„Nu credem că coronavirusul se poate transmite prin alimente. Dacă am înţeles bine, China caută virusul pe ambalaje, a testat sute de mii şi a găsit foarte puţine, sub 10 (eşantioane) pozitive”, a explicat cercetătoarea Maria Van Kerkhove, citată de AFP.
Totuşi, „ştim că (virusul) poate rămâne o vreme pe suprafeţe” şi „am dat indicaţii, împreună cu FAO (Organizaţia Naţiunilor Unite pentru alimentaţie şi agricultură), cu privire la normele de securitate şi muncă” în sectorul alimentar, a menţionat cercetătoarea, responsabilă cu maladiile emergente în cadrul OMS.
„Oamenii nu trebuie să se teamă nici în ce priveşte alimentele, nici ambalajele alimentare sau lanţul alimentar”, a subliniat Michael Ryan, director pentru situaţii de urgenţă la OMS.
„Alimentaţia noastră în ce priveşte COVID este sigură: nu există date care să demonstreze că alimentele sau lanţurile alimentare participă la transmiterea virusului”, a adăugat Ryan, amintind de necesitatea respectării precauţiilor de utilizare cum sunt spălarea pe mâini sau procesarea alimentelor.
„Nu trebuie exacerbate astfel de informaţii, oamenii se tem deja destul de pandemie”, a conchis responsabilul OMS.