigurare socială, potrivit proiectului de act normativ. Perioadele de timp cumulate, pentru care oamenii se vor putea asigura retroactiv la pensie, trebuie să fie de maximum şase ani, reiese din proiectul de OUG consultat de Economica.net.

Venitul asigurat trebuie să fie mai mare sau egal cu salariul minim brut pe ţară, în vigoare la data încheierii contractului de asigurare socială. În acest an, venitul asigurat la pensie trebuie să fie de minimum 2.230 de lei.

Baza lunară de calcul a contribuţiei de asigurări sociale o constituie venitul lunar asigurat înscris în contractul de asigurare socială, care nu poate fi mai mic decât salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată, în vigoare la data încheierii contractului de asigurare socială, se arată în proiectul de OUG pus în dezbatere publică de Ministerul Muncii.

CAS plătită retroactiv va fi de 25% din venitul asigurat în acest an.

Contribuţia de asigurări sociale datorată se calculează prin aplicarea cotei contribuţiei de asigurări sociale, care e reglementată de legislaţia în vigoare la data încheierii contractului de asigurare socială, asupra bazei lunare de calcul.

Plata contribuţiei de asigurări sociale se poate face într-o singură tranşă sau eşalonat, în tranşe lunare, până la data de 31 august 2021.
În situaţia în care la data de 1 septembrie 2021, contribuţia de asigurări sociale datorată nu este achitată în întregime, stagiul de cotizare se constituie corespunzător plăţii efectuate, se mai arată în proiectul de act normativ.

Perioadele pentru care oamenii achită contribuţia de asigurări sociale se consideră stagiu de cotizare în sistemul public.
Venitul lunar asigurat la care se achită contribuţia de asigurări sociale se utilizează la determinarea punctajului lunar şi la stabilirea cuantumului pensiei din sistemul public de pensii.
Punctajul lunar se calculează prin raportarea venitului lunar asigurat la câştigul salarial mediu brut din luna încheierii contractului de asigurare socială, comunicat de Institutul Naţional de Statistică, potrivit proiectului de OUG.
Pentru lunile pentru care Institutul Naţional de Statistică încă nu a comunicat câştigul salarial mediu brut se utilizează, pentru întreaga lună, ultimul câştig salarial mediu brut comunicat.

Atenţie! Prevederile prezentate de Economica.net mai sus nu se aplică deocamdată. Pentru a intra în vigoare, OUG trebuie să fie adoptată de Guvern şi publicată în Monitorul Oficial.

Te-ar mai putea interesa și
Benzinăriile Rompetrol și-au crescut vânzările de carburanți în acest an
Benzinăriile Rompetrol și-au crescut vânzările de carburanți în acest an
Rompetrol Downstream, divizia de distribuție a produselor petroliere a grupui Rompetrol, a raportat o creștere a volumelor vândute prin stații, în primele nouă luni ale acestui an....
Ucraina: Reţeaua energetică, vizată de un nou atac rusesc ‘masiv’, potrivit Kievului
Ucraina: Reţeaua energetică, vizată de un nou atac rusesc ‘masiv’, potrivit Kievului
Reţeaua energetică ucraineană, deja foarte fragilă, a fost vizată duminică dimineaţă de un nou atac rusesc 'masiv', ...
Premierul Ciolacu, vizită de lucru la Bruxelles; întâlniri cu şeful NATO, preşedinţii Consiliului European şi Parlamentului European
Premierul Ciolacu, vizită de lucru la Bruxelles; întâlniri cu şeful NATO, preşedinţii Consiliului European şi Parlamentului ...
Prim-ministrul Marcel Ciolacu, însoţit de o delegaţie guvernamentală din care fac parte ministrul Afacerilor Externe, ...
India anunţă că a testat cu succes o rachetă hipersonică
India anunţă că a testat cu succes o rachetă hipersonică
India, ţară dotată cu arma nucleară, a anunţat duminică primul test reuşit cu rachetă hipersonică, transmite AFP.