Cernat, Comisia Europeană: Peste un milion şi jumătate de joburi în România depind de exporturi directe şi indirecte extra-UE

Aproximativ 1,5 - 2 milioane de joburi depind în România de exporturi directe şi indirecte extra-UE, iar ca urmare a crizei Covid-19 150.000 - 200.000 de joburi pot fi pierdute, potrivit datelor prezentate luni de Lucian Cernat, negociator-şef în materie de norme industriale non-tarifare şi achiziţii publice internaţionale, Direcţia Generală Comerţ, Comisia Europeană, scrie  Agerpres.
Economica.net - lun, 07 sept. 2020, 11:10
Cernat, Comisia Europeană: Peste un milion şi jumătate de joburi în România depind de exporturi directe şi indirecte extra-UE

„În 2020 ne aşteptăm la o reducere a exporturilor UE-27 între 280 şi 470 de miliarde de euro. Între 4 şi 7 milioane de joburi UE depind de exporturi şi riscă să fie pierdute în UE-27. În România, aproximativ 1,5 – 2 milioane de joburi depind de exporturi directe şi indirecte extra -UE. Ca urmare a crizei Covid, 150.000 – 200.000 de joburi pot fi pierdute în România”, se menţionează în prezentarea susţinută de Lucian Cernat.

Potrivit acestuia, comerţului european ar putea înregistra o scădere de circa 15%.

„Vom avea o scădere a comerţului european undeva la 15%, probabil. Nici în timpul crizei financiare din 2008 – 2009 nu am avut o asemenea scădere a comerţului european. Deci, va fi un şoc extrem de serios şi majoritatea experţilor speră ca şocul să fie de scurtă durată şi să avem o relansare foarte rapidă. (…) Dacă ne uităm şi translatăm cele 10-15% de pierderi în exporturi şi importuri la cifra exporturilor, în 2020, ne aşteptăm la o pierdere undeva la 280 – 500 miliarde de euro. Cred că este mai simplu să traducem impactul în joburi, nu neapărat în miliarde, pentru că, în definitiv, aici doare cel mai mult”, a spus Lucian Cernat.

Acesta a subliniat că în România aproape două milioane de joburi sunt susţinute de comerţ cu restul lumii.

„După toţi parametrii şi estimările pe care le aveam şi pe care le-am făcut în timpul fostului meu job ca economist-şef la Comisia Europeană pe probleme comerciale, am calculat undeva că de la 4 până la 7 milioane de joburi în Uniunea Europeană riscă să fie pierdute pentru că multe, 36 de milioane joburi în Uniunea Europeană, sunt susţinute de exporturi. Dacă ne uităm la România, avem şi în România aproape 2 milioane de joburi susţinute de comerţ cu restul lumii. Sunt joburi susţinute de exporturile României directe către China, Brazilia, Japonia, mai ştiu eu unde – sau exporturi indirecte. România este foarte bine integrată în piaţa unică: trimitem piese şi componente către Austria şi Austria exportă către China, de exemplu, sau Rusia. Dacă acele exporturi dispar şi componentele şi piesele furnizate de un IMM românesc nu vor mai fi cumpărate, şi asta înseamnă joburi pierdute in România”, a explicat reprezentantul Comisiei Europene.

Lucian Cernat a arătat că, per total, peste 1 milion de joburi din România, poate chiar două, sunt în risc de a fi pierdute.

„Deci, per total, peste 1 milion de joburi din România, poate chiar două, sunt în risc de a fi pierdute din cauza crizei economice create prin intermediul comerţului de criza Covid. Deci, 150.000 – 200.000 joburi, procentul proporţional de la cele 2 milioane de joburi este o cifră, cred eu, importantă pentru a ne pune pe gânduri şi a încerca nu numai la Bruxelles, dar şi la Bucureşti, să încercăm să vedem o politică comercială bine rodată până acum, cum poate fi adaptată pentru a evita această pierdere de până la 200.000 de joburi”, a susţinut el.

Reprezentanţa Comisiei Europene a organizat luni o conferinţă online privind revizuirea politicii comerciale a Uniunii Europene.

Comisia Europeană a lansat, în 16 iunie 2020, o revizuire majoră a politicii comerciale a Uniunii Europene, inclusiv o consultare publică prin care se solicită contribuţii din partea Parlamentului European, a statelor membre, a părţilor interesate şi a societăţii civile.

Obiectivul Comisiei este de a ajunge la un consens în ceea ce priveşte o nouă direcţie pe termen mediu pentru politica comercială a UE, care să răspundă la o varietate de noi provocări globale şi să ţină seama de învăţămintele desprinse din criza provocată de coronavirus.

Potrivit unui comunicat al Comisiei Europene din 17 iunie, rezultatele acestei noi consultări vor fi integrate într-o comunicare ce urmează să fie publicată spre sfârşitul anului.

Astfel, revizuirea finală va fi rezultatul unui proces transparent şi incluziv, care va include consultarea publică online, discuţiile cu Parlamentul European şi statele membre, precum şi implicarea părţilor interesate relevante şi a reprezentanţilor societăţii civile.

Consultarea acoperă toate subiectele relevante pentru politica comercială a UE, cu un accent deosebit pe următoarele aspecte: construirea unei economii a UE rezistente şi sustenabile după coronavirus; reformarea Organizaţiei Mondiale a Comerţului şi crearea de oportunităţi comerciale globale pentru întreprinderi, în special pentru întreprinderile mici şi mijlocii.

Alte aspecte pe care se pune accent sunt: maximizarea contribuţiei politicii comerciale la abordarea principalelor provocări globale, cum ar fi schimbările climatice, dezvoltarea durabilă sau tranziţia digitală şi consolidarea relaţiilor comerciale şi de investiţii cu principalii parteneri comerciali şi îmbunătăţirea condiţiilor de concurenţă echitabile şi protejarea întreprinderilor şi a cetăţenilor din UE.

Te-ar mai putea interesa și
UPDATED Lasconi a trecut în fața lui Ciolacu pe poziția a doua în bătălia pentru turul 2. Avansul crește
UPDATED Lasconi a trecut în fața lui Ciolacu pe poziția a doua în bătălia pentru turul 2. Avansul crește
Elena Lasconi a trecut pe poziția a doua în clasamentul rezultatelor primului tur al alegerilor prezidențiale din România...
Presa internațională pare șocată de victoria din turul I a lui Călin Georgescu în alegerile prezidențiale
Presa internațională pare șocată de victoria din turul I a lui Călin Georgescu în alegerile prezidențiale
Cum vede presa internațională victoria neașteptată a lui Călin Georgescu în fața rivalilor săi.
Dragoș Anastasiu: Privatul nu este egalul statului, nici măcar privații nu sunt egali între ei
Dragoș Anastasiu: Privatul nu este egalul statului, nici măcar privații nu sunt egali între ei
Privatul nu este egalul Statului, susține Dragoș Anastasiu, președintele Rethink, un think tank dedicat transformării ...
Ministrul german de Finanțe, Joerg Kukies nu se așteaptă ca UniCredit să continue cu preluarea Commerzbank
Ministrul german de Finanțe, Joerg Kukies nu se așteaptă ca UniCredit să continue cu preluarea Commerzbank
Ministrul german de Finanțe Joerg Kukies a declarat duminică că nu se aștepta ca UniCredit va merge mai departe cu planurile ...