Producția medie de grâu ar urma să ajungă la doar 3,26 tone la hectar, adică cea mai mică din ultimii cinci. Aceasta în condițiile în care media europeană este de 5,4 tone la hectar, cu 3,5% sub media ultimilor cinci ani și cu 7,4% sub cea de anul trecut.
În afara României, doar pentru Bulgaria se estimează o scădere de două cifre a randamentelor ( minus 18%), existând și țări precum Estonia care vor produce cu 14% mai mult față de media ultimilor cinci ani.
Cel mai rău an de marketing pentru agricultură în istoria recentă, dacă ne referim la toate culturile, a fost 2012-2013 când fermierii români au reușit doar 2,2 tone la hectar. Totodată, în 2015-2016, s-au obținut 3,2 tone la hectar.
Situația este similatră și pentru fermierii care au mizat pe orz anul acesta. Cu un randament mediu de numai 3,49 tone la hectar, scăderea va fi de 14% față de media ultimilor cinci ani și de 21% comparativ cu anul anterior, adică cea mai mare scădere dintre statele membre.
Un randament similar s-a înregistrat în anul de marketing 2014-2015 (3,3 tone la hectar).
Luată per ansamblu, Europa va obține anul acesta un randament mai bun la orz comparativ cu meedia ultimilor cinci ani (plus 1,8%), dar mai slab comparativ cu anul trecut (minus 2,6%).
Dintre culturi, cea a porumbului a fost cel mai puțin afectată de seceta prelungită. Conform estimărilor Comisie Europene, fermierii români se pot aștepta la o medie de 6,05 tone la hectra, cu 10% mai mult față de media ultimilor cinci ani, dar cu 7,2% mai puțin față de anul trecut.