Oficialul guvernamental a subliniat că este împotriva acestui criteriu şi a recunoscut că autorităţile nu au găsit o soluţie mai rapidă.
„Avem o problemă şi vreau să vă spunem foarte cinstit: vă rog frumos să vă precalificaţi. De ce spun asta? Pentru că nu am găsit altă soluţie – nu mai corectă, dar mai rapidă – decât acel minunat, cu ghilimele de rigoare, primul venit – primul servit. Îmi pare rău că trebuie să facem aşa. Eu unul sunt împotriva acestui sistem, dar nu am avut ce să aleg. Am întrebat prin toate părţile: „daţi-mi o soluţie ca să putem să o facem altfel!”. Vă spun asta nu ca să mă dezvinovăţesc ci ca să înţelegeţi corect. Multă lume m-a întrebat de ce am făcut acest primul venit – primul servit. Ca să pot să o fac repede”, a afirmat Liviu Rogojinaru.
Secretarul de stat din Ministerul Economiei a menţionat că şi pentru Serviciul de Telecomunicaţii Speciale implementarea programului a reprezentat o provocare.
„Şi pentru STS a fost o încercare ca să facă acest program. Şi ca să pot să o fac şi repede, nu în 24 de luni cum s-a întâmplat până acum, ci în şase luni de zile, a trebuit să găsesc o soluţie ca lucrurile să se întâmple repede. Si atunci asta a fost singura soluţie. Am discutat şi cu ‘Asociaţia Scriitorilor de Proiecte”, cum le spun eu (companiile de consultanţă pentru accesarea de fonduri europene, n.r.) oameni deosebit de buni şi care ştiu cu ce se mănâncă: nici ei nu au găsit o soluţie să facem altfel repede. Acesta este motivul, ca să ştiţi că se duc tot felul de zvonuri pe piaţă de ce e ‘primul venit – primul servit”. Nu am avut altă soluţie tehnică rapidă la îndemână ca să putem să o facem”, a menţionat Liviu Rogojinaru.
Consiliul Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România a solicitat Guvernului, miercuri, eliminarea criteriului „primul venit – primul servit” din procedura de înregistrare a cererilor de finanţare pentru granturile pentru IMM-uri din cadrul programului de sprijin pentru capital de lucru, pentru ca astfel autorităţile să asigure „profesionalizarea, transparenţa şi calitatea acordării fondurilor.”
Programul de granturi destinat IMM-urilor afectate de pandemie pentru asigurarea capitalului de lucru totalizează 350 de milioane de euro din fonduri europene, iar autorităţile urmează să îl lanseze în următoarele săptămâni.