Iohannis: România nu poate să gestioneze două epidemii: una de gripă și una Covid-19

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat miercuri în cadrul unei conferinţe de presă că este nevoie de o atenţie sporită din partea tuturor în apropierea sezonului rece, subliniind că România nu-şi poate permite ca sistemul sanitar să fie nevoit să gestioneze o dublă epidemie: gripă şi COVID-19.
Economica.net - mie, 16 sept. 2020, 15:12
Iohannis: România nu poate să gestioneze două epidemii: una de gripă și una Covid-19

„Am înregistrat, astăzi, din păcate, o nouă cifră record de infectări cu virusul SARS-CoV-2 şi un număr semnificativ, din păcate, de decese provocate de COVID-19 la nivel naţional. Pandemia este de departe a se fi încheiat. Eliminarea treptată a multor restricţii şi reluarea unor activităţi concomitent cu apropierea sezonului rece, favorabil îndeosebi apariţiei virozelor respiratorii şi a gripei, creează un context sensibil. Toate acestea generează îngrijorare şi necesită atenţie sporită din partea tuturor, deopotrivă cetăţeni şi autorităţi. Sub nicio formă nu ne putem permite ca sistemul sanitar să fie nevoit să gestioneze de o dublă epidemie: de gripă şi de COVID-19. Să menţinem în perioada următoare o atitudine prudentă şi responsabilă. Să nu uităm că aceleaşi măsuri – masca, distanţarea, igiena mâinilor, care ne feresc de COVID-19, ne pot feri şi de virusul gripal, precum şi de alte viroze”, a spus şeful statului într-o conferinţă de presă la Palatul Cotroceni.

Iohannis a mai făcut un apel la directorii unităţilor de învăţământ să se adreseze autorităţilor pentru a obţine resursele de care au nevoie în noul an şcolar.

„Fac un apel la directorii unităţilor de învăţământ să se adreseze fără rezerve în această perioadă atât autorităţilor locale, cât şi Inspectoratelor Şcolare Judeţene, cerându-le toate resursele de care au nevoie şi clarificările necesare”, a afirmat şeful statului în cadrul unei conferinţe de presă susţinută la Palatul Cotroceni.

El a vorbit în acest sens de „suplimentarea cu personal, inclusiv medical, acces la resurse tehnologice pentru predarea online şi materiale igienico-sanitare”.

Totodată, Iohannis a amintit că a promulgat, miercuri, legea care deblochează concursurile pentru posturile nedidactice vacante sau temporar vacante, pentru posturile didactice auxiliare, precum şi pentru poziţiile de asistenţi medicali sau medici din unităţile de învăţământ.

„La începutul acestei săptămâni au reînceput şcolile, în cea mai mare parte cu prezenţa fizică a copiilor în clase. Nu peste tot însă unităţile de învăţământ au beneficiat de resursele necesare pentru ca procesul educaţional, în format fizic sau online, să se poată derula în bune condiţii”, a spus el.

Şeful statului a făcut apel şi la autorităţile locale ca rezolvarea problemelor din Educaţie să fie prioritare.

„Le solicit tuturor primarilor, consiliilor judeţene şi inspectoratelor şcolare să soluţioneze cu prioritate problemele existente în fiecare unitate de învăţământ”, a afirmat Klaus Iohannis.

Preşedintele a precizat că a cerut Guvernului ca, la finalul primelor două săptămâni de şcoală, să elaboreze o evaluare completă a situaţiei la nivel naţional, să prezinte care sunt vulnerabilităţile, dar şi soluţiile necesare.

„Educaţia trebuie să continue, iar asta depinde de mobilizarea atât a autorităţilor naţionale, cât şi a celor locale”, a subliniat şeful statului.

În legătură cu organizarea alegerilor locale, președintele a declarat că acestea sunt esențiale și i-a îndemnat pe români să meargă la vot, că să nu-i lase pe alții să decidă în locul lor.

„Pe 27 septembrie mergem la urne să îi alegem pe cei care vor conduce în următorii patru ani comunităţile locale. Votul nostru decide cum se vor schimba localităţile în care trăim. Dragi români, mergeţi la vot şi puneţi ştampila pe candidaţii care pot aduce o schimbare în bine! Aceste alegeri sunt esenţiale, pentru că rezultatul lor va face o diferenţă în viaţa voastră de zi cu zi, de la probleme de trafic la cum vor arăta şcolile şi spitalele. De aceea, nu îi lăsaţi pe alţii să decidă în locul vostru”, a afirmat şeful statului, într-o conferinţă de presă, la Palatul Cotroceni.

De asemenea, el s-a adresat şi candidaţilor în aceste alegeri: „Chiar dacă această campanie electorală este diferită, folosiţi toate mijloacele de comunicare pentru a vă prezenta proiectele românilor! Oamenii aşteaptă soluţii şi propuneri concrete, nu atacuri sterile. Practicile învechite, toxice, de a se încerca acoperirea unor administraţii locale dezastruoase cu subiecte inventate, cu teme parazitare, trebuie să rămână de domeniul trecutului”.

Iohannis a evidenţiat că „lupta politică este, în primul rând, o luptă de proiecte pentru comunităţi”.

Președintele a criticat votul de astăzi din Comisiile de buget ale Parlamentului, el susținând că dacă votul de miercuri pe rectificarea bugetară s-ar aplica, acest lucru ar „costa” peste 6% din Produsul Intern Brut al României.

El a declarat că a fost „întristat” şi „surprins” de respectivul vot.

„Astăzi, în comisiile reunite, PSD-ul, cu sprijinul unor traseişti, a votat într-un fel cu amendamente proiectul rectificării bugetare şi dacă s-ar aplica tot ce au votat ei, PSD-iştii, atunci aceste lucruri ar costa peste 6% din PIB în restul acestui an şi în anul viitor”, a mai afirmat şeful statului. În opinia sa, „este evident că aceşti bani pur şi simplu nu există”.

În acest sens, a vorbit de „promisiuni fără niciun fel de acoperire”.

„Constatăm că PSD-ul pur şi simplu n-a învăţat nimic şi nici nu doreşte să facă o politică constructivă, ci vrea să detoneze finanţele publice ale României. Astfel de apucături electoraliste am mai văzut la PSD pe vremea lui Dragnea, în 2016. Se vede că PSD-ul nu a inventat nimic nou şi reia acelaşi ciclu de promisiuni fără niciun fel de acoperire în realitate, în speranţa să mai prindă câteva voturi, dar cred că nu vor prinde”, a spus Iohannis.

Despre moțiunea de cenzură și decizia CCR privind conflictul dintre Parlament și Guvern

Preşedintele a spus în contextul deciziei CCR, că i s-ar părea „total aiurea” ca PSD să vină în Parlament cu rediscutarea moţiuni de cenzură sau să depună un nou astfel de demers.

„O astfel de decizie (a CCR – n.r.) nu este de natură să aducă o stabilitate suplimentară în comportamentul politicienilor noştri naţionali, dar, pe de altă parte, o moţiune, dacă vine din anterioara sesiune extraordinară sau dacă se depune una acum, este de o inutilitate clasică între timp şi am mai spus asta. Şi acea moţiune a fost de o inutilitate clasică, s-a făcut de râs PSD fiindcă nu a reuşit nici măcar să adune cvorumul pentru un vot. Mi s-ar părea de data aceasta total aiurea să mai vină cu rediscutarea aceleiaşi moţiuni sau cu o nouă moţiune, dar dacă vor, atunci cu siguranţă au instrumentele să promoveze un astfel de demers”, a spus şeful statului într-o conferinţă de presă la Palatul Cotroceni.

Marţi, Curtea Constituţională a României a stabilit că nu există conflict juridic între Guvern şi Parlament ca urmare a depunerii unei moţiuni de cenzură în sesiune extraordinară.

Te-ar mai putea interesa și
43% dintre companiile germane active în România estimează degradarea mediului economic în următoarele 12 luni
43% dintre companiile germane active în România estimează degradarea mediului economic în următoarele 12 luni
Aproximativ 43% dintre companiile germane din România estimează o înrăutăţire a situaţiei economice în următoarele 12 luni, în timp ce 44,8% consideră că aceasta va rămâne neschimbată,......
ANAF avertizează cu privire la mesajele false transmise în numele instituției
ANAF avertizează cu privire la mesajele false transmise în numele instituției
Agenția Națională de Administrare Fiscală informează contribuabilii cu privire la reapariția unor mesaje false transmise ...
Autostrada Bucureștiului A0: Prima zonă cu asfalt de uzură pe lotul 3 Nord, al chinezilor
Autostrada Bucureștiului A0: Prima zonă cu asfalt de uzură pe lotul 3 Nord, al chinezilor
Antreprenorul China Civil Engineering Construction Corporation (CCECC) a început lucrările de așternere a stratului de ...
Producătorul de armament Colt CZ Group va asambla arme în România, în colaborare cu Transcarpat – FOTO şi VIDEO
Producătorul de armament Colt CZ Group va asambla arme în România, în colaborare cu Transcarpat – FOTO şi VIDEO
Colt CZ Group, concernul ceh producător de arme şi muniţie, a încheiat un acord cu Transcarpat Sportours International ...