12.417 locuinţe livrate, anul trecut, în cele mai importante trei sub-pieţe din Transilvania: Cluj-Napoca, Oradea şi Sibiu – studiu SVN România

Piața rezidențială din Transilvania trece prin cele mai bune momente ale sale din ultimele trei decenii, cu recorduri de livrări, o majorare a numărului de tranzacții și prețuri care înregistrează o evoluție pozitivă față de perioada similară din 2019, potrivit unui raport de piață realizat de compania de consultanță imobiliară SVN Romania.
Economica.net - mar, 25 aug. 2020, 06:30
12.417 locuinţe livrate, anul trecut, în cele mai importante trei sub-pieţe din Transilvania: Cluj-Napoca, Oradea şi Sibiu - studiu SVN România

Astfel, Cluj – Napoca, Sibiu și Oradea, cele mai mari trei piețe rezidențiale regionale din Transilvania, au înregistrat în 2019 noi recorduri absolute în ceea ce privește livrările de noi locuințe, potrivit calculelor SVN Romania realizate pe baza datelor Institutului Național de Statistică (INS).

Cluj – Napoca a rămas cea mai mare piață rezidențială regională din România, cu excepția regiunii București – Ilfov. 7.557 de locuințe au fost finalizate în 2019 în oraș și în împrejurimi, în creștere cu 6% comparativ cu anul anterior, stabilindu-se astfel un nou record. Peste 55% dintre acestea au fost finalizate în proiecte rezidențiale amplasate în aria administrativă a orașului.

Cluj – Napoca a depășit de altfel suburbiile orașului din punct de vedere al proiectelor rezidențiale dezvoltate, în special începând cu 2015 – 2016, marcând astfel un nou ciclu de dezvoltare al pieței rezidențiale regionale. Cu toate acestea, localitățile limitrofe au atras în ultimii trei ani predarea a peste 8.000 de noi locuințe, Floreștiul, cea mai mare suburbie e României, atrăgând anul trecut finalizarea a aproape 2.600 de noi locuințe – un nivel care este însă mai redus comparativ cu recordurile din 2008 – 2009, când aproximativ 4.000 de unități locative erau predate anual în Florești.

”Piața rezidențială din Cluj – Napoca a rezistat relativ bine șocului produs de criza sanitară prin care trecem. Orașul continuă să se dezvolte macroeconomic iar proiectele realizate temeinic, cu un plan de business bine pus la punct, înregistrează în continuare rezultate satisfăcătoare, deși există, desigur, și proiecte cu rezultate slabe. Cererea a revenit la niveluri similare cu cele înregistrate anul trecut iar prețurile sunt. în medie, cu aproape 10% mai mari față de acum un an”, a declarat Anamaria Burcă, managing partner SVN Transilvania.

Numărul de tranzacții cu imobile încheiate în Cluj în primele șapte luni din 2020 a crescut cu 25,5% comparativ cu primele șapte luni din 2019, potrivit datelor Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI), în ciuda celor două luni de restricții de circulație din timpul perioadei Stării de Urgență.

Sibiu, a doua mare piață rezidențială din Transilvania și a cincea la nivel național, cu livrări total de locuințe în ultimii 13 ani mai mari comparativ cu cele întregistrate în Iași sau Brașov, a înregistrat de asemenea noi recorduri în 2019. Astfel, calculele SVN Romania arată că aproape 2.700 de locuințe au fost predate anul trecut în oraș și împrejurimi, cu 18,2% mai multe comparativ cu anul anterior.

Ca o particularitate, Sibiul este singura piață rezidențială regională semnificativă în care numărul de unități locative livrate în oraș este depășit constant de cel din suburbii, Șelimbăr și Cisnădie atrăgând, fiecare în parte, livrarea anuală a aproximativ 1.000 de noi locuințe.

Numărul de tranzacții încheiate în primele șapte luni din 2020 în Sibiu a fost cu 24,5% mai mare față de rezultul înregistrat în perioada similară din 2019, potrivit datelor ANCPI. În acest context, gradele de absorbție ale locuințelor nou dezvoltate în oraș și împrejumi s-a menținut la un nivel satisfăcător, temeinicia proiectelor fiind principalul factor de diferențiere a rezultatelor înregistrate.

Cea mai spectaculoasă evoluție a fost înregistrată de către Oradea, unde nivelul de locuințe livrate în 2019 s-a dublat practic comparativ cu anul anterior, până la 2.161 de locuințe potrivit calculelor SVN Romania. Dublarea numărului de locuințe construite a venit într-un context în care Oradea cunoaște deja de câțiva ani o dezvoltare economică semnificativă, atât pe segmentul industrial cât și pe cel turistic, intrările de capital din partea localnicilor emigrați fiind de asemenea ridicate.

”Piața rezidențială din Oradea se află în plină fază de dezvoltare, existând un număr tot mai ridicat de noi proiecte. Cerere există iar dacă ai un proiect bine conceput vei înregistra rezultate satisfăcătoare, gradele de absorbție fiind de peste 70% până la predarea locuințelor. Orașul se dezvoltă puternic pe segmentul industrial și se transformă și într-o atracție turistică demnă de luat în considerare, perspectivele generale fiind în continuare de creștere pe termen mediu și lung”, a adăugat Anamaria Burcă.

Ținând cont de dimensiunea mai redusă a pieței rezidențiale din Oradea, comparativ cu alte orașe mari din România, cifrele de tranzacții sunt semnificativ influențate de la o lună la alta de livrarea anumitor faze sau proiecte. Astfel, primele șapte luni din 2020 au adus o reducere cu 5,7% a numărului de tranzacții încheiate în Bihor comparativ cu perioada similară din 2019.

Alba Iulia și Târgu Mureș reprezintă singurele orașe din Transilvania în care sunt livrate anual între 500 și 1.000 de noi locuințe. Alba Iulia a înregistrat cea mai puternică dezvoltare din acest punct de vedere, cu o creștere de 85% a numărului de noi locuințe predate în 2019, stabilindu-se astfel un nou record local.

SVN Romania este unul dintre cele mai mari jucători activi pe piața de consultanță imobiliară din România. Compania are și două birouri regionale, în Brașov și Cluj – Napoca și este și unul din principalii jucători pe piața de property management (SVN Romania | Property Management & REO Services) și pe segmentul finanțărilor (SVN Romania | Credit & Financial Solutions). SVN International Corp. are peste 200 de birouri în opt țări și regiuni, în care activează peste 1.600 de  consultanți imobiliari și personal administrativ.

Te-ar mai putea interesa și
Turiștii care aleg Grecia încep să se orienteze către lunile din afara sezonului de vârf tradițional
Turiștii care aleg Grecia încep să se orienteze către lunile din afara sezonului de vârf tradițional
În Grecia, cererea de călătorii în timpul verii se modifică, de la lunile de vârf tradiţionale iulie şi august, la lunile mai, iunie şi septembrie, în urma schimbărilor climatice şi a......
Vladimir Putin declară că Rusia a folosit o rachetă balistică hipersonică cu rază medie de acţiune pentru a lovi o țintă militară ucraineană
Vladimir Putin declară că Rusia a folosit o rachetă balistică hipersonică cu rază medie de acţiune pentru a lovi o ...
Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat joi seara, într-un discurs către naţiune, că Rusia a lansat un atac cu rachetă ...
Agenția GMP & U a câștigat contul TAZZ
Agenția GMP & U a câștigat contul TAZZ
Agenția de comunicare GMP & U anunță că a câștigat contul Tazz, în urma unei licitații, completându-și astfel portofoliul ...
Burduja anunță că în mai 2025 va fi finalizată centrala pe gaz de la Iernut
Burduja anunță că în mai 2025 va fi finalizată centrala pe gaz de la Iernut
Executivul a aprobat joi prelungirea Planului Naţional de Investiţii, ultimul obiectiv rămas în finanţare fiind centrala ...