ANRE a decis că, de la 1 ianuarie 2020 vor exista cel puțin cinci FUI, care vor fi desemnați la nivel național, și nu pe zone de rețea, cum este prevăzut în reglementarea actuală, iar noțiunile de FUI obligat și opțional se elimină. FUI vor fi desemnați pe o perioadă nedeterminată, iar la desemnarea lor nu se mai aplică criteriul de eligibilitate bazat pe deservirea unui număr de cel puțin 2 000 de locuri de consum la nivel național într-o anumită perioadă. FUI vor fi desemnați fie la solicitarea furnizorilor care vor să aibă această calitate, fie prin organizarea unui proces de selecţie, în cazul în care sunt mai puțin de cinci furnizori care solită să devină și FUI. În acest ultim caz, selecția se face de către ANRE, luând în considerare ordinea descrescătoare a cotei totale maxime de piaţă a furnizorilor de energie electrică, din punct de vedere al numărului de clienți și al volumului de vânzări.
Furnizorii desemnați de către ANRE în urma organizării procesului de selecție pe baza cotei totale maxime de piaţă nu pot solicita retragerea voluntară a acestei calități, pot face asta doar funizorii care au devenit FUI la cererea lor.
Desemnarea FUI este necesară pentru a se asigura furnizarea de energie electrică în regim de serviciu universal în condițiile în care de la 1 ianuarie nu vor mai exista decât furnizori concurențiali de electricitate pentru populație – piața va fi dereglementată. Prețurile de furnizare în aceste condiții sunt stabilite de ANRE.
În acest moment există cinci FUI obligați, Enel Energie Muntenia, Enel Energie, Electrica, CEZ și E.On Energie.