ANL implementează, începând cu anul 2001, programe de construcții locuințe pentru tineri, destinate închirierii și aici regăsim, inclusiv, locuințele pentru tinerii specialiști din sănătate, învățământ și apărare națională, locuințe prin credit ipotecar, locuințe cu chirie, realizate prin atragerea capitalului privat, locuințe sociale pentru comunitățile de romi, programul „Renașterea satului românesc”, la care se adaugă din anul 2016 un program nou, ”Construcția de locuințe de serviciu”, introdus prin Hotărârea Guvernului nr. 719 din 28 septembrie 2016 pentru aprobarea Programului „Construcţia de locuinţe de serviciu”. Programele de construcții locuințe „Renaşterea satului românesc – 10 case pentru specialişti” și „Locuințe cu chirie, realizate prin atragerea capitalului privat” nu au avut bugete pentru derulare în perioada 2013-2019.
De altfel, singurul program care mişcă relativ bine din punctul de vedere al finalizării lucrărilor de construcţie, şi livrării de locuinţe, e cel dedicat realizării de locuinţe pentru închiriere destinate tinerilor ale căror venituri nu le permit accesul la o locuinţă în condiţiile pieţei, construite pe terenuri transmise în folosinţa gratuită a ANL de către consiliile locale, aceste autorităţi urmând să asigure lucrările tehnico-edilitare în condiţiile legii, care a avut un buget de 39,2 milioane de lei în 2019.
În cadrul acestui program, anul trecut s-au aflat în execuție 2.093 unități locative şi au fost recepționate 348 de locuinţe.
Având în vedere prevederile programului de incluziune socială în România şi necesitatea de îmbunătăţire a accesului comunităţilor de romi la o locuinţă decentă şi servicii publice de tip apă, electricitate, canalizare şi sisteme de încălzire s-a considerat necesar ca, în primă fază, să se iniţieze un programul-pilot „Locuinţe sociale pentru comunităţile de romi”.
Programul-pilot e o componentă experimentală a programului de incluziune socială în România şi are în vedere implementarea unor proiecte pentru construcţia de locuinţe sociale în cele 8 regiuni de dezvoltare ale României, în zone stabilite de Ministerul Dezvoltării împreună cu autorităţile administraţiei publice locale şi cu Agenţia Naţională pentru Romi.
Construcţia de locuinţe socialeprevăzute în program se realizează prin obiective de investiţii publice promovate şi derulatede către ANL cu finanţare din surse ale bugetului de stat, alocate cu această destinaţie prin bugetul ministerului, iar fondurile utilizate în anul 2019 au fost de 4,548 milioane de lei, buget consumat în totalitate de instituție.
În cadrul acestui program, anul trecut, s-au aflat în execuție 84 unități locative și nu a fost terminată niciuna.
Un alt program, lansat în 2016, este „Construcția de locuinţe de serviciu” și dezvoltă locuinţe de serviciu destinate funcţionarilor publici, precum şi angajaţilor din instituţii publice centrale şi locale.
Bugetul alocat de minister pentru anul trecut a fost de 1,7 miliarde de lei, din care au fost cheltuiți 1,687 miliarde de lei până la sfârșitul anului. În cadrul programului, s-au aflat în execuție 127 unități locative și nu a fost terminată niciuna.
Programul Locuinţe prin credit ipotecar se adresează tuturor persoanelor cu cetăţenie româna, care au împlinit vârsta de 18 ani şi care doresc să cumpere o locuinţa construită prin ANL. Pentru a putea beneficia de o locuinţă construită prin acest program, este nevoie de finanţare, reprezentată de un avans (depus de solicitant) şi de un credit ipotecar (contractat de la băncile partenere). În conformitate cu noile prevederi ale Legii nr. 152/1998 privind înfiinţarea Agenţiei Naţionale pentru Locuinţe, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, solicitanții pot achiziționa și cu plata integrală, din resurse proprii, fără a mai fi necesar un credit bancar.
Pentru aceasta, agenția a derulat anul trecut următoarele activităţi în vederea atingerii obiectivelor:
Amplasamente aflat în construcție:
Cartierul Henri Coandă din București
Agenția susține că s-au făcut demersurile necesare pentru finalizarea lucrărilor începute înainte de anul 2019, în vederea predării lor către beneficiari. Probleme majore la acest amplasament au fost: