Anul acesta de marketing ( 1 oct 2019-iunie 2020), România a cumpărat din afara UE peste 45.375 de tone de roșii, adică a treia cea mai mare cantitate achiziționată de vreun stat membru din afara blocului comunitar, arată ultimele date ale Comisie Europene consultate de ECONOMICA.NET. Aceasta în condițiile în care, conform datelor din 2019 (singurele disponibile) România este, după suprafața cultivată, al treilea cel mai mare cultivator de roșii proaspete din UE (23.0000 de tone în 2019).
Seceta excesivă, dar și tuta absoluta, o boală a acestor plante, au făcut ca producțiile din câmp să fie grav afectate, aproape imposibil de vândut în stare proaspătă.
Anul trecut, România nu se afla în top cinci importatori ai UE, raportând în perioada octombrie 2018-iunie 2019 o cantitatea cu aproximativ 23% mai mică față de anul acesta. Dacă ne raportăm însă la perioada ianuarie 2020-iunie 2020, creșterea de la un an la altul a fost de aproximativ 40%, în condițiile în care în lunile martie și aprilie s-a cumpărat de peste granițe mult mai mult decât în anii trecuți, respectiv 7.100 tone în vs 4.700 de tone în martie și 7.400 de tone vs 3.600 tone în aprilie.
Cele mai mari cantități au venit din Turcia.
Din datele Institutului Național de Statistică care includ importurile de tomate în stare refrigerată, dar și cele din comerțul intracomunitar, în perioada ianuarie-mai 2020, România a importat aproximativ 50.600 de tone, cu 2,7% mai puțin decât în perioada similară a anului trecut.
Conform aceleiași surse, exporturile au scăzut și ele de la 361 de tone la 233 de tone.
„Tuta absoluta a decimat culturile de tomate, de aici și problema deosebită cu producția. Deja s-au epuizat culturile, (boala n.red) le-a mâncat frunzele. Culturile care s-au făcut au fost cele cu termen scurt, scoase devreme pentru ca fermierii să poată profita de prețurile bune de la începutul sezonului. Problema este că nu s-a mai creat puntea dintre cultura de primăvară și cultura din vară. De asemenea, seceta excesivă a perturbat regimul hidric al plantelor. Este afectată toată cultura. Nu mai avem producție de roșii (pentru consum în stare proaspătă n.red) în câmp”, a declarat pentru ECONOMICA.NET Aurel Tănase, președintele OIPA Legume Fructe, asociația patronală din industria legumelor și fructelor.