UPDATED 2: Producția națională de gaze a scăzut dramatic azi. Un sfert din gazul din rețea este acum din import

Datele Transgaz arată o scădere semnificativă a producției interne de gaze naturale astăzi, iar România importă gaze prin trei puncte de interconexiune cu rețelele vecine, o situație destul de rar întâlnită mai ales în această perioadă. UPDATED: Cauza ar fi scăderea producției Petrom, din cauza unor lucrări planificate la hub-ul de la Hurezani, din Oltenia. Detalii la finalul textului.
Mihai Nicuţ - vin, 18 sept. 2020, 10:26
UPDATED 2: Producția națională de gaze a scăzut dramatic azi. Un sfert din gazul din rețea este acum din import

Producția internă de gaze intrată în sistemul național de transport este, azi, de sub 20 de milioane de metri cubi de gaze, undeva la 205.000 MWh, potrivit datelor Transgaz. Volumul este mult mai mic decât cel din zilele trecute când, pe fondul majorării cu circa 10% a producției Romgaz, media era de circa 250.000 MWh.

Romgaz oprise anterior producția la mare parte din sonde, unde s-a putut tehnic, pentru că prețurile din piață ajuseseră sub costurile de extracție, însă, cum prețurile au început să crească de la începutul lunii, producția a fost reluată. 

În metri cubi, azi intră în total în sistemul național de transport 25,2 milioane de metri cubi de gaze pe zi, dintre care 19,5 milioane producție internă și 5,7 milioane metri cubi din import. De menționat că, potrivit datelor Transgaz, astăzi România importă gaze pri trei puncte de interconexiune cu rețelele vecine, situație mai rar întâlnită. Pe la Arad, din Ungaria, pe la Isaccea, din Ucraina și prin gazoductul Ruse-Giurgiu din Bulgaria (flux de gaz doar șapte ore), care în mod tradițional este puțin folosit.

Producția internă de gaze este asigurată preponderent de Petrom și Romgaz.

UPDATE 16.10 Scădere a producției Petrom, din cauza unor lucrări planificate – surse

Potrivit unor surse citate de Agerpres, situaţia se datorează faptului că OMV Petrom a început lucrări de revizie la instalaţiile de la Hurezani, principalul hub de gaze din ţară, lucrări care vor dura câteva zile.

Din acest motiv, compania și-a redus producția cu circa 4 milioane de metri cubi de gaz, pe care însă îl importă, pentru a-și onora obligațiile față de clienți.

Astfel că producţia este compensată cu importuri prin trei puncte de interconectare: Isaccea (200.000 de metri cubi pe oră), Giurgiu (54.000 de metri cubi pe oră) şi Csanadpalota (34.000 de metri cubi pe oră).

Potrivit informaţiilor publicate pe site-ul OMV Petrom, hub-ul de gaze de la Hurezani deserveşte patru dintre cele mai importante zăcăminte de gaze naturale din portofoliul companiei, este situat în judeţul Gorj şi include cea mai mare staţie de tratare a gazelor din ţară.

UPDATE 18.10: Petrom confirmă că a redus producția de gaze naturale

Reprezentanţii OMV Petrom confirmă că producţia de gaze a companiei a fost redusă, ca urmare a opririi instalaţiilor de la Hurezani, şi sunt achiziţionate gaze de pe piaţă, inclusiv din importuri, pentru a asigura disponibilitatea gazelor în SNT.

„Dupムcum a fost anunţat în REMIT, în perioada 16 – 22 septembrie, staţia de compresoare şi staţia de tratare a gazelor de la Hurezani au intrat în perioada planificată de mentenanţă şi inspecţie anuală. În consecinţăƒ, instalaţiile de producţie a gazelor au fost oprite pentru a permite accesul în siguranţă la rezervoare şi conducte până pe 22 septembrie, cu un impact de cca. 4 mn Scm/zi. Ţinâ˜nd cont de cele de mai sus, pentru perioada menţionată, am suspendat injecţia de gaz în depozit şi asigurăƒm disponibilitatea gazelor în SNT prin achiziţia de pe piaţăƒ, inclusiv importuri”, se menţionează în răspunsul la o solicitare a AGERPRES.

 

Te-ar mai putea interesa și
Rezervele valutare ale BNR au crescut cu 3,96%, până la 62,135 miliarde euro, în 2024
Rezervele valutare ale BNR au crescut cu 3,96%, până la 62,135 miliarde euro, în 2024
Rezervele valutare ale Băncii Naţionale a României totalizau 62,135 miliarde de euro la finele lunii decembrie 2024, în creştere cu 1,57% comparativ cu nivelul de 61,174 miliarde de euro......
Ministerul Finanţelor a planificat împrumuturi de 5,77 miliarde de lei de la bănci, în ianuarie 2025
Ministerul Finanţelor a planificat împrumuturi de 5,77 miliarde de lei de la bănci, în ianuarie 2025
Ministerul Finanţelor (MF) a planificat, în luna ianuarie 2025, împrumuturi de la băncile comerciale în valoare de 5,2 ...
FAO: Preţurile mondiale la alimente au scăzut cu 2,1% în 2024
FAO: Preţurile mondiale la alimente au scăzut cu 2,1% în 2024
Indicele global al preţurilor la produsele alimentare a înregistrat un declin de 2,1% în 2024, comparativ cu 2023, scăderea ...
Românii din București în afara riscului de sărăcie european, în vreme ce cei din Nord-Estul și Sud-Estul țării, sunt aproape de vârful topului
Românii din București în afara riscului de sărăcie european, în vreme ce cei din Nord-Estul și Sud-Estul țării, ...
În 2023, 16,2% din populația UE – sau aproximativ 71,7 milioane de persoane – era expusă riscului de sărăcie. Rata ...