Deşi cea mai mare parte a activităţii economice încă este afectată de efectele pandemiei, iniţiativele prompte ale Guvernului de la Berlin de a majora cheltuielile, precum şi deciziile BCE au atenuat impactul recesiunii, arată rezultatele unui studiu publicat marţi de Institutul de cercetare economică Ifo.
Ifo se aşteaptă în acest an la un declin al PIB-ului Germaniei de 5,2%, faţă de prognoza precedentă ce indica un recul de 6,7% şi faţă de previziunea Bundesbank privind o scădere de 7,1%.
„Declinul din trimestrul doi din 2020 şi redresarea din prezent arată mai bine decât ne-am aşteptat”, a apreciat economistul şef al Ifo, Timo Wollmershaeuser.
Ifo se aşteaptă în 2021 la un avans al economiei germane de 5,1%, faţă de o creştere de 6,4% previzionată anterior.
Îmbunătăţirea estimărilor pentru 2020 se datorează parţial evoluţiei consumului, iar Asociaţia de retail HDE a anunţat că se aşteaptă la o creştere de 1,5% a vânzărilor cu amănuntul anul acesta, după ce anterior previziona un declin de 4%.
Rata şomajului a crescut uşor comparativ cu nivelul din alte economii avansate, iar până la finalul anului rata şomajului ar putea atinge 5,9%, de la 5% anul trecut, înaintea de a scădea la 5,7% în 2021, previzionează Ifo.
Economia germană, motorul Europei, a înregistrat în trimestrul al doilea o contracţie record cu 9,7%, ca urmare a colapsului cheltuielilor de consum, investiţiilor companiilor şi exporturilor în cel mai grav moment al pandemiei.
Guvernul de la Berlin se aşteaptă la o contractare cu 5,8% a economiei germane anul acesta, faţă de un declin de 6,3% previzionat în aprilie.