”Uniunea Europeană aminteşte periodic legătura între o bună punere în aplicare a prevederilor acordului de retragere şi negocierea viitorului parteneriat între Regatul Unit şi Uniune: aceasta este o chestiune de încredere între părţi şi de respectare a angajamentelor luate”, a declarat purtătoarea de cuvânt a diplomaţiei franceze, Agnes von der Mühll.
”Dacă această încredere este repusă în discuţie, negocierile asupra relaţiilor viitoare vor fi astfel afectate”, a adăugat ea în conferinţa de presă online cotidiană a MAE francez.
Potrivit cotidianului economic Financial Times, guvernul britanic va prezenta miercuri un proiect de lege referitor la unele părţi ale acordului privind ieşirea din UE, printre care reglementările vamale în Irlanda de Nord.
Dispoziţiile respective prevăd menţinerea anumitor reguli ale UE în provincia britanică după perioada de tranziţie post-Brexit – care se încheie la 31 decembrie 2020 – pentru a garanta absenţa frontierei fizice şi pentru a evita resurgenţa tensiunilor în această regiune, însângerată de trei decenii de ‘tulburări’.
Downing Street 10 a confirmat luni intenţia sa de a modifica prin lege compromisurile la care a ajuns în ianuarie cu Uniunea Europeană în legătură cu Irlanda de Nord, în cadrul Brexitului, în pofida avertismentelor recente lansate de europeni.
Pe de altă parte, preşedintele francez Emmanuel Macron a anunţat că a avut un ”foarte bun schimb” de opinii pe diverse subiecte, inclusiv Brexit, cu premierul britanic Boris Johnson.
”Foarte bun schimb cu @BorisJohnson. ne vom consolida cooperarea contra traficului de migranţi. De asemenea am discutat despre consecinţele otrăvirii lui Aleksei Navalnîi, situaţia din Liban şi relaţii viitoare între Uniunea Europeană şi Regatul Unit”, a scris Macron pe Twitter.