Potrivit informațiilor ECONOMICA.NET, incluse și într-un document trimis ASF de către Asociația Brokerilor, compania cipriotă a activat pe piața locală timp de un an și patru luni fără a fi înscrisă în registre, ca sucursală. Alături de MCA Intelifunds, documentul citat se mai referă la alte 49 de companii din domeniu. Brokerii din asociație acuză Direcțiile de Reglementare și Supraveghere și Control din ASF că nu și-au făcut treaba, în acest sens, în timp ce ASF motivează că aceste firme nu intră în sfera sa de interes, tocmai pentru că nu sunt înscrise cu sucursale pe teritoriul României și activează în baza așa numitului „pașaport european”, care permite oricărei firme din domeniul finnciar înregistrată într-un stat UE să desfășoare activități într-un alt stat UE, printr-o simplă notificare.
Legislația europeană în domeniu creează probleme nu doar în România și nu doar în zona companiilor de investiții ci peste tot în Europa și în aproape toate sectoarele financiare.
Firme cu sediul în diverse țări UE, în general Cipru sau Bulgaria(Marea Britanie era de asemenea una dintre țările de origine, până să iasă din UE), se notifică pe teritoriul altor țări UE, în baza dreptului le liberă practică și își desfășoară activitatea fără a fi obligate să respecte regulile de pe teritoriul statului gazdă. De exemplu, în cazul societăților de investiții financiare, autoritățile gazdă nu pot efectua controale sau, în cazul societăților de asigurări, nu există contribuții la fondurile de protecție din țara gazdă, ceea ce expune clienții în caz de faliment.
” În ceea ce privește firmele de investiţii din statele membre care furnizează în România servicii de investiții şi/sau activități de investiții, precum și servicii auxiliare, în baza art. 34 din Directiva 2014/65/EU (MiFID II), la distanță (fără prezență fizică pe teritoriul țării noastre), precizăm faptul că acestea nu intră în sfera de supraveghere, monitorizare sau control direct din partea A.S.F. (în calitate de stat membru gazdă), aceste competențe și obligații revenind autorității competente din statul membru de origine, care a emis autorizațiile de funcționare ale acestora (în cazul de față, CySEC). Ca urmare a solicitării autorității competente din Cipru, cu privire la intenția firmei de investiții MCA Intelifunds LTD de a presta servicii și activități de investiții prin intermediul unei sucursale stabilite pe teritoriul României, Autoritatea de Supraveghere Financiară a înscris sucursala firmei de investiții MCA Intelifunds LTD. în Registrul ASF, prin Atestatul nr. 45/24.07.2020.”, explică ASF situația din cazul MCA Intelifunds.
Desigur, există întotdeauna varianta unui apel la justiție, acolo unde este vorba de fraude.
Reclamați la ASF, arătați cu degetul de brokerii din România, dar înregistrați cu sucursală, cu numele schimbat
Revenind la cazul ciprioților care, pe 20 iulie, au fost înregistrați cu o sucursală pe piața din România, trebuie să aminitm că s-au lansat cu operațiuni la noi în țară sub brandul IForex, destul de cunoscut și foarte promovat în acea vreme, iar astăzi lucrează, pe firma MCA Intelifund Ltd, cu ajutorul site-ului Fxoro.com. Potrivit informațiilor furnizate autorităților de către Asociația Brokerilor, în momentul în care a fost înregistrată ca sucursală (pe 20 iulie 2020), firma avea deja un an și patru luni de activitate. Mai mult, susține aceeași sursă, deși statutul de vehicul al unei companii supreveheate și înregistrate în altă țară nu în permita, MCA Intelifunds operează cu circa 50 de angajați. Mai mult, societatea fost chiar reclamată la ASF, inclusiv pentru că nu returna banii clienților.
„Autoritatea de Supraveghere Financiară a primit un număr de nouă petiții pe numele MCA Intelifunds LTD. Nemulțumirile petiționarilor au vizat, printre altele, probleme cu privire la comisioane, la gestionarea investițiilor și la refuzul societății de a returna fondurile bănești. „, ne-au transmis reprezentanții Autorității. În ceea ce privește eventuale plângeri depuse la DIICOT de către clienți sau chiar de către ASF, Autoritatea a spus că nu poate face niciun comentariu.
Ce se schimbă în viața unei firme de investiții după ce își face sucursală. Pentru unele înseamnă chiar intrarea în legalitate. Serviciu special în ASF dedicat societățilorcu activități „gri”
În ceea ce priveșteavantajele și dezavantajele pe care o firmă de investiții și, în general companiile din domeniul financiar, le dobândesc atunci când își schimbă statutul din firmă cre furnizează servicii de la distanță în statul gazdă în sucursală stabilită în respectivul stat, legea este destul de generală. Actul normativ care reglementează aceste aspecte este 126/2018, actualizată în 2020. În cazul particular al MCA Intelifunds un mare avantaj este acelă că va putea avea angajați în România. Altfel spus, dacă susținerile celor din Asociația Brokerilor sunt reale, adică firma cipriotă avea deja 50 de angajați înainte de a înregistra sucursala, ea a intrat în legalitate, din 20 iulie, din acest punct de vedere.
Pe de altă parte, ASF are șansa de se implica ceva mai mult în zona de supraveghere, pentru că în cazul unei sucursale supravegherea este împărțită între autoritatea din statul de proveniență și cea din statul gazdă. Potrivit legii, firmele de investiţii îşi pot promova serviciile şi activitățile de investiții autorizate de autoritatea competentă din statul membru de origine al acestora prin toate mijloacele de comunicare disponibile în România, conformandu-se regulilor de publicitate introduse de A.S.F., si este interzis ca această operațiune să se desfășoare prin intermediul furnizorilor de servicii de „call center”.
Despre pericolul investițiilor în platforme care promit câștiguri fabuloase vorbește chiar ASF, într-un avertisment pentru populație.