Statele din UE în care este mai dificil să trăiești decât în România

Din multe puncte de vedere, inclusiv prin prisma capacității de a face față cheltuielilor zilnice, este mai bine să trăiești în România decât în Bulgaria, Grecia sau Cipru. În mult mai multe state cetățenii nu își pot asigura o temperatură potrivită în casă, iar locuințele lor au spărturi în acoperiș, igrasie sau pereți deteriorați. În schimb, românii sunt codașii europeni la plecat în vacanțe pentru că nu și le permit.
Alina Stanciu - sâm, 12 sept. 2020, 11:49
Statele din UE în care este mai dificil să trăiești decât în România

36% dintre români fac față cu foarte mare dificultate sau cu dificultate cheltuielilor lunare curente, arată un studiu realizat de Institutul Național de Statistică care pune situația din România în comparație cu cea din alte state europene. Se poate constata astfel că în Grecia, Bulgaria și Cipru ponderea populației care se descurcă foarte greu cu banii câștigați este mai mare, de 74,1%, 55,9% și respectiv 46,4%.

La polul opus este Germania unde doar 5,9% dintre gospodării apreciază că se descurcă greu cu banii.

Bulgarii sunt mai puțin dotați cu bunuri de folosință îndelungată decât românii

Legat de aspectul financiar, apar și lipsurile unor bunuri de folosință îndelungată care duc la creșterea calității vieții precum mașina de spălat, telefonul, televizorul color, computerul, ori autoturismul personal. Or, din acest punct de vedere, doar cetățenii bulgari ar putea fi considerați mai defavorizați. 7,4% dintre gospodăriile acestora față de 6,8% dintre cele românești nu au mașină de spălat vase, 2,5% dintre familiie de bulgari nu au mobil față de 1,4% dintre cele de români, 1,5% dintre bulgari față de 0,7% dintre români nu au televizor color. În schimb, mai puțini bulgari decât români resimt lipsa unui autoturism personal (18,5% vs 27,1%) și a unui computer (18,5% vs 27,1%).

Referitor la celelalte două state unde cetățenii se confruntă în proporții mai mari cu dificultăți în asigurarea traiului zilnic, statistica europeană arată că aceștia au în foarte mici proporții lipsuri în dotarea cu bunuri de larg consum. Spre exemplu, doar 9% dintre gospodăriile din Grecia ar avea nevoie de o mașină personală și 8% dintre ele de un computer, în vreme ce în Cipru doar 1,6% dintre gospodării nu au mașină în timp ce 4,1% nu au computer.

Cum este să trăiești în alte state din UE. Confortul personal lipsește în multe dintre state

Diferențe mai mari între europeni apar atunci când analizăm capacitatea de a plăti unele servicii ce țin de confortul personal, totul depinzând aici și de nivelul prețurilor din fiecare stat în parte. Din acest punct de vedere, sunt mult mai multe state europene unde se trăiește mai rău decât în România.

Spre exempu, românul își permite în general (90,4%) să mențină în casă o temperatură adecvată și să mănânce carne o dată la două zile (83,7%), dar prea puțini (41%) își permit o săptămână de vacanță pe an sau să facă față cheltuielilor neprevăzute (54,1%).

În schimb, doar 66,3% dintre bulgari, 72,1% dintre lituanieni, 77,3% dintre greci sau 78,1% dintre ciprioți au suficienți bani pentru a asigura o temperatură potrivită în case. De asemenea, ponderea gospodăriilor care nu își permit carne este mai mare în Bulgaria (31,4%) decât în România (16,3%). Totodată, sunt state cu mai multe gospodării aflate în imposibilitatea de a face cheltuieli neprevăzute decât în România cum este Letonia (55,3%), Croația (52,9%), Grecia (50,4%),Cipru (4,5%), Lituania (48,8%).

Dintre toți europenii, românilor le este cel mai greu să își plătească o vacanță (58,9% nu își permit), o situație relativ similară regăsindu-se în Croația (51,3%), Cipru și Grecia (câte 51%).

Tot la capitolul confort, sunt europeni care apreciază în proporții mai mari decât românii (4,2%) că gospodăria lor are probleme cu iluminatul : Malta (11,2% dintre gospodării), Portugalia (10%), Belgia (6,9%), Franța (6,9%). Mai mult, sunt state în care ponderea locuitorilor care au case cu scurgeri prin acoperiş sau pereţi, igrasie, tocuri de ferestre, pereţi sau podele deteriorate este mai mare ca cea din România ( 10,1%). Este cazul Cipru (30,2%), Portugalia (26,9%), Letonia (23,5%) sau Slovenia (22,7%).

Te-ar mai putea interesa și
COP29 – Premieră după negocieri. Preşedinţia din Azerbaidjan propune 250 de miliarde de dolari pentru contribuţia ţărilor dezvoltate în combaterea schimbărilor climatice
COP29 – Premieră după negocieri. Preşedinţia din Azerbaidjan propune 250 de miliarde de dolari pentru contribuţia ...
Preşedinţia azeră a COP29 a propus stabilirea contribuţiei ţărilor dezvoltate la finanţarea combaterii schimbărilor climatice pentru ţările în curs de dezvoltare la 250 de miliarde de......
Predoiu, despre Schengen: Era important să avem un acord. Ne-am atins acest obiectiv, toate ţările, nu numai România
Predoiu, despre Schengen: Era important să avem un acord. Ne-am atins acest obiectiv, toate ţările, nu numai România
Ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, a declarat vineri, la Budapesta, că era important ca vineri să se ajungă ...
SOCAR vrea să-şi vândă participaţiile deţinute la firmele Bursagaz şi Kayserigaz din Turcia
SOCAR vrea să-şi vândă participaţiile deţinute la firmele Bursagaz şi Kayserigaz din Turcia
SOCAR, firma energetică de stat din Azerbaidjan, este în negocieri cu potenţiali cumpărători pentru vânzarea participaţiilor ...
Ciucă: Am pierdut politic fiindcă am format o coaliţie cu PSD
Ciucă: Am pierdut politic fiindcă am format o coaliţie cu PSD
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, candidat al partidului pentru funcţia de şef al statului, a declarat joi seara, la Craiova, ...