„În acest moment, stăm destul de bine la nivelul anchetelor cu politicieni. La ultimul bilanţ al DNA aţi văzut că cifra este foarte mare. La instanţele de judecată au început, în ultimele şase luni, să vină şi soluţii de condamnare cu executare, să se grăbească procesele, să nu treneze ani de zile”, a afirmat Macovei.
Ea a adăugat că există probleme cu lungimea proceselor şi că există temerea că se prescriu foarte multe fapte cu politicieni, ceea ce ar fi de nepermis.
„Se impune o modificare de procedură în acest sens cu privire la prescripţie”, a adăugat Macovei.
Ea a spus că România şi Bulgaria sunt singurele ţări în care prescripţia există, menţionând cazul unui deputat care era în situaţia unui recurs şi între două termene de recurs a intervenit prescripţia.
„Nu este normal, fie se întrerupe cursul prescripţiei imediat cât este trimis în judecată, fie după prima judecată de fond”, a propus Monica Macovei, adăugând că nu există un drept al persoanei la prescripţie.
Europarlamentarul PDL a menţionat mai multe dintre propunerile sale de reformare a sistemului judiciar.
Ea a arătat că există probleme de integritate a unor magistraţi, iar CSM este practic absent şi se impune ca oameni de pe listele electorale să decidă cu privire la vinovăţia sau nevinovăţia unui magistrat, aşa numitele curţi de juri.
Macovei a mai propus ca magistraţii care sunt condamnaţi pentru o infracţiune gravă să nu primească pensie specială, ci normală, iar cei care sunt în curs de cercetare penală să nu se poată pensiona.
Ea a mai propus ca persoanele cu funcţii de conducere în sistemul judiciar să fie suspendate din acele funcţii.