Casa monument din mahalaua Mântuleasa
Casa istorică cu arhitectură neoclasică, construită la final de secol XIX, simbol al stilului de viață elitist din perioada interbelică, este situată pe una dintre cele mai liniștite străzi din fosta mahala negustorescă Mântuleasa, la mică distanță de kilometrul 0 al Capitalei.
Mahalaua Mântuleasa lua ființă în perioada Brâncovenilor în afara orașului și avea să se dezvolte în jurul bisericii cu același nume, fiind încorporată în vatra oraşului în anul 1752. Casa a fost restaurată in anul 2006, cu păstrarea tuturor elementelor arhitecturale originale, a ușilor din lemn masiv cu sticlă de cristal bizotat, a sobelor vieneze specifice secolului XIX, a candelabrelor și prizelor. La nivelul -2 dispune de un buncăr în stare perfectă de utilizare, cu uși duble blindate, prevăzut cu tunel de evacuare și guri de aerisire, iar subsolul compus din 5 încăperi este construit din cărămidă cu boltă întărită de armătură metalică, dispune de ferestre care preiau lumina naturală și aerisirea de la nivelul parterului.
Suprafața subsolului împreună cu a buncărului este de aproximativ 100 mp, buncărul fiind un spațiu ideal pentru un Cigar Lounge, a unei mici săli de sport sau pur și simplu pentru un hide out ideal. Parterul cu o suprafață totală de 146 mp e compus din 4 camere, un hol principal și un hol de serviciu, baie, chicineta de protocol. Camerele și holurile pentru receptie sunt inalte și luminoase, pastrând elementele decorative de la data construirii imobilului: brâuri, frize, parchet din stejar, mozaic, uși originale cu glasswand din cristal.
Mansarda în suprafață de 160 mp dispune de un open space de dimensiuni generoase, doua camere, un hol și un atic, luminate natural prin intermediul unor luminatoare de mari dimensiuni. Deasupra se află podul, pe o suprafață de 50 mp. Această bijuterie arhitecturală, poate fi atât de reședință, dar și al unui restaurant, cafenele sau sediul unei companii.
Prețul cerut e de 600.000 de euro, în scădere de la 750.000 euro.
Dezvoltarea localității Viforâta este strâns legată de ctitorirea Mânăstirii Viforâta, în nordul orașului Târgoviște, astăzi la doar 5 km distanță. În urmă cu aproximativ 500 de ani era atestată ctitoria lui Vlad Vodă al V-lea (1530), pentru ca la un secol distanță mânăstirea să fie rectitorită de Matei Basarab.
Castelul Dărăscu-Enigărescu a fost construit pe culmea nord-vestică a dealurilor Târgoviștei, pe drumul de acces spre Mânăstirea Viforâta, fiind finalizat la comanda familiei Dărăscu în 1910, la peste 20 de ani de la inițierea construcției. Cu o istorie încețoșată, proprietatea avea să scape de naționalizare, chiar dacă a activat la un moment dat drept sediu al C.A.P-ului local, intrând în perioada 1975-1977 în proprietatea lui Octav Enigărescu.
Dispusă pe o structură terasată, construcția se înalță pe două niveluri, are totodată și o pivniță înaltă ce se desfășoară pe întreaga amprentă a clădirii. Punctul central al reședinței, cu 11 camere și teren de 4.450 mp, este indiscutabil forma turnului central, ce amintește de tipologia donjonului medieval, structura camerelor fiind astfel influențată de forma circulară. Clădirea avea să fie consolidată de către familia Enigărescu, care se îngrijește de întreținerea castelului, întărind structura cu bârne de oțel, în cursul anului 1988.
Prețul solicitat pentru construcție e de 210.000 euro, în scădere de la 300.000 euro.
Sânpetru este una dintre cele 14 așezări întemeiate de coloniștii germani în 1211 în Țara Bârsei, cunoscută de-a lungul timpului ca Petersburg, Sant Petru sau Mons Sancti Petri. Numită de localnici „Școala Veche”, una dintre cele mai importante clădiri din Sânpetru a adăpostit Școala Evanghelică Săsească pentru mai bine de un secol.
Clădirea aflată astăzi în proprietate privată se află în curs de renovare și se pregătește să adopte o nouă funcțiune în viitorul apropiat: hotel și centru de evenimente. Proprietatea este formată din două clădiri, dispuse în formă de L pe două dintre laturile unui teren de 2.500 mp care oferă multe opțiuni de întrebuințare.
Localizarea este una avantajoasă, în zona istorică a Sânpetrului, în apropierea Bisericii Evanghelice Fortificate ridicate în 1794 pe temelia unei biserici de secol XIII. Clădirea principală de la stradă, ridicată în a doua jumătate a secolului XIX, este fosta școală și are o importantă valoare istorică.
Suprafața construită totală este de 1.058 mp, dispuși pe 4 niveluri – subsol, parter, etaj și mansardă. Proiectul de conversie presupune crearea unei crame, zone de luat masa și 30 de camere generoase cu baie și dressing proprii. Clădirea secundară este renovată cu finisaje premium, complet mobilata si utilata. Are 408 mp construiți pe două niveluri.
La parter este bucătăria, extrem de spațioasă, iar la etaj sunt două apartamente gata de a fi folosite. Cu o suprafață generoasă de teren, de 2.474 mp, și două clădiri renovate, în imediata apropiere a Brașovului dar oferind aerul proaspăt ce coboară seara de pe Lempeș și panorama pitorească a Țării Bârsei, fosta Școală Săsească din Sânpetru poate deveni în scurt timp unul dintre reperele turistice importante ale zonei.
Prețul solicitat este de 1,15 milioane euro.