Ce promite Nicușor Dan: 900 de tramvaie, autobuze și troleibuze noi, 50 km line de tramvai modernizată, 130 km metrou de suprafață până în 2024

Nicușor Dan, noul primar al Capitalei, promite că în mandatul său de patru ani vor fi cumpărate 900 de tramvaie, autobuze și troleibuze noi, vor fi modernizați 50 de kilometri de linie de tramvai și vor fi realizați 130 de kilometri de metrou de suprafață. Redăm mai jos, detaliat, propunerile acestuia pentru rezolvarea problemei traficului în București și pentru o mobilitate urbană sporită. Sursă foto: cetateanul.net.
Economica.net - lun, 28 sept. 2020, 12:16
Ce promite Nicușor Dan: 900 de tramvaie, autobuze și troleibuze noi, 50 km line de tramvai modernizată, 130 km metrou de suprafață până în 2024

Pe lângă un salariu mediu net de 1.400 de euro, Nicușor Dan le promite bucureștenilor 900 de tramvaie, autobuze și troleibuze noi în perioada 2020-2024 (foto jos). Spre comparație, în administrația Firea au fost contractate și lansate la licitație 830 de mijloace noi de transport în comun (400 de autobuze diesel Euro 6 Otokar, 130 de autobuze hibrid Mercedes Benz, 100 de troleibuze Bozankaya, 100 de tramvaie de 36 metri și 100 de tramvaie de 18 metri).

„Am patru proiecte mari pentru rezolvarea problemei traficului în București și pentru o mobilitate urbană sporită”, spune candidatul dreptei în programul său electoral. Acestea sunt:

– Metroul de suprafață pe infrastructura CFR existentă

– 15 mari parcări în jurul Capitalei, în sistem „park & ride”

– Extinderea, optimizarea și electrificarea / ecologizarea rețelei de transport public STB

– Semaforizarea inteligentă a traficului rutier

Metroul de suprafață

Va funcționa pe șase rute care se vor conecta la cele șase gări principale din oraș. Stațiile metroului de suprafață vor corespunde cu intrările în oraș și vor fi interconectate cu cele ale STB și Metrorex.
Cele 6 rute propuse pentru metroul de suprafață sunt: Gara de Nord – Pipera – Rahova, Gara de Nord – Chiajna – Rahova, Gara de Nord – Otopeni, Otopeni – Pipera – Obor, AFI – Pipera – Obor și AFI – Jilava – Obor.
Acest tip de transport va folosi infrastructura feroviară din oraș și din jurul orașului, care va fi în prealabil modernizată.

Frecvența metroului de suprafață va fi de două-trei trenuri pe oră, fiecare dintre ele cu o capacitate de circa 200 de locuri și cu o viteză operațională medie de 40 kilometri pe oră, iar între stații cu viteză maximă de 80-90 km/h.

„Pentru construcția metroului de suprafață voi propune un parteneriat între Primăria Municipiului București și Ministerul Transporturilor, Infrastructurii și Comunicațiilor (care are în subordine CFR), finanțarea putând fi asigurată în proporție de 98% din fonduri europene, prin Programul Operațional Regional, axa 4.1. Metroul de suprafață în Capitală va fi făcut într-un mandat – de la prima hârtie până la prima călătorie”, promite Nicușor Dan.

15 mari parcări în jurul Capitalei

La fel cum există în celelalte capitale din Uniunea Europeană, vom face un sistem de mari parcări în jurul Capitalei, unde oamenii care locuiesc în afara Capitalei și muncesc în București, dar și cei aflați în tranzit, vor putea să-și lase dimineața mașinile personale și să le ia după-amiază sau seara, când revin de la serviciu sau când își termină treburile în oraș, mai spune Dan.

Există 15 puncte cheie unde trebuie să existe astfel de mari parcări, iar aceste puncte sunt corelate cu ieșirile rutiere din București și cu stațiile viitorului metrou de suprafață.
Sistemul celor 15 mari parcări va fi compus din: P1 Străulești (aparținând Metrorex și finalizat, dar ineficient exploatat), P2 Pantelimon (aflat în construcție), P3 Prelungirea Ghencea / Domnești, P4 Berceni, P5 Pantelimon 2, P6 Cățelu, P7 Titan, P8 Popești-Leordeni, P9 Jilava, P10 Bragadiru, P11 Militari, P12 Chitila, P13 Băneasa, P14 Colentina și P15 Otopeni Aeroport.

Și tot aici, în aceste 15 puncte, va începe, rând pe rând, modernizarea rețelei de transport public urban și va fi asigurată conectarea sa cu sistemul „park & ride”, astfel încât oamenii să aibă o alternativă reală la folosirea mașinilor personale.

Cele 15 mari parcări vor fi finanțate din fonduri europene și vor avea în medie câte 1.000 de locuri de parcare fiecare. Într-o primă fază, foarte rapid, ele vor fi amenajate ca parcări la sol, iar imediat ce proiectele vor fi gata, vor fi ridicate construcții moderne, supraetajate.

Utilizatorii sistemului „park & ride” vor fi stimulați să folosească marile parcări printr-un sistem de abonamente avantajoase, care va include accesul gratuit la transportul public de suprafață și subteran.

Modernizarea și extinderea transportului public STB

Nicușor Dan mai spune că va moderniza și extinde linii de tramvai și troleibuz, astfel încât să fie conectate mai bine cu punctele de intrare în oraș, unde vor exista stațiile metroului de suprafață și cele 15 mari parcări. Traseele vor fi reorganizate, extinse și optimizate.

Candidatul dreptei adaugă că va fi program special pentru tramvaie, făcând în paralel modernizarea liniilor de tramvai, eficientizarea traseelor pentru reducerea timpilor de rulare și achiziția de noi tramvaie („de mare capacitate, mai bune”).

Acesta menționează că va lărgi și moderniza / ecologiza / electrifica flota de autobuze a STB cu alternative electrice sau hibride („reale, nu doar cu numele, precum cele cumpărate de actuala conducere a primăriei”).

El propune transformarea autobuzelor vechi ale STB în troleibuze dotate cu mici baterii electrice, pentru a avea o anumită autonomie de deplasare dincolo de liniile de troleibuz. Astfel de vehicule ar permite electrificarea traseelor 105, 126, 136, 137, 138, 139, 143, 196, 236, 253, 278, 311, 312, 313, 336, 368, 381, 601, 668, 682.

„Vom crea benzi unice pe marile bulevarde pentru transportul public și vom reconfigura trasee de transport pentru a acoperi cererea bucureștenilor la orele de vârf. Vom lansa aplicații mobile care să ghideze bucureștenii în alegerea traseului de transport în comun și să estimeze durata călătoriilor. Vom demara un program rapid și unitar de modernizare a stațiilor și refugiilor STB, pentru un transport public civilizat, european. Vom introduce tarifarea integrată pentru transportul de suprafață și transportul cu metroul. Asta înseamnă a pune călătorul în centrul sistemului de transport public, pentru bucureșteni fiind irelevante modul de subordonare a societăților de stat care oferă diverse tipuri de transport în București și actualele fricțiuni dintre ele”, mai promite Nicușor Dan.

Semaforizarea inteligentă

Pentru creșterea fluidității traficului, Dan spune că va realiza un sistem de semafoare, conectate la un server, care iau decizii în timp real în funcție de fluxurile din intersecții, micșorând la maxim timpii de așteptare în trafic și dând prioritate transportului în comun.

Semaforizarea inteligentă va însemna dotarea intersecțiilor cu senzori și camere video, precum și folosirea programelor de inteligență artificială, care vor optimiza funcționarea intersecțiilor în toate momentele zilei.

„Un astfel de sistem poate fi implementat în maximum doi ani, cu costuri rezonabile. Sistemul de semaforizare inteligentă va fi îmbunătățit constant după implementare, permițând inclusiv luarea de decizii precum introducerea de noi sensuri unice, crearea de benzi reversibile sau mutarea unor parcări pentru fluiditate sporită în intersecții”, explică Nicușor Dan.

În același timp, acesta spune că va asista CNAIR / Ministerul Transporturilor în urgentarea procedurilor pentru șoseaua de centură și autostrada A0.

Te-ar mai putea interesa și
Care a fost motivul „divorțului” dintre Austria şi Gazprom, o relaţie veche de peste 50 de ani – Reuters
Care a fost motivul „divorțului” dintre Austria şi Gazprom, o relaţie veche de peste 50 de ani – Reuters
Factorul declanşator care a pus capăt unei relaţii de peste 50 de ani între grupul rus Gazprom şi cel austriac OMV la începutul acestei luni a fost decizia grupului austriac de a pune sub......
China vrea să fie un „asociat, nu un rival” al Uniuniii Europene şi cere independenţă Bruxelles-ului
China vrea să fie un „asociat, nu un rival” al Uniuniii Europene şi cere independenţă Bruxelles-ului
Ministrul chinez de externe, Wang Yi, a declarat luni, la Beijing, că Uniunea Europeană şi China "sunt parteneri, nu adversari" ...
Ce spune Rusia despre viziunea politică a lui Călin Georgescu faţă de Kremlin
Ce spune Rusia despre viziunea politică a lui Călin Georgescu faţă de Kremlin
Kremlinul a reacţionat luni în mod reţinut la victoria lui Călin Georgescu, în primul tur al alegerilor prezidenţiale ...
SUA – Scott Bessent, numit de Trump pentru şefia Trezoreriei, anunţă că reducerea taxelor este o prioritate
SUA – Scott Bessent, numit de Trump pentru şefia Trezoreriei, anunţă că reducerea taxelor este o prioritate
Scott Bessent, persoana desemnată de preşedintele Donald Trump pentru postul de secretar al Trezoreriei SUA, a declarat ...