Comisia Europeană invită statele membre să elaboreze o abordare comună în ceea ce priveşte implementarea tehnologiei 5G

Comisia Europeană invită statele membre să impulsioneze conectivitatea ultrarapidă la reţele şi să elaboreze o abordare comună în ceea ce priveşte implementarea tehnologiei 5G pentru reducerea costului instalării rețelelor de foarte mare capacitate și asigurarea accesului în timp util și ușor pentru investiții la spectrul de frecvențe radio 5G, cu scopul de a încuraja conectivitatea în sprijinul redresării economice a Uniunii după criza provocată de pandemia de COVID-19, arată News.ro.
Economica.net - lun, 21 sept. 2020, 07:46
Comisia Europeană invită statele membre să elaboreze o abordare comună în ceea ce priveşte implementarea tehnologiei 5G

Comisia Europeană a întreprins vineri noi măsuri în cadrul agendei „Deceniul digital”, pentru a consolida suveranitatea digitală a Europei, după cum a anunţat preşedinta Ursula von der Leyen în discursul său de miercuri privind starea Uniunii.

„Comisia a propus un nou regulament privind întreprinderea comună pentru calculul european de înaltă performanţă, pentru a menţine şi a consolida rolul de lider al Europei în materie de supercalcul şi de informatică cuantică. Acesta va sprijini activităţile de cercetare şi inovare referitoare la noile tehnologii în materie de supercalcul, precum şi la sistemele şi produsele din acest domeniu, şi, în acelaşi timp, va promova dezvoltarea competenţelor necesare pentru a utiliza infrastructura şi a constitui baza unui ecosistem de nivel mondial în Europa. Propunerea ar permite o investiţie în valoare de 8 miliarde euro în următoarea generaţie de supercalculatoare – un buget substanţial mai mare în comparaţie cu cel actual”, anunţă CE.

Pe baza succesului înregistrat de Europa în ceea ce priveşte următoarea generaţie de calculatoare de înaltă performanţă, supercalculul va juca un rol esenţial în susţinerea Europei pe calea redresării. Acesta a fost identificat ca o prioritate de investiţii strategice şi va sprijini întreaga strategie digitală, de la analiza volumelor mari de date şi inteligenţa artificială la tehnologiile de tip cloud şi securitatea cibernetică.

În plus, într-o recomandare adoptată vineri, Comisia invită statele membre să impulsioneze conectivitatea ultrarapidă la reţele şi să elaboreze o abordare comună în ceea ce priveşte implementarea tehnologiei 5G, mai arată CE.

„Calculul de înaltă performanţă este o capacitate digitală esenţială pentru Europa. După cum am putut vedea în lupta împotriva pandemiei de coronavirus, supercalculatoarele contribuie deja la căutarea de terapii, la recunoaşterea şi prognozarea răspândirii infecţiei sau la sprijinirea procesului decizional privind măsurile de limitare a răspândirii virusului. Datele, împreună cu inteligenţa artificială şi supercalculatoarele, reprezintă, de asemenea, un atu major în detectarea modelelor de ecosisteme, ajutându-ne să atenuăm schimbările climatice şi să căutăm soluţii pentru a evita dezastrele şi a combate schimbările climatice. Propunerea noastră de astăzi va încuraja creşterea investiţiilor în infrastructura de supercalcul, având în vedere potenţialul său enorm de a îmbunătăţi calitatea vieţii, a stimula competitivitatea industrială şi a favoriza progresul ştiinţific”, a declarat Margrethe Vestager, vicepreşedinta executivă pentru o Europă pregătită pentru era digitală.

La rândul său, comisarul pentru piaţa internă, Thierry Breton, a afirmat că împreună cu datele şi conectivitatea, „supercalculul se află în avangarda suveranităţii noastre digitale, înglobând provocările industriale, tehnologice şi ştiinţifice. Menţinerea în cursa tehnologică internaţională reprezintă o prioritate, iar Europa dispune atât de know-how-ul, cât şi de voinţa politică necesare pentru a juca un rol de lider. Obiectivul nostru este de a ajunge rapid la următorul standard de calcul în ceea ce priveşte calculatoarele exascale – dar şi, în primul rând, de a integra deja acceleratoarele cuantice pentru a dezvolta maşini hibride şi de a poziţiona foarte devreme Europa pe această tehnologie disruptivă”.

Regulamentul vizează actualizarea regulamentului anterior al Consiliului care a instituit întreprinderea comună EuroHPC în octombrie 2018. Aceasta va permite Europei să îşi asume un rol de lider în cursa tehnologică în direcţia următoarei frontiere în materie de supercalcul, şi anume supercalculatoarele exascale, capabile să execute peste un miliard de miliarde (1018) de operaţiuni pe secundă; calculatoarele cuantice şi calculatoarele hibride, care combină elemente de calcul cuantic şi clasic şi care vor putea efectua operaţiuni pe care niciun supercalculator nu le poate realiza în prezent.

Întreprinderea comună EuroHPC va pune resursele europene existente în materie de supercalcul şi de informatică cuantică la dispoziţia tuturor utilizatorilor din întreaga Europă, inclusiv a utilizatorilor din sectorul public şi a utilizatorilor industriali, în special a întreprinderilor mici şi mijlocii (IMM-uri), indiferent de locul în care se află. Noul buget este în curs de negociere; acesta va fi sprijinit de programele Orizont Europa, Europa digitală şi Mecanismul pentru interconectarea Europei.

Această infrastructură de supercalcul ar putea fi utilizată în peste 800 de aplicaţii europene ştiinţifice, industriale şi din sectorul public.

În sectorul sănătăţii, inclusiv în lupta împotriva pandemiei de coronavirus, supercalculatoarele contribuie deja la căutarea de terapii, la modelarea şi prognozarea răspândirii infecţiei şi la sprijinirea procesului decizional privind măsurile de limitare a răspândirii virusului. În iunie, consorţiul finanţat de UE, Exscalate4CoV, a anunţat că medicamentul generic Raloxifen, care este deja înregistrat şi utilizat pentru tratarea osteoporozei, ar putea fi un tratament eficace pentru pacienţii afectaţi de COVID-19 care au simptome uşoare. Acest medicament este acum gata să participe la studiile clinice, iar proiectul îşi continuă activităţile legate de alte molecule promiţătoare. Supercalculatoarele vor ajuta, de asemenea, oamenii de ştiinţă europeni să înţeleagă mai bine metabolismul uman şi sistemul imunitar şi vor conduce la progrese substanţiale în domenii precum genomica sau conceperea şi testarea de noi medicamente şi vor contribui la combaterea bolilor majore, inclusiv a cancerului şi a infecţiilor virale.

În plus, această infrastructură de supercalcul va contribui la realizarea iniţiativei UE „Destinaţia Pământ”, aducând îmbunătăţiri semnificative în ceea ce priveşte prognozele meteorologice, planificarea urbană şi rurală, gestionarea deşeurilor şi a apei şi modelarea oceanografică, marină şi a permafrostului. Aceste progrese vor sprijini tranziţia verde, în conformitate cu obiectivele stabilite în Pactul verde european, şi vor contribui la anticiparea şi gestionarea unei degradări a mediului şi a unor catastrofe naturale de mare amploare.

Noul regulament privind întreprinderea comună pentru calculul european de înaltă performanţă (întreprinderea comună EuroHPC) este propus spre adoptare de către Consiliul Uniunii Europene. Pregătirile pentru continuarea activităţilor întreprinderii comune începând cu 2021 sunt deja în desfăşurare: de exemplu, au fost selectate 20 de proiecte pentru dezvoltarea de aplicaţii şi servicii de calcul de înaltă performanţă inovatoare, arată CE.

Întreprinderea comună EuroHPC a fost creată în 2018 pentru a-i permite UE să devină lider mondial în materie de supercalcul, prin punerea în comun a resurselor UE, ale ţărilor participante (32 până în prezent) şi ale partenerilor privaţi.

De la crearea sa în 2018, întreprinderea comună EuroHPC a sporit substanţial investiţiile în calculul de înaltă performanţă la nivel european, pentru a-i permite Europei să ocupe o poziţie de lider mondial în acest domeniu. Numai pentru perioada 2019-2020, investiţiile publice ale întreprinderii comune vor ajunge la aproximativ 1,1 miliarde euro, ceea ce reprezintă o creştere netă de aproape 250 de milioane euro pe an la nivel european, în comparaţie cu situaţia de dinainte de 2018.

Întreprinderea comună EuroHPC sprijină, de asemenea, crearea a 33 de centre naţionale de competenţă care vor acţiona la nivel local pentru a facilita accesul la oportunităţile europene în materie de supercalcul în diferite sectoare industriale, pentru a oferi soluţii adaptate pentru o gamă largă de utilizatori, inclusiv IMM-uri, şi, în final, pentru a consolida cunoştinţele şi expertiza europene în domeniul acestor tehnologii.

Te-ar mai putea interesa și
Traian Halalai a primit un nou mandat la conducerea Exim Banca Românească
Traian Halalai a primit un nou mandat la conducerea Exim Banca Românească
Conducerea Exim Banca Românească va fi asigurată, în următorii patru ani, de Traian Halalai în calitate de preşedinte executiv şi de trei vicepreşedinţi, în urma deciziei de luni a......
Activele nete ale fondurilor de investiții care activează în România au ajuns în octombrie la valoarea de 48,5 miliarde de lei
Activele nete ale fondurilor de investiții care activează în România au ajuns în octombrie la valoarea de 48,5 miliarde ...
Activele nete ale celor 247 de fonduri deschise şi închise, locale şi străine, din România au crescut în luna octombrie, ...
CNAIR a primit trei oferte la licitația pentru construirea lotului 2 al Autostrăzii Pașcani – Suceava. În cursă au intrat două asocieri de firme românești și una de firme italiene
CNAIR a primit trei oferte la licitația pentru construirea lotului 2 al Autostrăzii Pașcani – Suceava. În cursă ...
Directorul general al Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) Cristian Pistol a anunțat că ...
O ambarcațiune turistică egipteană s-a scufundat în Marea Roșie. 28 de persoane au fost salvate și 17 sunt dispărute
O ambarcațiune turistică egipteană s-a scufundat în Marea Roșie. 28 de persoane au fost salvate și 17 sunt dispărute
Autorităţile egiptene au anunţat luni că 28 de persoane au fost salvate după ce o ambarcaţiune turistică s-a scufundat ...