EXCLUSIV Bosânceanu: Dacă nu e război, e de bine! SNC face angajări, pandemia doar a redus ritmul de livrare al navelor: una la 9 luni!

Gheorghe Bosânceanu, acţionarul majoritar al Şantierului Naval Constanţa, spune că face tot posibilul să păstreze oamenii pe care îi are ca angajaţi şi chiar să aducă specialişti noi. Proiectele şantierului prevăd comenzi pentru următorii 3-4 ani, ceea ce presupune livrarea uneia dintre cele 4 nave contractate, odată la 9 luni. Despre contractul de construcţie a celor 4 corvete pentru Ministerul Apărării Naţionale, Bosânceanu are o expresie singulară: "God knows". 
Gabriela Ţinteanu - lun, 14 sept. 2020, 18:59
EXCLUSIV Bosânceanu: Dacă nu e război, e de bine! SNC face angajări, pandemia doar a redus ritmul de livrare al navelor: una la 9 luni!

Chiar dacă Damen a anunţat că a început concedierile în a doua parte a lunii august (circa 870 de persoane de pe şantierele din Galaţi şi Mangalia), Şantierul Naval Constanţa face angajări şi…zilnic, are 1.600 de oameni care intră la muncă pe poarta şantierului. „Covid 19 a dat înapoi şi piaţa noastră. Dar am redus doar paşii de livrare. Şantierul Naval Constanţa poate livra până la şase nave (n.r. – tancuri petroliere/chimice) pe an, dacă avem armatori cu putere financiară care să le comande”, spune Gheorghe Bosânceanu.

Singura problemă a celui mai mare şantier naval din ţara noastră pare să fie la ora actuală doar eficientizarea costurilor într-o perioadă în care preţul tancurilor petroliere este la minime istorice din cauza pandemiei de coronavirus şi a subvenţiilor acordate de statele chinez şi coreean  pentru producătorii de nave. „peste totîn lume, costul deproducţie al navelor se triplează. Şi totuşi…. dacă nu e război este încă bine”, spune Gheorghe Bopsânceanu.

După cum explică omul de afaceri român, preţul tancurilor petroliere a scăzut cu 20% faţă de perioada pre pandemie. Scăderea se datorează în special faptului că preţurile sunt dictate de şantierele din China şi Coreea care beneficiază de o subvenţie anuală de 10%-30%, fapt care le permite să meargă în pierdere. Probabil, după realizarea fuziunii Hyndai cu Daweeo, preţurile la nivel mondial vor creşte.

Autoritatea de reglementare antitrust din Uniunea Europeană a reluat investigația privind fuziunea companiei sud-coreene Hyundai Heavy Industries, cel mai mare constructor naval al lumii, cu compania Daewoo – numărul trei mondial. Comisia Europeană a avertizat, în decembrie 2019, că printr-o astfel de operațiune va lua naștere o companie cu o cotă de piață de 21%, care va controla prețurile. Autoritatea de concurență din UE consideră că fuziunea va afecta armatorii europeni, care se numără printre cei mai mari clienți ai celor doi constructori de nave.

1.600 de angajaţi pentru construcţia a 4 tancuri petroliere de minimum 40.000 de tdw

După cum spune Gheorghe Bosânceanu, Şantierul Naval Constanţa are „temele” făcute pentru următorii 3-4 ani, dar trebuiesc găsite soluţii pentru eficientizarea costurilor în actualele condiţii. Prima soluţie afost adaptarea paşilor de livrare a navelor. „Acum livrăm o navă la trei trimestre chiar dacă am puta livra 6 pe an”, spune Bosânceanu.

Într-adevăr, «Histria Dione» este cea de-a doua navă din serie de 4 contractate de Constanţa Shypiard. Ea a fost dată la apă pe 14 august şi a fost finanţată de Banca Transilvania. Prima navă, «Histria Atlas», livrată în 2019, s-a bucurat de un real succes, fiind nominalizată la premiul «Tancul petrolier al anului 2019» de către societatea Tanker Shipping and Trading din Anglia, fiind listată de către The Royal Institution of Naval Architects, printre cele mai moderne nave livrate în anul 2019. Construcţia navei afost finanţată de Raiffeisen Bank. 

Cea de-a treia navă din serie se află, deja, la montaj, în docul uscat, și va fi livrată în anul 2021. Reprezentanţii şantierului spun că îşi doresc ca din trimestrul patru al acestui an să înceapă debitarea tablelor pentru cea de-a patra navă din serie. Activitatea de reparații prestată de Constanţa Shypiard va continua, șantierul străduindu-se să atragă proiecte cât mai complexe, reparații și modernizări ale navelor militare ale Forțelor Navale Române, așa cum au fost cele două fregate – „Regina Maria” și „Regele Ferdinand” – reparate pe parcursul acestui an.

„God knows” este răspunsul lui Bosânceanu dacă îl întrebi de viitorul construcţiei corevetelor militare, un contract de 1,6 mld dolari
 
Dacă îl întrebi pe constructorul de nave român (şi armator totodată, prin Histria Shippmanagement) despre soarta contractului câştigat în urmă cu un an de zile, răspunsul său va fi uşor medidativ: „God knows!”. RaspunsulPR-ului este însă neclintit: „Suntem în continuare angajați în negocierea pentru construcția celor patru corvete multifuncționale, împreună cu firma Naval Group din Franța, proiect ce ar deschide un orizont nou pentru construcția de nave în șantierul nostru”.

Pe 14 iulie 2020, Curtea de Apel București a respins definitiv solicitarea companiei olandeze Damen care a intentat proces Ministerului Apărării Naționale prin care cerea anularea procedurii de atribuire a contractului de 1,6 miliarde euro pentru achiziția celor patru corvete militare. O deciziei similară a fost luată și în primă instanță de Tribunalul București. Compania olandeză a contestat procedura de atribuire după ce contractul a fost câștigat de către compania franceză Naval Group.

Compania olandeză Damen a arătat, într-un comunicat de presă, că „vom căuta în continuare o clarificare definitivă a suspiciunilor publice, a scurgerilor de informații clasificate și a controverselor nefondate din media”. Compania arată că a solicitat acces la documentația ofertelor pentru licitația privind corvetele, lucru care le-a fost refuzat, astfel că Damen a deschis și alte procese în just.

Oricum, Gheorghe Bosânceanu, care reprezintă partea română, şantierul prin care cele 4 corvete militare ar putea fi construite de către Naval Grup , spune că o astfel de comandă nu le-ar face nici un fel de probleme, din contră: „va trebui să reducem termenul de livrare pentru toate navele pe care le avem în construcţie sau reparaţii. Dar asta se poate face”, precizează omul de afaceri român. 

În cei 128 de ani de existență, Șantierul Naval Constanța a construit și livrat 461 de nave, cu o capacitate totală de aproape 5 milioane tdw, din care 93 de nave, totalizând peste 2 milioane tdw, pentru piața externă. La acestea se adaugă un volum uriaș de lucrări de reparații executate la peste 5.500 de nave. În primele șapte luni ale anului 2020, ponderea lucrărilor de construcții de nave din SNC a fost de 60%, iar a lucrărilor de reparații, de 40%. De la începutul anului și până în prezent, în docurile șantierului au fost reparate 35 de nave. 
Te-ar mai putea interesa și
Burduja: România este în mijlocul unei revoluţii energetice. 10 miliarde de euro sunt deja la lucru în piaţă
Burduja: România este în mijlocul unei revoluţii energetice. 10 miliarde de euro sunt deja la lucru în piaţă
România este în mijlocul unei revoluţii energetice şi am ajuns la peste 13 miliarde de euro fonduri nerambursabile, pe care am reuşit să le atragem, iar undeva la 10 miliarde sunt deja la lucru......
Alro porneşte o nouă unitate de tăiere la dimensiune a aluminiului
Alro porneşte o nouă unitate de tăiere la dimensiune a aluminiului
Alro, unul dintre cei mai mari producători de aluminiu integraţi pe verticală din Europa, după capacitatea de producţie, ...
Daniel Băluţă: Am iniţiat procedura prin care Planşeul Unirii se întoarce în administrarea Primarului General al Bucureştiului
Daniel Băluţă: Am iniţiat procedura prin care Planşeul Unirii se întoarce în administrarea Primarului General al Bucureştiului
Primarul Sectorului 4, Daniel Băluţă, a anunţat că a iniţiat procedura prin care Planşeul Unirii se întoarce în ...
Carburanții s-au scumpit azi, după o lungă perioadă de ieftiniri. Cât costă acum benzina și motorina
Carburanții s-au scumpit azi, după o lungă perioadă de ieftiniri. Cât costă acum benzina și motorina
După o lungă perioadă de ieftiniri, Petrom a crescut, în această dimineață, prețurile carburanților vânduți în ...