Previziuni: Inflaţia negativă sau zero în luna august. În 2020 vom avea inflaţie de 2,8%, spun economiştii din bănci

Pe 10 septembrie, Institutul Naţional de Statistică va publica inflaţia pe luna august. Economiştii din băncile comerciale sunt de părere că vom avea o inflaţie în stagnare în august faţă de iulie sau chiar în uşoară scădere, între 2,6% şi 2,75% august 2020 faţă de august 2019. Inflaţia anuală este aşteptată a fi între 2,8% şi 3%.
Gabriela Ţinteanu - mar, 08 sept. 2020, 18:26
Previziuni: Inflaţia negativă sau zero în luna august. În 2020 vom avea inflaţie de 2,8%, spun economiştii din bănci

Previziunile economiştilor bancari referitoare la inflaţia pe luna august, care va fi anunţată de Institutul Naţional de Statistică (INS) joi, 10 septembrie, se situează între 2,6% şi 2,75% în luna august 2020 faţă de aceeaşi lună a anului trecut. Previziunile economiştilor se bazează pe faptul că nu au existat şocuri semnificative în economie în această lună, iar preţul legumelor sezoniere este în general în scădere în această perioadă a anului. Aceştia estimează că anul 2020 va avea o inflaţie cuprinsă între 2,8% şi 3%.

„Nu au fost mişcări semnificative de preţuri în luna august. Scăderea sezonieră a preţurilor la legume şi fructe şi ceva scăderi la preţurile la gaze ne determină să credem că vom avea o inflaţie de minus 0,1% în luna august faţă de iulie. An la an, inflaţia va fi probabil de 2,6% în august 2020 faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut”, spune Ionuţ Dumitru, economist şef Raiffeisen Bank.  Acesta precizează că previziunile Raiffeisen Bank sunt de 2,8% inflaţie la sfârşitul anului.

„Estimăm că rata inflaţiei a rămas neschimbată în luna august 2020 comparativ cu luna precedentă, ceea ce se va traduce într-o creştere de 2.75% faţă de august 2019. Din perspectiva principalelor categorii, probabil că mărfurile alimentare au consemnat încă o lună de contracţie a preţurilor, evoluţie în general caracteristică perioadei de vară, în timp ce mărfurile nealimentare dar şi serviciile au marcat probabil creşteri marginale faţă de luna precedentă. Pentru perioada următoare, credem că rata inflaţiei va rămâne predominant în intervalul 2.50-3.00%. Estimăm inflaţia medie pentru anul curent la 2.80% şi 2.50% pentru 2021”, a declarat Valentin Tătaru, economist ING Bank.

Banca Naţională a României (BNR) a scăzut prognoza de inflaţie pentru 2020 la 2,7% de la 2,8%, cât era prognoza în primăvară, iar pentru 2021 menţine estimarea de 2,5% privind rata anuală a inflaţiei, potrivit raportului asupra inflaţiei publicat de banca centrală. Intervalul-ţintă pentru inflaţie al BNR este de 2,5% plus/minus 1 punct procentual.

Scenariul luat în calcul de banca centrală pentru această estimare a fost fundamentat pe ipoteza menţinerii sub control a situaţiei epidemice, fără reintroducerea restricţiilor din perioada stării de urgenţă şi apoi reluarea activităţii economice, se arată în raportul asupra inflaâiei prezentat de BNR în luna august a acestui an.

Te-ar mai putea interesa și
Valeriu Iftime (PNL Botoșani): Iohannis are o vină enormă în eșecul lui Nicolae Ciucă. El a stricat PNL
Valeriu Iftime (PNL Botoșani): Iohannis are o vină enormă în eșecul lui Nicolae Ciucă. El a stricat PNL
Liderul PNL Botoşani, Valeriu Iftime, consideră că preşedintele României, Klaus Iohannis, are o vină "enormă" în eşecul lui Nicolae Ciucă în alegerile prezidenţiale, transmite Agerpres....
ThyssenKrupp Steel plănuiește să renunțe la 40% din forța sa de muncă
ThyssenKrupp Steel plănuiește să renunțe la 40% din forța sa de muncă
ThyssenKrupp Steel intenţionează să renunţe la 5.000 de angajaţi până în 2030 şi la încă 6.000 prin vânzarea ...
Philip Morris România lansează pliculețele cu nicotină, fără tutun, ZYN pentru a accelera tranziția către un viitor fără fum
Philip Morris România lansează pliculețele cu nicotină, fără tutun, ZYN pentru a accelera tranziția către un viitor ...
Consecventă cu angajamentul său de a accelera tranziția către un viitor fără țigări, Philip Morris România (PMI) ...
Ce crede Călin Georgescu despre euro, bănci şi economie: „Relaţiile cu FMI, inutile şi dezavantajoase”
Ce crede Călin Georgescu despre euro, bănci şi economie: „Relaţiile cu FMI, inutile şi dezavantajoase”
Candidatul independent Călin Georgescu a obţinut cele mai multe voturi la primul tur de scrutin al alegerilor prezidenţiale. ...