Bugetul Ministerului Educației și Cercetării a fost suplimentat cu 551,4 milioane de lei la rectificare

Executivul a aprobat vineri Ordonanţa de urgenţă privind rectificarea bugetară, în urma căreia Ministerului Educaţiei şi Cercetării i-a fost alocată suma de 551,4 milioane de lei, banii urmând a fi destinaţi, "cu prioritate", achiziţiei de echipamente electronice pentru elevi şi cadre didactice, în vederea participării la activităţi de e-learning, precum şi pentru lucrări de execuţie şi proiectare a 59 de grădiniţe, relatează Agerpres.
Economica.net - sâm, 15 aug. 2020, 05:26
Bugetul Ministerului Educației și Cercetării a fost suplimentat cu 551,4 milioane de lei la rectificare

„În ceea ce priveşte învăţământul universitar, s-a decis majorarea cheltuielilor din venituri proprii cu suma de 370,50 de milioane de lei, asigurată prin majorarea veniturilor cu suma de 229,72 de milioane de lei, respectiv reglementarea utilizării disponibilităţilor din anii anteriori, în limita sumei de 140,78 de milioane de lei”, informează un comunicat de presă al MEC.

De asemenea, a fost aprobată suma de 200 de milioane de lei, credite de angajament, pentru Programul Naţional de Cercetare, Dezvoltare şi Inovare – perioada 2015-2020 (PNDCDI III).

Potrivit sursei citate, Guvernul a mai stabilit că aplicarea devansată a nivelului de salarizare stabilit pentru anul 2022, pentru personalul didactic de conducere şi personalul de îndrumare şi control din învăţământ, potrivit prevederilor art. 38 alin. (41) lit. c) din Legea-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, cu modificările şi completările ulterioare, va intra în vigoare de la 1 septembrie 2021.

„Majorarea era prevăzută în Legea salarizării pentru anul 2022, dar a fost devansată şi majorările au fost acordate mai devreme, ceea ce înseamnă că de la 1 ianuarie 2020 salariile pentru profesori au crescut cu 8% (prima tranşă). Practic, majorarea de 16% (tranşele a doua şi a treia), care semnifică atingerea nivelului majorărilor prevăzute pentru anul 2022 şi care a fost mutată pentru 1 septembrie 2020 (devansată, deci, cu doi ani), este acum prevăzută pentru 1 septembrie 2021. Mai exact, se menţine un grafic de acordare a majorărilor stabilite iniţial pentru anul 2022, mai devreme cu un an faţă de ceea ce s-a decis în Parlament”, afirmă aceeaşi sursă.

Guvernul a alocat fonduri suplimentare Ministerului Educaţiei şi Cercetării în cadrul rectificării bugetare, a declarat, vineri seara, ministrul Finanţelor Publice, Florin Cîţu, la finalul şedinţei de Guvern în care s-a discutat rectificarea bugetară.

„Ministerul Educaţiei – este pentru prima dată când nu i se taie bani de la buget. Mai mult, (Ministerului Educaţiei, n.r.) i s-au alocat resurse suplimentare: 200 de milioane suplimentare la Ministerul Educaţiei şi Cercetării pentru achiziţionarea de echipamente electronice. La investiţii, (…) 322,9 de milioane pentru proiectul privind educaţia timpurie, proiect privind învăţământul secundar ROSE, pentru semnarea acordurilor de grant licee şi universităţi”, a precizat Florin Cîţu.

Ministrul Finanţelor a subliniat că în ultimii ani Ministerul Educaţiei avea întotdeauna fondurile tăiate la rectificarea bugetară.

„Nu există nicio tăiere din bugetul Ministerului Educaţiei. Aici trebuie să fac o precizare: în ultimii ani Ministerul Educaţiei a avut fondurile tăiate la rectificarea bugetară. (…) PSD a tăiat la fiecare rectificare banii de la Educaţie”, a afirmat Florin Cîţu.

Te-ar mai putea interesa și
Ucraina a pierdut peste 40% din teritoriul controlat în regiunea rusă Kursk, după contraatacul forțelor ruse
Ucraina a pierdut peste 40% din teritoriul controlat în regiunea rusă Kursk, după contraatacul forțelor ruse
Ucraina a pierdut peste 40% din teritoriul din regiunea rusă Kursk pe care l-a cucerit în urma unei ofensive surpriză în luna august, după ce forţele ruse au organizat mai multe valuri de......
Alianţa pentru Agricultură şi Cooperare solicită autorităților române să blocheze semnarea acordului comercial între Uniunea Europeană și Mercosur
Alianţa pentru Agricultură şi Cooperare solicită autorităților române să blocheze semnarea acordului comercial între ...
Alianţa pentru Agricultură şi Cooperare (AAC) solicită autorităţilor române blocarea semnării tratatului comercial ...
Agricultorii polonezi au blocat un punct de trecere a frontierei de la granița cu Ucraina, pentru a protesta împotriva semnării acordului comercial dintre UE și Mercosur
Agricultorii polonezi au blocat un punct de trecere a frontierei de la granița cu Ucraina, pentru a protesta împotriva ...
Fermierii polonezi au blocat sâmbătă un important punct de trecere a frontierei cu Ucraina pentru a protesta împotriva ...
Investițiile străine directe în Bulgaria au scăzut cu peste 63% în primele nouă luni din 2024
Investițiile străine directe în Bulgaria au scăzut cu peste 63% în primele nouă luni din 2024
Investiţiile străine directe (FDI) în Bulgaria au înregistrat în primele nouă luni din 2024 un flux pozitiv net de ...