Arta & industria tech: ce oportunităţi au tinerii care aleg să devină artişti în România

Odată considerate facultăți care scot șomeri, instituțiile de învățământ cu profil de artă le oferă astăzi absolvenților oportunități de a activa în industrii diverse, printre care cea a publicității sau chiar a jocurilor video. Mai mult, poți deveni artist indiferent ce facultate urmezi, dacă ai talent și muncești. Meseria este mai actuală ca oricând, având în vedere că multe dintre companii aleg să folosească artă în campaniile lor de publicitate, iar dezvoltarea industriei IT le oferă și ea artiștilor un teren de creație   producția de soluții și produse software.
Economica.net - sâm, 15 aug. 2020, 12:25
Arta & industria tech: ce oportunităţi au tinerii care aleg să devină artişti în România

În plus, vremurile sunt bune și pentru artiștii antreprenori, dat fiind că piața de artă e în creștere, iar lucrările artiștilor tineri câștigă teren în preferințele colecționarilor. Pentru o carieră artistică de succes, copiii trebuie încurajați de timpuriu să urmeze această cale – micii artiști pot participa acum la un concurs național care pune la bătaie premii de peste 5.000 de euro.

Pentru a ajunge un artist de succes, talentul este important, însă copiii care doresc să urmeze o carieră artistică au nevoie și de susținere financiară permanentă, dar și de un sistem de educație conectat la scena activă de artă și oportunitățile reale ale pieței, deloc puține. Recent, Asociația Odiseea a anunțat cel mai mare concurs național dedicat copiilor talentați la artă cu vârste între 10 și 18 ani, oferindu-le șansa să câștige premii totale de peste 5.000 de euro și să-și vadă operele expuse pentru prima dată în cadrul celui mai mare eveniment dedicat artei din țară – Art Safari București, ediția 2020.

Înscrierile în „Odiseea Tânărului Artist” se realizează online până pe data de 20 august 2020, pe platforma http://ateliere.odiseea.ro/concurs/, iar câștigătorii vor fi anunțați în septembrie. Micii artiști sunt invitați să realizeze o lucrare de artă (pictură, desen) cu tema „Odiseea unui copil” (călătorie, peripeții, trasee imaginare sau reale). Copiii sunt provocați să răspundă prin propria viziune artistică întrebării: „În ce măsură ești TU eroul propriului drum? Care sunt cele mai interesante peripeții prin care ai trecut sau pe care ți le poți imagina?”.

Regulamentul concursului poate fi consultat aici.

Social media îi poate ajuta pe tinerii artiști să își facă un nume

Tinerii artiști au, astăzi, șansa de a-și face un nume în industrie chiar de pe băncile școlii, cu ajutorul social media. Facebook sau Instagram le oferă, în prezent, acestora platforme de expunere și promovare a propriilor lucrări. Aici au șansa să fie descoperiți chiar de către colecționari, care aleg să investească în arta lor, susținându-i pe tot parcursul profesional și ajutându-i să crească. Artiștii tineri din România trăiesc astăzi cel mai bun moment pentru afirmare, spune Ioana Ciocan, profesor de artă, curator și director al celui mai mare eveniment dedicat artei din România, Art Safari București.

„Arta este un domeniu cu o creștere evidentă în țara noastră, iar arta românească supercontemporană este urmărită cu interes pe scena internațională. Artiștii români sunt incluși în expoziții importante la nivel mondial, colecționarii încep să achiziționeze arta tânără. În paralel, observăm un avânt al artei urbane (street art), foarte iubite de public. De cealaltă parte, și implicarea tot mai mare a tehnologiei în artă a crescut interesul publicului față de artă. Social media, dar și casele de licitații online și muzee temporare precum Art Safari București oferă astăzi excelente platforme de promovare și exprimare pentru tinerii artiști. Da, nicicând nu au fost vremuri mai bune în România pentru artiști, așa că acum este momentul să descoperim și să creștem generații tinere de artiști. Încurajez copiii să profite de fiecare șansă care li se oferă”, spune Ioana Ciocan.

Evoluția pieței este confirmată și de cifre. Segmentul de artă contemporană și supercontemporană a avut parte de o creștere treptată clară de circa 22% în medie pe an în vânzările publice desfășurate de casele de licitații, în perioada 2016-2019, plecând de la 15,5% în 2015. În top 10 al perioadei 2016-2019 se regăsesc doi artiști contemporani, Ion Țuculescu și tânăra vedetă internațională Adrian Ghenie. Acesta deține și un recordul pe piața românească, cu lucrarea „Christ”, adjudecată cu 125.000 euro, alături de pictorul național Nicolae Grigorescu, cu lucrarea „Țărăncuță cu basma albă” tranzacționată cu 340.000 euro.

Tinerii artiști au șansa să creeze jocuri video cunoscute la nivel mondial

Pentru tinerii absolvenți de artă există oportunități și în industria IT, cu precădere în industria jocurilor video, un domeniu înfloritor în țara noastră. Artiștii români au șansa să lucreze la producția unor jocuri video cunoscute la nivel internațional.

„Pe scena artei jocurilor video, suntem un teren de creație pentru artiștii care își folosesc talentul în producția de proiecte AAA – echivalentul blockbuster-elor în industia noastră – de care se bucură o lume întreagă. Fie că vorbim despre Assassin’s Creed, Tom Clancy’s: Ghost Recon sau Watch Dogs, colegii noștri din România au o contribuție semnificativă la arta digitală din spatele acestor francize la care compania noastră a contribuit masiv”, spune Mihai Zorca, director al departamentului de artă din Ubisoft România, dezvoltator de jocuri video.

Jocurile pot fi rezultatul colaborării a zeci de artiști, fiecare dintre ei cu propria specializare. „Indiferent dacă lucreaza la decor (Environment art), creează concepte sau animații, lucreaza la interfața jocurilor (UI art) sau oferă suport tehnic celorlalți artiști (Technical art), toate aceste specializări au un set de cerințe specifice, propriul set de unelte digitale și au o direcție clară de carieră”, adaugă Mihai Zorca.

Spre deosebire de procesul creativ din arta tradițională, artiștii digitali trebuie să fie dispuși să învețe continuu, să fie la curent cu ultimele tendințe tehnologice care îi pot ajuta să se exprime mai liber sau mai eficient și care le diversifică paleta de unelte pe care le au la dispoziție. Și, nu în ultimul rând, să le placă să lucreze în echipă.

„Pentru a-i sprijini, aceștia au acces la diverse platforme de învățare, dar și la training-uri prin care pot continua să se dezvolte și să țină pasul cu toate schimbările tehnologice. A lucra în departamentul de artă al unei companii de jocuri presupune multă pasiune, adaptabilitate și deschiderea de a lucra în echipă cu alți artiști. Spre deosebire de alte domenii artistice în care lucrezi singur și în care rezultatul final vine mai repede, lucrul la lumea unui joc presupune luni de zile de colaborare, timp în care fiecare artist contribuie cu piese la un puzzle imens, pe care nu l-ar fi putut face singur. Rezultatul obținut e grandios, iar satisfacția e imensă, în special atunci când vezi că un anumit joc la care ai contribuit direct este apreciat de oameni din întreaga lume”, conchide Mihai Zorca.

Specialiștii departamentului de artă ai producătorului de jocuri video se implică activ în educația studenților. În colaborare cu Universitatea Națională de Artă din București, aceștia au pus bazele unui curs de artă digitală 3D cu o durată de 3 ani, care îi pregătește pe tineri pentru o carieră în vizualizare arhitecturală, publicitate, design industrial, printare 3D, crearea de jocuri video sau chiar film.

Te-ar mai putea interesa și
Vot diaspora / Alegeri prezidenţiale. Care sunt ţările unde au votat cei mai mulţi români – Top 5
Vot diaspora / Alegeri prezidenţiale. Care sunt ţările unde au votat cei mai mulţi români – Top 5
Cei mai mulţi români care au votat în străinătate şi-au exercitat dreptul la vot în Germania. Economica.net vă prezintă topul ţărilor cu cele mai multe voturi. Datele sunt cele comunicate......
Erdogan doreşte „expansiunea” comerţului dintre Turcia şi Rusia
Erdogan doreşte „expansiunea” comerţului dintre Turcia şi Rusia
Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a afirmat că doreşte "expansiunea" volumului de schimburi comerciale între Turcia ...
Referendum Bucureşti – A fost atins pragul de 30% din numărul celor înscrişi în listele electorale, potrivit datelor AEP
Referendum Bucureşti – A fost atins pragul de 30% din numărul celor înscrişi în listele electorale, potrivit datelor ...
Referendumul iniţiat de primarul general, Nicuşor Dan, în Capitală, a atins pragul de 30% din numărul celor înscrişi ...
Iran anunţă discuţii cu Franţa, Germania şi Regatul Unit asupra programului său nuclear
Iran anunţă discuţii cu Franţa, Germania şi Regatul Unit asupra programului său nuclear
Iranul va purta vineri discuţii asupra programului său nuclear cu Franţa, Germania şi Regatul Unit, trei ţări care ...